Vizita za živali > Festival
1354 ogledov

Ta pasma pogosto uspavana kar na stadionu

Greyhound Profimedia
Njihova povprečna življenjska doba se sicer giba med 10 in 14 leti. Tisti, ki so obsojeni na tekmovanje, pa živijo manj kot 5 let.

Hrte večina pozna po njihovi značilni telesni zgradbi – so visoki, suhi, dolgi, gibčni in imajo aerodinamično zgradbo – le malokdo pa ve, da jim usoda širom sveta nikoli ni bila prav naklonjena. Na Irskem, v Angliji, Ameriki in Avstraliji so namreč v modi krvoločne dirke

Greyhound Wally, starost 11 let in pol Žalostno Vizita za živali Zaman čakajo do konca življenja

"Veliki angleški hrti oziroma greyhoundi se spopadajo tako na stadionih kot tudi na tako imenovanem coursingu. To izgleda tako, da na tekmovalno površino spustijo dva greyhounda in zajca hkrati, zmaga pa tisti, ki spravi zajca do določene točke," žalostno usodo angleških hrtov predstavi Urška Petek, članica Društva Hrtji svet Slovenije. Ti nas bodo s svojimi prav posebnimi štirinožnimi gosti tako kot vsaka leta doslej obiskali na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici.

Sogovornica pojasnjuje, da so v omenjenih državah tovrstne dirke povsem legalne in celo financirane s strani države: "V državah iz tretjega sveta pa organizirajo celo bolj improvizirane dirke, kjer je še manj zaščite živali. Ne smemo pozabiti niti na Španijo, kjer imajo španske hrte, galge, s katerimi prirejajo uradne dirke in love na zajce."

Število smrtnih žrtev strmo narašča

Avstralski spletni medij poroča o znatnem številu smrtnih žrtev in poškodb na stezah, kjer tekmujejo hrti. Razlog za to je naraščajoča priljubljenost stavnic na mednarodnih trgih. "Do poškodb pride predvsem zaradi same hitrosti – greyhoundi tečejo tudi do 65 km/h in pri taki hitrosti lahko hitro pride do poškodb," pove Petek, sicer izšolana veterinarka.

hrt, pes, dirka, tekma | Avtor: Profimedia Profimedia
"Običajno jih tekmuje po šest hkrati, posledično večkrat pride do zapletov in padcev. Neobičajni niso niti zlomi kosti in poškodbe mišic, saj ves čas tečejo v krogu. To pomeni, da je ena polovica telesa ves čas bolj obremenjena kot druga. Na število poškodb vplivajo tudi vremenski pojavi, saj tekme prirejajo tako v dežju kot tudi ob močnem soncu," nehumane življenjske razmere številnih hrtov opiše sogovornica.

Tudi letos se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v nedeljo, 2. junija med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo dogodek 16. junija. Z dogodkom želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Na njem bodo obiskovalci lahko spoznali lame, deguje, tenreke, papige, himalajske koze, konje, številne pasje in mačje pasme ter mnoge druge. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU

Tekmovalni hrti, ki se poškodujejo na dirkah, so pogosto uspavani že na stadionu. Če se poškodujejo med treningom ali če so prepočasni in ne prinašajo dobička, pa so uspavani oziroma ubiti na kakšen drug način, daleč od oči javnosti.

Hrt Kruta usoda Vizita za živali Ko se jih lastniki želijo znebiti

Marsikdo se bo med prebiranjem zgornjih vrstic vprašal, zakaj so tovrstne dirke sploh popularne, če pa je končni izid tako grozljiv. "Zakaj pa ljudje hodijo gledat bikoborbe? Zaradi kruha in iger. Bolj kot za pomanjkanje informacij gre za ignoriranje," odgovarja sogovornica.

Evtanazija ni edina možnost usmrtitve

Najprej se z usodo srečajo tisti mladički, ki ne kažejo lovskega nagona in želje po tekmovanju. Sledijo tisti, ki med treningom ne tečejo za umetno, včasih celo živo vabo. Enako velja tudi za pse, ki se poškodujejo med treningi in dirkami. V resnici je uspešnih le peščica skotenih – morda 10 odstotkov, pripoveduje veterinarka.

hrt, pes, festival | Avtor: Profimedia Profimedia

Edini dovoljeni način za usmrtitev greyhoundov na Irskem (in v drugih razvitih državah) je evtanazija s strani veterinarja. Še nekaj let nazaj pa je bil pogost način usmrtitve strel v glavo. "To je bilo delno zaradi tega, ker so greyhoundi spadali pod živino in ne hišne ljubljenčke," pojasnjuje.

