Vizita za živali > Novice
1288 ogledov

Katere papige so najprimernejše za otroke

Ročno hranjene papige Miha Purgar
Če so papige ročno hranjene, so že ob prihodu v novo družino navajene človekove bližine, so socializirane in hitreje vzpostavijo zaupanje.

“Če so papige ročno hranjene, so seveda primerne za druženje z otroki. Nekatere so bolj primerne, druge manj,” pojasnjuje Miha Purgar, ki se ukvarja z vzrejo srednjih in velikih papig. 

Ročno hranjene papige | Avtor: Miha Purgar Miha Purgar
“Načeloma so za družine primerne vse vrste papig. Seveda, če so ročno hranjene, saj so že takoj ob prihodu v novo družino navajene človekove bližine, pozornosti, socializirane in tako lažje in hitreje vzpostavijo zaupanje do vseh družinskih članov,” pravi. Otrok tako lahko uživa ob vsakodnevnem stiku s papigo, jo boža, ogovarja, skrbi zanjo, hkrati pa je v času otrokovega odraščanja lahko papiga njegov zaupnik. V tem odnosu uživa tudi papiga, ker jo otrok crklja, boža se z njo ukvarja in ji posveti veliko prostega časa. Tako se papiga počuti sprejeto kot član družine.

Od šestega leta naprej

Glede na karakterne značilnosti posamezne papige pa se družina odloči katera vrsta papige je najbolj primerna za njih. Sivi žako si denimo za lastnika izbere samo enega člana družine, modročela amazonka in eklektus pa so znani po tem da sprejmejo celotno družino. “Vse tri omenjene vrste papig so najbolj govorno sposobne med vsemi papigami,” dodaja.

Primerno starost otroka za lastništvo papige je po njegovih besedah težko določiti, saj se nekateri zavedajo odgovornosti malo prej nekateri pa malo kasneje. “Približno od šestega leta starosti naprej, naj bi bil otrok primeren, da ob pomoči staršev skrbi za papigo, seveda pa je veliko odvisno od njegovega lastnega interesa,” opisuje.

Ročno hranjene papige | Avtor: Miha Purgar Miha Purgar
“Kot gojitelj se zavedam kako pomemben je prvi stik otroka s papigo. Vse družine, ki se pri nas odločijo za nakup jih že zelo zgodaj povabim na ogled, da jo ima otrok priložnost spoznati že zelo majhno in opazovati njeno odraščanje,” pravi Purgar. Ob obisku družini predstavi papigo in jih nauči primernega rokovanja z njo. Družina se ob tako zgodnjem obisku lahko prepriča, da je papiga res ročno hranjena in da bodo v svoj dom sprejeli zdravo in socializirano papigo. “Ob prihodu domov najprej starši vzamejo papigo iz kletke in jo postavijo otroku na roko. Otrok naj jo poboža z počasnimi gibi, da se ne ustrašita tako kot otrok kot ptica, še posebej to velja za mlajše otroke,” je zaključil. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.