• Pet 17 do 31 °C
 • Sob 20 do 29 °C
 • Ned 19 do 25 °C
več na vreme.net

Junak Slovenije

4 komentarji

Junak Slovenije 2013 je Andrej Kovač

Predsednik države Borut Pahor in odgovorni urednik Žurnala Matej Košir sta razglasila zmagovalca – junak Slovenije 2013 je postal Andrej Kovač.

Tina Švajger, Ir. K. / Brdo pri Kranju

/ Osveženo:

 
Strokovna žirija, ki so jo tudi tokrat sestavljali prvi Žurnalov junak Slovenije Rok Vori, priznani švicarski gorski reševalec Gerold Biner, nekdanji predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik, policijski ataše na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu Janko Goršek in odgovorni urednik Žurnala Matej Košir, je odločila, da je junak 2013 37-letni Andrej Kovač iz Maribora, ki je iz zaledenele Drave januarja lani rešil utapljajočo se žensko.

"Trenutno mi je težje stati pred mikrofonom, kot mi je bilo takrat skočiti v ledeno Dravo. Policisti smo v službi 24 ur na dan, četudi tega mnogi ne bi priznali,“ je po podelitvi povedal novopečeni junak Slovenije in na vprašanje, ali je njegov poklic pripomogel k temu, da se je v reševanje spustili brez pomisleka, odgovoril: "Ne, mislim, da bi tudi drugače. Sem tak, da rinem v težave."

"Mislil sem, da ste na očeta pozabili"

 •  

  Projekt Junak Slovenije. Mariborski prometni policist Andrej Kovač je postal že četrti junak Slovenije.

  Prvi zmagovalec (junak Slovenije 2010) je bil takrat 17-letni Rok Vori iz Velike Polane, ki je preprečil dvojni umor, ko je sosedo in njeno hčer s sekiro napadel 66-letni mož oziroma oče.

  Drugi junak Slovenije (za leto 2011) je postal takrat 12-letni Jakob Lozar iz Črnomlja, ki je iz morja rešil utapljajočega se dečka. Pogumno je skočil v vodo, odplaval do njega in ga izvlekel na obalo.

  Tretji junak Slovenije (za leto 2012) pa je lani postal Damjan Svetič iz Trbovelj, ki je iz zaledenele Save rešil mladeniča

   
Na Kovača je zelo ponosen njegov 15-letni sin Žan, ki ga je pospremil na podelitev: "Na očeta sem izjemno ponosen in vesel. Najprej, ko ni dobil nagrade, sem mislil, da ste nanj pozabili, tudi zato je bilo presenečenje toliko večje.“

"Izjemno sem ponosen na svojega policista, ki smo ga že ob samem dogodku predlagali za odlikovanje za hrabrost. Vsekakor je lahko vsak komandir ponosen, da ima v svojih vrstah takšnega policista. Zelo pa me veseli, da je gospoda Kovača in njegovo dejanje sedaj preko Žurnalove akcije spoznala vsa Slovenija,“ pa je povedal Marjan Ferk, komandir Postaje prometne policije Maribor.

Tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl pa je poudaril, da policisti življenja rešujejo vsak dan. "Ne samo, da sem ponosen, tudi ganjen sem. Treba je poudariti, da policisti zares dnevno rešujejo življenja, pa ne samo policisti, tudi zdravniki, reševalci, gasilci, česar se zagotovo premalokrat zavedamo in velikokrat ne znamo ceniti. In to so naši junaki! Vesel pa sem, da na takšen način tudi dvigujejo ugled policiji.“

"Hvala bogu za junake"

 •  

  Finalistom Žurnalove akcije Junak Slovenije, njihovim svojcem, prijateljem in ostalim obiskovalcem so se v sklopu same prireditve na ploščadi pred Kongresnim centrom Brdo predstavile tudi ekipe Slovenske vojske, Policije in Prostovoljnega gasilskega društva Radovljica. Gostje so tako imeli priložnost spoznati junake v policijskih, gasilskih, vojaških in medicinskih uniformah in si od blizu ogledati njihovo opremo ter policijsko konjenico in pse.

Kovaču je priznanje podelil predsednik Slovenije Borut Pahor, ki je izpostavil, da so vsi posamezniki, ki so se potegovali za naslov Junak Slovenije, storili nekaj izjemnega. "Tega jim ni bilo treba storiti. To so storili iz notranjega vzgiba," je v nagovoru prisotnim povedal Pahor, voditelj prireditve Marko Potrč pa je dodal: "Hvala bogu, da imamo toliko junakov, saj živimo v časih, ko jih potrebujemo.“

Štela je vsaka sekunda

37-letni mariborski prometni policist Andrej Kovač je junak Slovenije za leto 2013 postal s svojim izjemnim, hrabrim dejanjem.

Konec januarja lani, ko so policisti sicer stavkali, je z ženo odpeljal otroka k zdravniku, a so imeli čas še za sprehod. "Pri Studenški brvi sem opazil moškega in žensko, ki sta gledala v Dravo," se spominja Kovač in dodaja, da je iz radovednosti pogledal še sam in takrat zagledal utapljajočo se žensko. Čeprav so mimoidoči že poklicali pomoč, je vedel, da so za življenje pomembne sekunde, in nemudoma skočil v ledeno reko. Plaval je na sredino in ženski pomagal iz vode. "Tudi ko slečemo uniformo in tudi če stavkamo, sledimo svojemu poslanstvu. Naš namen je pomagati ljudem," pravi pogumni policist.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarji (4)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima