Šport
34 ogledov

Jubilej: 100 tednov na teniškem prestolu

novak đoković Reuters
Prvi igralec sveta Novak Đoković bo konec tedna praznoval jubilejni 100. teden na prestolu svetovnega tenisa.

Srb Novak Đoković bo postal deveti tenisač v zgodovini, ki bo na prvem mestu lestvice ATP preživel vsaj 100 tednov. Zmagovalec šestih turnirjev za grand slam se je pridružil elitni druščini, ki jo tvorijo Andre Agassi (101), Rafael Nadal (102), Björn Borg (109), John McEnroe (170), Ivan Lendl (270), Pete Sampras (286) in Roger Federer (302).

''Naučili so me, naj imam visoke cilje in sanjal sem, da postanem številka ena,'' je povedal Đoković. ''Potrebna so leta trdega dela in predanosti. Šampion postaneš z dolgim procesom. Tenis je zelo specifičen šport, kjer si lastiš vse zasluge za zmago ali poraz,'' je dodal 26-letnik.

Đoković se nahaja v nezavidljivem položaju, saj so možnosti, da še tretje leto zapored konča na prvem mestu lestvice ATP, praktično nične. Njegov trn v peti je Španec Rafael Nadal, ki ima za seboj neverjetno sezono, v kateri je osvojil dva turnirja za grand slam in pet mastersov. Rafa ima trenutno 260 točk zaostanka za Noletom, vendar do konca sezone ne brani niti točke, medtem ko Đoković brani turnirske zmage v Pekingu, Šanghaju in Londonu.

''Do konca je še kar nekaj turnirjev. Trenutno ne razmišljam o kalkulacijah. Poskušam črpati iz samozavesti, ki jo imam,'' je povedal Đoković, ki je v finalu US Opna izgubil prav proti Nadalu.

Sezona za zgodovino

Đoković se je na prvo mesto lestvice ATP povzpel junija 2011, ko je osvojil prvi in do danes edini naslov v Wimbledonu. Sezona 2011 ostaja zapisana kot ena izmed najboljših sezon v zgodovini teniške igre. Nole je od januarja do junija nanizal 41 zaporednih zmag, preden ga je v polfinalu Roland Garrosa ustavil Federer.

Đoković je v letu 2011 zbral deset lovorik, kamor prištevamo tri turnirje za grand slam in pet mastersov. Takrat je postal prvi tenisač, ki je v eni sezoni v žep pospravil pet lovorik na turnirjih serije masters, njegov dosežek pa je v letu 2013 izenačil Nadal.

Nadal drži niti v svojih rokah

Lanskega julija je prvo mesto na lestvici za kratek čas prevzel Federer, ki je spotoma podrl rekord Peta Samprasa, nato pa se je Đoković ponovno povzpel na vrh, kjer se nahaja še danes. Kako dolgo bo Srb ostal na prvem mestu, bo v veliki meri odvisno od Nadala, ki bi lahko že v Pekingu ponovno sedel na teniški tron.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.