Avto
936 ogledov

Kako pravilno izpolniti Evropsko poročilo o nesreči

Evropsko poročilo o prometni nezgodi Gregor Prebil
Če se udeležena v nesreči sporazumeta glede odgovornosti, je to dobro jasno zapisati v poročilo, a to ni edina informacija, ki jo zavarovalnica upošteva. V primeru, da si udeleženi v nesreči glede krivde niso enotni, je najbolje, da pokličejo policijo.

Bralka trdi, da ji zavarovalnica (ne navaja, katera) kot oškodovanki ni izplačala za škodo, ker 
povzročitelj nesreče na obrazcu Evropskega poročila o prometni nesreči pod kategorijo Moje pripombe ni jasno zapisal priznanja o krivdi. "Morda bi veljalo na to opozoriti bralce, da ne bo slabe volje," je povedala. 

Na Zavarovalnici Triglav pojasnjujejo, da to, kar pravi bralka ne drži oziroma vsaj ne povsem. "
rubriko št. 14 Poročila o prometni nezgodi 'Moje pripombe' lahko posamezni udeleženec poda svoje mnenje o 'krivdi' (odgovornosti za nastanek prometne nezgode)," pojasnjujejo pri Triglavu. "Vendar navedene pripombe udeleženca v nezgodi ne pomenijo obveznosti zavarovalnice, da pri rešitvi zahtevka sledi tem navedbam, če preostale znane okoliščine nezgode tega ne potrjujejo."

Prometna nesreča | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Poudarjajo, da je na poročilu treba predvsem izpolniti vse rubrike in navesti vse okoliščine 
nezgode, iz katerih je razviden potek nastanka nezgode ter takrat ugotovljena škoda. "Dokument 
morajo podpisati vsi udeleženci," pravijo pri Zavarovalnici. "Mnenje posameznega udeleženca glede odgovornosti za nastanek nezgode je mogoče vpisati v rubriki pod št. 14."

Če se ne strinjata, pokličite policijo

Če se torej udeležena sporazumeta glede odgovornosti za nesrečo, je to vsekakor dobro jasno zapisati v poročilo, če pa se ne strinjata oz. ne strinjajo, v kolikor je udeležencev več, kdo je kriv, je potrebno poklicati policijo. 

PREBERITE ŠE:

"Zavarovalnica pri obravnavanju odškodninskih zahtevkov poleg Poročila o prometni nezgodi, 
podpisanega s strani vseh udeležencev, skuša pridobiti tudi vse druge znane zavarovane dokaze, kot so izjava zavarovanca oz. voznika zavarovančevega vozila, fotografije s kraja nezgode, izjave prič, video posnetke nezgode ali izvedeniška mnenja itd," razlagajo pri Triglavu. "Poleg tega izvaja aktivnosti, ki omogočijo podlage za sprejetje odločitve o rešitvi posameznih odškodninskih zahtevkov."

Dodajte skico, fotografije ...

Udeležencem prometne nesreče priporočajo, da čim bolj skrbno izpolnijo evropsko poročilo. "To 
pomeni, da natančno zapišejo podatke o avtomobilu in zavarovanju ter osebne podatke, ob podpisu pa dopišejo še številko osebnega dokumenta," poudarjajo pri Triglavu. "Pri skici dogodka naj bodo čim bolj nazorni, s puščicami naj označijo, kako so se vozila premikala. Poročilu o prometni nezgodi lahko kot dokaz priložijo tudi fotografije."

Priporočajo, da posebno pozornost posvetijo izpolnjevanju 14. točke. "Udeleženci prometne 
nesreče naj skušajo navesti čim več informacij o dogodku," poudarjajo pri Triglavu. "Če niso dosegli soglasja o odgovornosti, je natančen opis dogodka še toliko bolj pomemben. Zapišejo naj ga na poseben list in ga priložijo poročilu. V primeru, da so poklicali policijo, naj pod 14. točko zapišejo tudi ime policijske postaje."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • nergač 10:39 25.februar 2017.

    pri nas se bi nasprotna stranka (retard) pritožila in zahtevala izločitev dokazov, in seveda uspela, saj se pri nas amaterski posnetki ne upoštevajo kot dokaz na sodišču.

  • Bizgec 10:19 25.februar 2017.

    Pomagala bi edino kamera v avtu. Pa takoj bi moral poklicati policijo, da bi ta dokaz pregledali in ga uradno zabelezili (da se ne bi mogel nihce potem izgovarjati, da je posnetek bil kakorkoli spremenjen ali pa, da ni nastal takrat).

  • moder 09:51 25.februar 2017.

    pomoje bolj to slednje...