Slovenija > Komentarji in kolumne
93 ogledov

Kako Janković rešuje sebe in svoje

kolumnisti 17.04.08 Nina Ostrbenk, novinarka Zurnal 24; foto:Sasa Despot Saša Despot
Z denarjem javnih podjetij do večjih športnih uspehov in polnih Stožic.

Je slučaj, da so se tri javna ljubljanska podjetja v istem letu odločila, da bodo med vsemi športnimi klubi v glavnem mestu sponzorirala ista dva, ki igrata v Stožicah, ki so prav lani izgubile kar 40 odstotkov obiskovalcev?

Ne verjamem, da je, ker vse vpletene povezuje en človek – župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković. MOL je namreč 87-odstotna lastnica Javnega holdinga Ljubljana, v okviru katerega delujeta Energetika in Vo-Ka, ki sta lani za Union Olimpijo in Krim Mercator namenila 336 tisoč evrov. MOL pa je tudi stoodstotna lastnica LPT, ki je Unionu Olimpiji lani nakazala še 45 tisoč evrov. Janković je bil nekoč predsednik rokometašic Krima in podpredsednik košarkarjev Olimpije, zdaj pa je predsednik Olimpije prvi poslanec njegove Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer.

Ne verjamem, da gre za slučaj, ker ta sponzorstva rešujejo dva problema. Klubi namreč brez denarja niso uspešni, in če uspehov ni, v Stožicah ni obiskovalcev. Stožice pa so Jankovićev največji projekt in le s športnimi uspehi lahko upravičuje to več desetmilijonsko investicijo. Saj je župan sam izjavil, da se bodo obiskovalci vrnili v Stožice, ko bodo klubi uspešnejši. Zato jim je zagotovil denar podjetij, ki so v večinski lasti MOL.

Grenka zmaga. Četudi bo Jankoviću manever uspel, bo to uspeh z grenkim priokusom. Župan namreč njemu ljubih klubov in njemu najljubših Stožic ne rešuje s svojim denarjem, ampak z denarjem Ljubljančanov

Komentarjev 7
  • zupancic47 12:02 14.februar 2013.

    Spoštovani msslosar! Sploh nisem pristaš Jankoviča,žvižga se mi za njega in za Ljubljano,pa vendar mislim,da sponzoriranje športa in kulture v lokalni skupnosti ni nič spornega.Taki kritikastri kot je Nina Oštenberk in njej podobni,bodo in boste vedno iskali dlako v jajcu(in ...prikaži več to seveda le pri določenih osebah).Žalostno je, da država ne da dovolj sredstev za vrtce,da se dražijo,pa za šolstvo,da ne stimulira varčne energije,da bi bile komunalne storitve cenejše. Mislim,da se morate obrniti na ta naslov,ne pa za vse kriviti župana Ljubljane-če sploh ste Ljubljančan.?! Ponavadi imajo zoper Jankoviča največ povedati tisti,ki sploh ne živijo v Ljubljani. Pa brez zamere msslosar,kdor koli že in od koderkoli že ste.

  • msslosar 09:27 12.februar 2013.

    Spodaj se spet oglašajo pristaši velikega vodje-župana s socialnim čutom najlepšega mesta na svetu in njegove sanjske ekipe. Žalostno je, kakšne vrednote imajo in podpirajo spodnji komentatorji. Kar skrbite sami za svoje žepe, mojo denarnico pa pustite pri miru. Nič ...prikaži več nimam proti, da pristaši sami financirate stožice in sponzorirate klube, lahko tudi najamete kredit, četudi v švicarskih frankih. Da pa se klubi financirajo na račun dražjih komunalnih storitev, vrtcev, ... in na moj račun je sprevrženost brez primere. Žal ne premorete toliko razsodnosti, da presodite, kaj je za meščane bolj pomembno, zlasti v teh kriznih časih, za katere je odgovoren tudi vaš ljubljeni vodja.

  • zupancic47 12:30 11.februar 2013.

    Takšnile komentarji,ki so napisani samo zato,da izpolnijo praznino v časopisu,so najbolj pisani na kožo takšnilem pisunčkom,kot je avtorica tega članka. Še hvala bogu,da kdo Sponzorira šport in kulturo,država nam je tako pobrala še tiste malo revščine,ki nam jo je dodeljevala ...prikaži več do sedaj. Gospa Nina,dajte objavite recimo,kdo vse je sponzoriral (in še sponzorira) SDS pred volitvami in tudi sedaj,da iz cele Slovenije vozi avtobuse ljudi v Ljubljano.Tista o plačilu iz članarine je bosa! Udeleženci iz svojega žepa niso dali nič.