Bron Išče dom Trajnostno Uau, kakšna akcija v slovenskem zavetišču za živali

"Vedeti moramo, da je v večini evropskih držav dovoljena evtanazija zdravih živali, Slovenija je pri tem redka izjema. Če torej hrta lastniki ne želijo več imeti, ga lahko pripeljejo k veterinarju in zahtevajo evtanazijo. V preteklosti so bila odkrita množična grobišča, kjer so pristali hrti, ki niso bili več primerni za tekmovanje," grozljive podatke z nami deli sogovornica.

Dom iščejo tudi pri nas

Društvo Hrtji svet Slovenije v posvojitev letno odda med 25-30 hrtov. "Nikoli nismo delali na kvantiteti, ampak se osredotočamo predvsem na kvaliteto posvojiteljev," je jasna sogovornica. Večina hrtov je primernih za posvojitev, redko pa se zgodi tudi, da so kateri tako travmatizirani, da so žal obsojeni na doživljenjsko bivanje v zavetišču.

Iz Društva sporočajo, da so hrti, ki jih sprejmejo v svoje zavetje, v relativno dobrem stanju. Vsi morajo biti zdravi in s tem tudi primerni za transport. "Lahko imajo kakšne poškodbe iz prejšnjega, predvsem tekaškega življenja. Pri španskih hrtih so denimo značilne predvsem mediteranske bolezni," izjeme navede Urška.

hrt, pes, festival | Avtor: Lucija Jelenko Lucija Jelenko

Spoznajte Tobija

V začasnem skrbništvu se je znašel tudi galg Tobi, ki ga sogovornica opiše kot "mladega in zelo živahnega, aktivnega in igrivega samčka, ki obožuje pasjo družbo". Tobi obožuje sprehode, na katerih lahko po mili volji vohlja in opazuje okolico, doma pa bi se malo igral in veliko poležaval na kavču. Primeren je za aktivnejše posvojitelje, še omeni.

hrt, hrtji svet | Avtor: Hrtji svet Slovenije Hrtji svet Slovenije

To morate vedeti, če želite posvojiti hrta

Vsaka skupina psov je posebna in vsaka terja svoje skrbi in stroške. Preden se odločite za posvojitev hrta, je pomembno, da se pozanimate o njegovi specifiki – ali mora živeti v stanovanju ali v hiši, je morda primeren za bivanje zunaj, od kod prihaja, kakšne so njegove potencialne težave, kakšno opremo potrebuje ... V obzir je treba vzeti tudi stroške.

"Stroški posvojitve preko našega društva znašajo 300 evrov. Posvojenčki so cepljeni proti steklini in kužnim boleznim, so tudi sterilizirani oziroma kastrirani, mikročipirani, s potnim listom in TRACES papirji, ki jih potrebujejo za transport iz zavetišča do doma. Zraven prejmejo še primerno ovratnico in nagobčnik. Posvojitelj pa morajo poskrbeti, da pripravijo osnovne stvari, ki jih pes potrebuje – opremo, posteljo, posode za hrano in vodo, hrano, priboljške in podobno," pojasnjujejo v društvu. 

Greyhound Kruto in krvavo Vizita za živali Zmagovalni psi tudi 50.000 evrov

Društvo Hrtji svet Slovenije tudi letos na Festivalu za ljubitelje živali

Na svoj račun boste tudi letos prišli vsi ljubitelji hrtov, ki bodo na Festivalu za ljubitelje živali prisotni ob stojnici društva. Tam boste lahko prejeli vse informacije v povezavi z omenjeno problematiko ali se morda pozanimali o posvojitvi njihovih rešenčkov.

Na voljo bo tudi zvrhan koš promocijskega materiala, kot so majice, lončki za kavo, magnetki, nalepke, nakupovalne vrečke, voščilnice in koledarji. Zbrana finančna sredstva so za društvo pomemben vir financiranja, saj lahko le na ta način še naprej pomagajo vsem hrtom, ki potrebujejo pomoč.

hrt, hrtji svet | Avtor: Hrtji svet Slovenije Hrtji svet Slovenije

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.