Slovenija
32 ogledov

Ogromno povpraševanja za javna dela

Prihodnje leto naj bi se s 35 milijoni evrov v javna dela vključilo sedem tisoč Žurnal24 main
Javna dela se izpostavljajo kot del reševanja problema brezposelnosti, a ena izmed vključenih pravi, da to nikakor ni rešitev. Brezposelnost je manjša le na videz.

Od 5. decembra lani pa predvidoma do 17. oktobra letos, naj bi potekale prijave za vse tiste, ki bi v letošnjem letu želeli izvajati programe javnih del in tako za nekaj časa zaposliti dolgotrajno brezposelne osebe. A po besedah ene izmed prijavljenih so bila vsa mesta zapolnjena že prvi dan razpisa: "Mene so želeli prijaviti že prvi dan ob deseti uri zjutraj, a so bile zaradi pretiranega navala tehnične težave. Nato so me prijavili čez štiri dni, takrat pa so bila vsa mesta že zapolnjena."

Računajo na dodatna sredstva

Za javna dela naj bi bilo letos namenjeno 25,66 milijona evrov, a je ministrica za delo Anja Kopač Mrak predvčerajšnjim naznanila, da verjame, da bo imela "za zagotovitev dodatnih sredstev tudi razumevanje in podporo kolegov v vladi". Na povečanje sredstev tako računajo tudi na zavodu za zaposlovanje, kjer do konca razpisa, ne želijo komentirati koliko prijav so doslej že prejeli. 

Lani je bilo v program javnih del sicer vključenih 7.000 ljudi, z letos zagotovljenimi sredstvi pa naj bi zagotovili javna dela za 4.500 brezposelnih. Z javnimi deli država sicer sofinanciranje stroške za zaposlitev dolgotrajno brezposelnih na področjih socialnega varstva, izobraževanja, kulture, varstva narave, komunale, kmetijstva in sorodnih področjih. Skratka v korist širše skupnosti.

Javna dela le prikazovanje manjše brezposelnosti?

Kopač Mrakova sicer izpostavlja, da je prepričana, da so "javna dela zaradi stanja na trgu dela ter nujno potrebne socialne ter delovne vključenosti zelo pomemben del aktivne politike zaposlovanja". A z ministričinim argumentom, da je to dobra politika zaposlovanja, se ne strinja ena izmed vključenih v program javnih del: "Večina mladih moje generacije dela samo prek javnih del. Zdaj nas priključijo, da je brezposelnih manj, v bistvu smo pa v istem dreku."

Programe javnih del tako izvajajo tudi v javnem sektorju, kjer velja prepoved zaposlovanja. Namesto rednega zaposlovanja pa se občine in neprofitne organizacije  vsako leto znova in znova - tako tudi v primeru naše sogovornice - ponovno prijavijo na razpis za izvajanje javnih del.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.