Šport > Nogomet
83 ogledov

Šest golov Barce, Arsenal še upa

Adriano EPA
V petem kolu skupinskega dela so Kevin Kampl in soigralci prišli do točke v gosteh.

Arsenal je za ohranitev upanja na preboj v osmino finala potreboval domačo zmago proti Dinamu, hkrati pa Olympiacos ni smel osvojiti točke na gostovanju pri Bayernu. Topničarji so potrebovali nekaj minut, da so zagospodarili na zelenici stadiona Emirates, kasneje pa vse bolj pritiskali na vrata Zagrebčanov. Ti so se branili z vsemi možmi, prvič, ko pa je več nogometašev gostujočega kluba krenilo na tekmečevo polovico, pa je sledil hiter protinapad domačih in gol. Alexis Sanchez je podal v peterec, kjer je v sprintu žogo z glavo zadel Mesut Özil in jo poslal v mrežo.

V 33. minuti je bilo 2:0. Veliko napako je storil branilec Leonardo Sigali, ki je želel poslati okroglo usnje iz svojega kazenskega prostora, a je njegovo namero preprečil Nacho Monreal. Španec je stekel proti golu in s povratno žogo našel Sancheza, ki mu ni bilo težko zadeti prazen del gola. Do polčasa je imel še dve imenitni priložnosti Özil, a se je izkazal vratar Zagrebčanov Eduardo. V drugem polčasu si je nekaj priložnosti priigral tudi Dinamo, a je vse dvome o zmagovalcu razrešil Sanchez, ki je obkrožil portugalskega čuvaja mreže po lepi podaji Joela Campbella.

Strelsko razpoloženi Bayern, Barcelona in Chelsea

Arsenalu je šel na roko tudi rezultat iz Münchna, kjer je Bayern znova hitro odpravil svojega nasprotnika. Že do 20. minute so Bavarci trikrat zatresli mrežo Olympiacosa. Na začetku drugega dela je bil pri domačinih sicer izključen Holger Badstuber, a tudi to ni ustavilo čete Pepa Guardiole. Za končnih 4:0 je poskrbel Francoz Kingsley Coman. Na zadnji tekmi v skupini bo Grkom za napredovanje sicer zadoščal že minimalen poraz proti Arsenalu.

Na papirju težje delo naj bi čakalo Barcelono, a je ta v nekaj dneh zabila kar deset golov. Po veličastni zmagi na velikem španskem derbiju, Real Madrid je na svoji zelenici padel z 0:4, so Katalonci tokrat razbili še Romo. Tekma se je končala s 6:1, edini zadetek za Romo je v zadnjih sekundah dvoboja z glavo zabil Edin Džeko in tako le nekoliko olajšal poraz sinov volkulje.

Pri domačih sta blestela predvsem Luis Suarez in Lionel Messi, ki je po poškodbi prvič zaigral v prvi enajsterici Barcelone. Oba Južnoameričana sta dosegla dva zadetka in prispevala še asistenco. V polno sta zadela še Gerard Piqué, ki je žogo v gol potisnil po nesebični podaji Messija, in Adriano. Ta je po nonšalantno izvedeni enajstmetrovki Neymarja in obrambi Wojciecha Szczęsnyja prvi pritekel do žoge in jo poslal za hrbet Poljaka.

Tokrat so se strelsko izkazali tudi nogometaši Chelseaja na gostovanju pri Maccabiju iz Tel Aviva. V 20. minuti je po podaji iz kota z glavo streljal Gary Cahill, vratar je žogo še uspel odbiti v vratnico, a je ta znova padla pred angleža, ki jo je le še porinil čez golovo črto. V zaključku prvega polčasa si je z nepotrebnim spotikanjem Diega Coste rdeči karton prislužil nekdanji član londonskih modrih Tal Ben Haim. Londončani so prednost igralca več vnovčili v drugem polčasu. Najprej je s prostega strela zadel Willian, Oscar je izkoristil natančen predložek v sredino, piko na i pa je po kotu gostov postavil rezervist Kurt Zouma.

Gostujoči uspeh Dinama in Genta

Chelsea bi z zmago že napredoval, če bi Porto doma proti kijevskemu Dinamu izržil vsaj remi. A to se ni zgodilo. Ukrajinci so v prvih 45 minutah najprej zadeli vratnico, nato pa je slovenski krvnik v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2016 Andrij Jarmolenko izkoristil morda nekoliko strogo dosojeno enajstmetrovko. Sredi drugega polčasa je ob protinapadu Paragvajca Derlisa Gonzáleza slabo posredoval še Iker Casillas, ki je žogo odbil le v zrak, ta pa je nato padla v gol.

