Svet
18 ogledov

Kako je lahko nadzorovani džihadist izvedel napad?

Teroristični napad v Franciji EPA
V Franciji besni: kako je lahko nadzorovani džihadist izvedel tak napad

V Franciji so ljudje besni zaradi zadnjega terorističnega napada, v katerem sta dva moška v cerkvi prerezala vrat 85-letnemu duhovniku in hudo ranila redovnico, preden so ju ubili policisti. 

Hollande: Francija je v vojni

Francoski predsednik Francois Hollande je izjavil, da je Francija odslej v vojni z Islamsko državo, ki je prevzela odgovornost za napad. 

Preberite še: 


Nekdanji premier Jean-Pierre Raffarin pa je dejal, da se želi sprožiti vojno med religijami. 

Izkazalo se je, da je bil eden od napadalcev, 19-letni Adel Kermiche, znan džihadist in so mu po dveh neuspešnih poskusih, da bi odšel v Sirijo, na nogo namestili elektronsko sledilno napravo. 

Bil je pogojno izpuščen in je bil lahko med 8.30 in 12.30 brez nadzora. Napad se je zgodil med deveto in enajsto. 

Teroristični napad v Franciji | Avtor: EPA EPA

Umorjeni 85-letni duhovnik bi se sicer lahko upokojil že pred desetimi leti, po navedbah nekaterih medijev pa je v župniji, kjer je prišlo do napada, le nadomeščal župnika, ki je bil na dopustu, a to uradno še ni potrjeno. 

"Lahko bi se upokojil že pri 75 letih, a ker je videl, kako malo duhovnikov je, se je odločil, da ostane in je še naprej služil ljudem, dokler se ni vse tako tragično končalo," je v pogovoru za New York Times dejal Auguste Moanda-Phuati, župnik župnije Église St.-Étienne, kjer je bil umorjeni duhovni pomočnik. "Vsi so ga imeli radi. Bil je malo kot kakšen dedek," je še dejal. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • maresem 17:55 27.julij 2016.

    A se še nisi razstrelil, gnoj smrdljivi?

  • Avatar čavez
    čavez 10:07 27.julij 2016.

    In dragec kozjejebec.

  • Žurnalček 09:01 27.julij 2016.

    Niso mu dovolili oditi v Sirijo ??? A so normalni , naj gre , ko pa pride in če sploh pride nazaj ,pa odvzem državljanstva , izgon , še prej pa 20 let aresta !