Slovenija
86 ogledov

Kaj je določilo arbitražno sodišče v primeru Slovenije in Hrvaške?

slovenija 08.05.13. secovlje, soline, njive, polja, pridelovanje zelenjave, foto Žurnal24 main
Stalno arbitražno sodišče je objavilo celotno odločitev o nadaljevanju arbitraže med Slovenijo in Hrvaško. Med drugim jasno navajajo, da je Slovenija kršila pravila arbitraže ter da bo morala začasno nakazati sredstva za vse stroške, ki bodo nastali zaradi podaljšanja postopka. Zunanji minister Erjavec ponudil odstop zaradi zapleta z arbitražo.

Po odločitvi, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo z odločanjem o meji med Slovenijo in Hrvaško, je Stalno arbitražno sodišče danes objavilo še celotno odločitev na 59 straneh. V njej povzemajo  nedovoljene pogovore med nekdanjim slovenskim člano arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko zastopnico pred sodiščem Simono Drenik z ministrstva za zunanje zadeve ter dogajanje, ki je sledilo po tem in zaradi katerega Hrvaška trdi, da je arbitraža končana.

Soglasna odločitev: Slovenija je kriva, arbitraža se nadaljuje, Slovenija naj začasno nakaže vsa sredstva

Odločitev, da kršitve Slovenije niso "takšne narave", da bi Hrvaška zaradi njih lahko prekinila arbitražni postopek ter ne vplivajo na zmožnost sodišča, da bi končno odločitev sprejeli neodvisno in nepristransko, povzemajo v petih soglasno sprejetih točkah ...

Slovenija je po navedbah sodišča kršila postopke arbitražnega sporazuma sprejetega 4. novembra 2009. Arbitražno sodišče še ostaja aktivno in bo s postopkom arbitraže nadaljevalo. Sodišče bo po posvetovanju s strankama odločilo nadaljnje korake v postopku arbitraže. V zadnji točki pa navajajo še, da si sodišče vzema pravico, da o stroških odloči do končne razsodbe, začasno pa bo morala Slovenija predhodno nakazati sredstva za vse stroške, ki bodo nastali zaradi podaljšanja postopka arbitraže.

Stroški arbitraže naj bi se v skladu s pogodbo sicer porazdelili enakomerno. A se zaradi enostranskega odstopa Hrvaške in kršitve Slovenije ta porazdelitev lahko zaplete. Zaenkrat pa je Slovenijo arbitraža stala okoli pet milijonov evrov. 

Celotna odločitev Stalnega arbitražnega sodišča je dosegljiva na tej povezavi.

Komentarjev 29
  • Tupamaros 08:08 02.julij 2016.

    Vedno manj verjamem v mednarodna razsodišča. Hrvaškai prisluškovala Slovenija zato kriva.

  • vladek 08:08 02.julij 2016.

    Erjavec naj plača.preden pobegne na Hrvaško

  • blueone 07:53 02.julij 2016.

    Zakaj bi mi plačali, saj nismo prisluškovali