Do izjemno pomembne zmage so v gosteh prišli tudi nogometaši Genta. Debitanti v Ligi prvakov so se sicer hitro znašli v zaostanku, a do polčasa jim je uspelo zasluženo izenačiti. Lyon je nato bil boljši in bil tudi večkrat zelo blizu zadetka, a se je večkrat izkazal vratar Matz Sels. Nato pa je v 95. minuti sledil šok na Stade de Gerland, ki je zadnjič gostil Ligo prvakov, Olympique se namreč po novem letu seli na nov stadion. Kalifa Coulibaly je po podaji iz kota najprej slabo z glavo zadel žogo, a je ta padla pred njega, iz drugega poizkusa pa jo je le poslal v mrežo in tako Belgijce nepričakovano celo poslal na drugo mesto v skupini.

Kevin Kampl | Avtor: EPA EPA
Bayer z boljšo igro le do točke

Nogometaši Bayerja iz Levekusna so osvojili točko na gostovanju pri BATE Borisovu, tekma se je končala z 1:1, slovenski reprezentant Kevin Kampl pa je odigral celotno tekmo. Nemci so se hitro sicer znašli v zaostanku, že v drugi minutije Mihali Gordejčuk prejel žogo na levi strani kazenskega prostora, malce potegnil proti sredini in sprožil, žoga pa je ob slabem posredovanju gostujočega vratarja Bernda Lena končala v mreži. Kapetanu je žoga spolzela med nogama.

To je bil edini strel domačih na gol tekmeca na celotni tekmi, gostje pa so jih sprožili sedem; skupno razmerje strelov je v korist Nemcev znašalo 21:5. Ti so imeli tudi lepo premoč v posesti žoge (62:38), a dolgo niso uspeli streti obrambe gostiteljev. Ta je naposled klonila v 68. minuti. Odlični Hakan Çalhanoğlu, pri Uefi so ga uvrstili med 40 nogometašev, ki kandidirajo za enajsterico leta, je poslal žogo preko obrambe do Admirja Mehmedija, ta pa je z volejem našel dolgi kot beloruskega gola. S točko je Bayer na lestvici ostal pred tokratnim tekmecem.

Zenit ne popušča

Z lahkoto pa se je v osmino finala že prebil Zenit iz Sankt Peterburga, ki je tokrat proti Valencii slavil z 2:0 z zadetkoma Olega Šatova in Artema Dzjube. Rusi so na petih tekmah zmagali prav tolikokrat, osvojili pa so že tudi prvo mesto v skupini H.

Domači so sicer tokrat povedli po lepi akciji. Hulk je podal do Dzjube, ta pa je našel Šatova, ki je uspel žogo poriniti mimo gostujočega vratarja Jaumeja Doménecha. Španci bi lahko izenačili tik pred odhodom na odmor, a je Paco Alcácer z glavo zgrešil cilj po dobrem predložku Sofianeja Feghoulija. V tej sezoni strelsko zelo učinkoviti Dzjuba je nato v 74. minuti potrdil zmago, tokrat se mu je Šatov oddolžil z nesebično podajo. Kasneje je bil pri gostih zaradi prekrška izključen še Rúben Vezo.

Liga prvakov, 5. kolo:

Skupina E

BATE Borisov : Bayer  1:1 (1:0)
Gordejčuk 2.; Mehmedi 68.

Barcelona : Roma  6:1 (3:0)
Suarez 15., 44., Messi 18., 60., Pique 56., Adriano 77.; Džeko 91.

Lestvica: Barcelona 13 točk, Bayer in Roma 5, BATE Borisov 4

 

Skupina F:

Bayern : Olympiacos  4:0 (3:0)
Costa 8., Lewandowski 16., Müller 20., Coman 70.

Arsenal : Dinamo Zagreb  3:0 (2:0)
Özil 29., Sanchez 33., 69

Lestvica: Bayern 12 točk, Olympiacos 9, Arsenal 6 in Dinamo 3

 

Skupina G:

Maccabi Tel Aviv : Chelsea  0:4 (0:1)
Cahill 20., Willian 73., Oscar 77., Zouma 91.

Porto : Dinamo Kijev  0:2 (1:0)
Jarmolenko 35./11-m, Gonzalez 64.

Lestvica: Chelsea in Porto 10 točk, Dinamo Kijev 8, Maccabi Tel Aviv 0

 

Skupina H:

Zenit : Valencia  2:0 (1:0)
Šatov 15., Dzjuba 74.

Lyon : Gent  1:2 (1:1)
Ferri 7.; Miličević 32., Coulibaly 95.

Lestvica: Zenit 15 točk, Gent 7, Valencia 6, Lyon 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.