Slovenija
957 ogledov

Kaj storiti z delnicami, ki so malo vredne

Obvestilo KDD zurnal24.si
Moje delnice so malo vredne, kaj naj storim, nas sprašujejo bralci.

Imam nekaj delnic KS naložb, KD Group, Modra Linija holding. Kaj naj storim z njimi, so nas po objavi članka o ukinitvi regitrskih računov spraševali bralci. Nekateri so nas spraševali, kaj naj z delnicami Telemacha Tezno ali Pobrežje. 

Pri večini je vrednost delnic tako nizka, da bi bili po prodaji celo pri najcenejšem ponudniku v minusu. A obstaja nekaj alternativnih možnosti, da denarja, pa čeprav gre morda le za deset evrov, ne vržete stran. 

Prvo vprašanje: ali delnice kotirajo na borzi

Če delnice kotirajo na borzi, lahko na tečajnici ljubljanske borze pogledate, koliko so vredne na trgu. Praviloma je sicer z zgoraj omenjenimi delnicami prometa malo, a je delnice na borzi bistveno lažje prodati kot delnice, ki ne kotirajo na borzi. Tako na borzi kotirajo na primer delnice KS Naložb (KSFR), ki imajo še več kot 33 tisoč delničarjev, KD Group, ki ima skoraj 18 tisoč delničarjev in Modre linije holdinga, ki ima okrog 8.500 delničarjev. 

Ker podjetja praviloma največji lastnik že obvladuje, kakšnega posebnega interesa za odkupe delnic ni. Tako je na primer delnica KS Naložb, ki jih prek ciprskega podjetja Kalantia Limited obvladuje Igor Lah, na borzi vredna 0,50 evra, čeprav je bila knjigovodska vrednost delnice konec leta 5,72 evra. Pri KD Group je knjigovodska vrednost dobrih 46 evrov, na borzi je delnica vredna le nekaj več kot osem evrov. Pri Modri liniji je bila zadnja cena na borzi šest evrov, a je s temi delnicami zelo malo prometa. 

Rajši malo v skladu kot nič in še stroške? 

A kot rečeno, vsaj možno jih je prodati. Za delnice, ki kotirajo na borzi a ne bi s kupnino pokrili niti stroškov prodaje, je po naši oceni smiselno razmisliti o ponudbi Alte Invest. Ta ponuja brezplačno prodajo delnic, če denar vložite v enega izmed njihovih vzajemnih skladov. Prodajo je mogoče opraviti tudi na mnogih poštah. 

Možna je tudi zamenjava za delnice Modre zvezde, kar ponuja Ilirika, a bi to predlagali predvsem v primeru družb, ki ne kotirajo na borzi in zanje ni mogoče najti kupca. Kdor bo svoje delnice vložil v Modro zvezdo, bo v zameno prejel določeno število delnic Modre zvezde, kar pomeni, da bo še vedno lastnik delnic in bo moral imeti trgovalni račun. Pri Iliriki pravijo, da bodo za delničarje Modre zvezde prilagodili stroške trgovalnega računa, tako da bodo z nadomestilom zgolj pokrivali stroške. Koliko bo to znašala na leto, pa niso povedali. 

Kaj če delnice ne kotirajo na borzi

Če delnice ne kotirajo na borzi (take so na primeri naših bralcev, ki imajo delnice Telemacha Tezno in Telemacha Pobrežje). Te delnice bo bistveno težje prodati, interes za nakup bi lahko imel večinski lastnik, večji lastniki ali družba sama za sklad lastnih delnic. Telemach še ni odgovoril na naša vprašanja, ali bodo te delnice odkupovali. Tudi če kupca ne bo, ostane nekaj možnosti. 

Ena je zamenjava za delnice Modre zvezde pri Iliriki. Ali je mogoče zamenjati tudi vaše delnice, preverite na seznamu, ki ga objavljamo. Pravno gledano boste delnice kot stvarni vložek vložili v delniško družbo Modra zvezda in na podlagi menjalnega razmerja, ki ga je potrdil revizor, postali lastnik določenega števila delnic Modre zvezde. Vlagatelj bo še vedno ostal mali delničar in bo moral imeti trgovalni račun. Pri Iliriki pravijo, da bodo stroške zanj zelo znižali, a koliko bo nadomestilo stalo na leto, ne povedo. Poleg tega ima 25 tisoč delnic ustanovitelj družbe, prvi mož Ilirike, Igor Štemberger, kar pomeni, da bo na skupščinah najbrž lahko sam odločal o vsem, saj bo lastništvo izredno razpršeno. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Tone Novak 20:57 02.oktober 2016.

    Pozdravljeni, mogoče mi vi lahko podate kak nasvet kaj napraviti v primeru delnic ELMA TT G, namreč moja mami ima 72 let in je lastnica 14 teh delnic, ki jih je dobila kot nadomestilo za odpravnino ob upokojitvi.Kaj napraviti, ...prikaži več da bi bilo najbolje za njo in bi bila vsaj na pozitivni nuli, če že nebi mogla nič iztržiti za njih?Že vnaprej se vam zahvaljujem, če mi boste lahko podali kake koristne informacije.LP Tone

  • Thomy 15:11 27.september 2016.

    Hvala za odgovor.Vem, da članki niso ravno za mene. Zahvaljujem se vam za odgovor, čeprav v začetku zveni zelo neprijazen.Napisal sem le pomislek, da na več koncih berem članke pri iskanju obrazložitve "kaj se zgodi če nekdo ne ...prikaži več stori ničesar", pa zaenkrat nisem še našel. Mislil sem, da bo kak drugi bolj ozaveščen bralec morda odgovoril. Vesel sem, da je to storil zelo prijazen urednik. Še enkrat hvala.

  • korisnik_362 13:19 27.september 2016.

    Težko napišemo članek ravno za vaš konkreten primer, še manj se odločimo namesto vas. Različni ljudje se v isti situaciji odločijo različno. So na pa v članku natančno opisane različne možnosti. Tečaj na borzi je šest evrov, jaz bi šel ...prikaži več na vašem mestu na bližnjo pošto in vprašal, če jo lahko prodam in vložim denar v vzajemni sklad. Lahko pa se sprehodite do KDD in se delnici odpoveste, če ne boste storili nič, pa ne vem, ali boste morali plačati sodni depozit. Najbrž v zadnjem času niste prejeli dividend, tako da bo sodni depozit za vas brezplačen, tako da je možnost tudi, da ne naredite nič.