Magazin > Odnosi in prosti čas
84 ogledov

Kako odpravimo neželene oblike vedenja

Maja Kalas Kužek
Med opisane probleme v priročniku najdemo tudi vlečenje na povodcu, ločitveno tesnobo, skakanje na ljudi, prosjačenje za hrano in pozornost, strah pred ljudmi, strah in agresijo do drugih psov.

“Kot skrbnica psa se vsak dan srečujem z drugimi skrbniki psov, ki se spopadajo s takšnimi in drugačnimi vedenjskimi težavami. Naj se tega zavedajo ali ne,” pravi avtorica novega priročnika za pasje skrbnike Takoj pusti čevelj! Maja Kalaš. Po njenih izkušnjah številni skrbniki ob neželenih vedenjih zgolj zamahnejo z roko, rekoč, da je to pač neka posebnost psa, dokler ne prerase v hudo in motečo vedenjsko težavo, ki vpliva na kakovost sobivanja s psom in dnevno rutino. 

Prav to je povod za njeno knjigo, ki obravnava osemnajst najpogostejših vedenjskih težav, ki so bile izbrane na podlagi pogovorov z drugimi skrbniki psov ter najpogosteje naslovljenih vprašanj na različne strokovnjake. “Samo nekatere med njimi so na primer vlečenje na povodcu, ločitvena tesnoba, skakanje na ljudi, prosjačenje za hrano in pozornost, strah pred ljudmi, strah in agresija do drugih psov, in tako dalje,” opisuje.

Ne prepoznamo težav

“Problem v prvi vrsti izvira iz tega, da skrbniki preprosto ne prepoznajo določenih vedenj kot potencialno težavnih, da bi jih lahko že v osnovi preprečili oziroma pravočasno popravili,” pojasnjuje. Drugo težavo vidi v tem, da se skrbniki z določeno vedenjsko motnjo ne znajo spopasti, ker ne poznajo vzroka in nimajo orodij, da bi se lahko lotili njenega odpravljanja. Tako Kalaševa vsak dan srečuje skrbnike psov, ki jih psi prav vztrajno vlečejo na povodcu, skrbnike psov, ki svojih ljubljencev ne morejo pustiti samih doma, ker povzročajo hrup in gmotno škodo, skrbnike psov, ki se izogibajo srečanju z drugimi psi, ker se njihov pes nanje odziva agresivno, in tako dalje. “Večina teh težav izvira iz našega napačnega ravnanja, največkrat nezavednega. Nihče namreč ne dela namerno napak pri vzgoji psa, se pa zelo hitro in enostavno zgodijo, če ne razumemo njihovih naravnih potreb ter njihove psihe, razumevanja človeškega sveta in naših ravnanj,” dodaja.

Priročnik Takoj pusti čevelj obravnava 18 najpogostejših vedenjskih težav, njihovo preprečevanje in odpravljanje, sistematično predstavi bralcu osnove tega kako zadovoljiti pasje narave potrebe in nagone ter kako psa usmeriti stran od neželenih oblik vedenja. V prvi vrsti je poudarek na preprečevanju, s poznavanju vzrokov neželenih vedenj, predstavljene pa so tudi konkretne rešitve, vaje in napotki za odpravljanje vedenjskih težav. “Kar je ključno pri tem priročniku je, da je zastavljen zelo sistematično in pregledno ter da je primeren tudi za ljudi, ki nimajo nikakršnih znanj o vzgoji psa. Napisan je res za široko publiko in na tematiko, ki na slovenskem trgu v tej obliki še ni bila obravnavana,” pojasnjuje. Zaenkrat se lahko priročnik naroči prek spleta na strani izdajatelja kuzek.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.