Slovenija
228 ogledov

Junak Slovenije 2013 je Andrej Kovač

Andrej Kovač
1/38
Saša Despot
Predsednik države Borut Pahor in odgovorni urednik Žurnala Matej Košir sta razglasila zmagovalca – junak Slovenije 2013 je postal Andrej Kovač.

Junak Slovenije  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Strokovna žirija, ki so jo tudi tokrat sestavljali prvi Žurnalov junak Slovenije Rok Vori, priznani švicarski gorski reševalec Gerold Biner, nekdanji predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik, policijski ataše na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu Janko Goršek in odgovorni urednik Žurnala Matej Košir, je odločila, da je junak 2013 37-letni Andrej Kovač iz Maribora, ki je iz zaledenele Drave januarja lani rešil utapljajočo se žensko.

"Trenutno mi je težje stati pred mikrofonom, kot mi je bilo takrat skočiti v ledeno Dravo. Policisti smo v službi 24 ur na dan, četudi tega mnogi ne bi priznali,“ je po podelitvi povedal novopečeni junak Slovenije in na vprašanje, ali je njegov poklic pripomogel k temu, da se je v reševanje spustili brez pomisleka, odgovoril: "Ne, mislim, da bi tudi drugače. Sem tak, da rinem v težave."

"Mislil sem, da ste na očeta pozabili"

Na Kovača je zelo ponosen njegov 15-letni sin Žan, ki ga je pospremil na podelitev: "Na očeta sem izjemno ponosen in vesel. Najprej, ko ni dobil nagrade, sem mislil, da ste nanj pozabili, tudi zato je bilo presenečenje toliko večje.“

"Izjemno sem ponosen na svojega policista, ki smo ga že ob samem dogodku predlagali za odlikovanje za hrabrost. Vsekakor je lahko vsak komandir ponosen, da ima v svojih vrstah takšnega policista. Zelo pa me veseli, da je gospoda Kovača in njegovo dejanje sedaj preko Žurnalove akcije spoznala vsa Slovenija,“ pa je povedal Marjan Ferk, komandir Postaje prometne policije Maribor.

Tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl pa je poudaril, da policisti življenja rešujejo vsak dan. "Ne samo, da sem ponosen, tudi ganjen sem. Treba je poudariti, da policisti zares dnevno rešujejo življenja, pa ne samo policisti, tudi zdravniki, reševalci, gasilci, česar se zagotovo premalokrat zavedamo in velikokrat ne znamo ceniti. In to so naši junaki! Vesel pa sem, da na takšen način tudi dvigujejo ugled policiji.“

"Hvala bogu za junake"

Kovaču je priznanje podelil predsednik Slovenije Borut Pahor, ki je izpostavil, da so vsi posamezniki, ki so se potegovali za naslov Junak Slovenije, storili nekaj izjemnega. "Tega jim ni bilo treba storiti. To so storili iz notranjega vzgiba," je v nagovoru prisotnim povedal Pahor, voditelj prireditve Marko Potrč pa je dodal: "Hvala bogu, da imamo toliko junakov, saj živimo v časih, ko jih potrebujemo.“

Štela je vsaka sekunda

37-letni mariborski prometni policist Andrej Kovač je junak Slovenije za leto 2013 postal s svojim izjemnim, hrabrim dejanjem.

Konec januarja lani, ko so policisti sicer stavkali, je z ženo odpeljal otroka k zdravniku, a so imeli čas še za sprehod. "Pri Studenški brvi sem opazil moškega in žensko, ki sta gledala v Dravo," se spominja Kovač in dodaja, da je iz radovednosti pogledal še sam in takrat zagledal utapljajočo se žensko. Čeprav so mimoidoči že poklicali pomoč, je vedel, da so za življenje pomembne sekunde, in nemudoma skočil v ledeno reko. Plaval je na sredino in ženski pomagal iz vode. "Tudi ko slečemo uniformo in tudi če stavkamo, sledimo svojemu poslanstvu. Naš namen je pomagati ljudem," pravi pogumni policist.

Komentarjev 4
  • maresem 07:38 07.marec 2014.

    Ja, res je.... žal je tudi to resnica.

  • allstarr111 20:11 06.marec 2014.

    Vse lepo in prav, tus kapo dol policistom ipd. ampak pravi junaki slovenije so recimo tista mama samohranilka ki dobiva socijalno in mora preživeti cel mesec a v bistvu nima niti za en teden, potem tista stara mama ki nima ...prikaži veča elektrike niti ogrevanja in je lansko zimo spala v kleti ker je bilo v zgornji etaži -17 stopinj, pa še veliko je takih, te so v bistvu PRAVI junaki Slovenije. Hvala bogi pa da imamo tudi policiste, reševalce, gasilce ipd. med katermi je še nekaj takih ki resnično ne pomislijo da nemalokrat tvegajo tudi svoje življenje ko rešujejo neznanca. LP

  • Mkovac22 20:06 06.marec 2014.

    Bravo, gospod Kovač! Zasluženo. Lepa spodbuda za vse.