Slovenija
452 ogledov

Kaj se je zgodilo s pokojninsko dobo od študentskega dela?

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Anže Petkovšek
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bi moralo pokojninsko dobo, ki so si jo študenti in dijaki z občasnim delom prislužili lansko leto, vpisati v evidenco do konca aprila. A kot zagotavljajo zdaj, so prispevki za lansko leto zabeleženi in ne "izgubljeni", kot je zaokrožilo v javnosti.

Da zavod za pokojninsko zavarovanje zamuja z vpisom prispevkov iz naslova študentskega dela, smo opozarjali že pred časom. Minuli teden pa je šudentsko javnost razburilo poslansko vprašanje Franca Breznika, ki je zatrjeval, da nihče od študentov kljub vplačilom še vedno nima vpisane pokojninske dobe. Ob tem je poslanec največje opozicijske stranke vlado spraševal, ali bodo študetom povrnili denar vplačan za obvezne prispevke in namigoval, da so prispevki "izgubljeni".

A kot so nam zatrdili na ministrstvu za delo kot tudi na zavodu za pokojninsko zavarovanje očitki ne držijo.

Preverite tudi osebno ali preko eZPIZ!

Na zavodu pa so se na poslančevo vprašanje javno odzvali in navedli, da vpis zavarovalne dobe lahko preverijo vsi zavarovanci - osebno, pri katerikoli izpostavi zavoda, pisno na podlagi Vloge za izpis obdobij zavarovanja, preko spleta ali na podlagi storitve "Moj eZPIZ", ki jo na svoji spletni strani zagotavlja zavod. Za vstopom v informativno osebno evidenco potrebujete sicer digitalno potrdilo.

Na podlagi vnesenega osebnega podatka (davčna številka ali EMŠO) ter leta, za katerega zavarovanec želi izpis izplačanih prejemkov ter izračunanega obdobja, se izpišejo podatki o izplačevalcu prispevkov, mesečne višine izplačil ter izračun skupne pokojninske oziroma zavarovalne dobe na podlagi vplačanih prispevkov.

Zaradi posebnosti pri študentskem delu, sprotno vpisovanje ni mogoče

Ker se študentsko delo ne prijavlja že ob samem začetku nastopa dela, kot to velja za ostale zavarovance, veljajo za to obliko dela nekatere posebnosti. Obvezno zavarovanje se namreč vzpostavi po preteku koledarskega leta za nazaj, ko se na podlagi podatkov finančne uprave Republike Slovenije ugotovi skupni letni znesek vseh prejemkov iz drugih pravnih razmerij in se na njegovi podlagi ter z upoštevanjem drugih obveznih zavarovanj izračuna trajanje zavarovalne dobe.

Za leto 2016 bo tako natančen izpis vplačanih/obračunanih prispevkov ter izračun skupne pokojninske mogoč, ko bo znan podatek o povprečni mesečni plači za leto 2016, to je sredi februarja 2017.

Trajanje zavarovalne dobe se ugotovi tako, da se prizna po en mesec zavarovalne dobe za vsakih doseženih 60 odstotkov povprečne mesečne plače iz leta, za katero se opravi izračun, vendar največ 12 mesecev za posamezno koledarsko leto.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • ode 06:59 23.november 2016.

    Vsi vemo, da pogosto namesto študentov, ki so dobili delo v nekem podjetju, namesto njih delajo povsem drugi ljudje, ki niso študenti, s tem, da morajo 1/3 plače "oddvajati" študentu, ki je nosilec delovne pravice. Komu pripada pokojninska doba? Prvemu, drugemu ali obema?

  • dezurni 09:21 22.november 2016.

    Če se to nanaša na pokojninsko dobo z dokupom, potem se sindikati zaenkrat zanjo "borijo" še evropskim sodiščem. Tožbo pred sodiščem je z njihovo podporo vložilo pet posameznikov. http://www.zurnal24.si/sindikati-vlozili-tozbo-clanek-281167

  • dezurni 09:17 22.november 2016.

    Hm, morda hitrost res ni njihova vrlina. Ko smo mi nazadnje govorili z enim od študentom, se je dalo dobiti izpisek osebno na njihovi enoti takoj. Lp, Barbara