Vizita za živali > Festival
1482 ogledov

Zmagovalni psi tudi 50.000 evrov

Greyhound
1/2
Hrtji svet
Glavna nagrada na coursing dirki kar 200.000 evrov, "karneval" v mestu vreden 16 milijonov evrov ... V resnici pa je to na Irskem zelo krut in krvav šport, opozarjajo v Društvu Hrtji svet Slovenije.

Največ stadionov, kjer potekajo hrtje hitrostne dirke, je po informacijah Društva Hrtji svet v Angliji. Irska pa je tista država, kjer vsako leto vzredijo največ greyhoundov, ki jih potem prodajo v druge države za namene hrtjih dirk.

"Čeprav še vedno govorimo o greyhoundih, se na Irskem ločujeta dve vzreji. Pri prvi govorimo o greyhoundih, ki so namenjeni za hrtje
dirke, pri drugi pa o greyhoundih, ki so vzrejeni za coursing,"
pojasnjujejo. Slednji so po njihovih izkušnjah precej večji in močnejši od prvih in zaradi svoje velikosti ne bi bili primerni za hrtje dirke in obratno.

Veliko je sicer po njihovih informacijah lastnikov, ki vzrejajo greyhounde za obe dejavnosti. "Čeprav se greyhoundi po svoji
konstituciji razlikujejo, jim je enako eno. Tisti, ki ne dosežejo željenih rezultatov, postanejo za svoje lastnike in trenerje
nekoristno blago in jih v mnogih primerih brez pomislekov ubijejo,"
opozarjajo.

Velike številke

V društvu pojasnjujejo, da je na Irskem 80 coursing klubov, ki od jeseni do zgodnje pomladi organizirajo veliko manjših tekem. "Vsi udeleženci pa najtežje čakajo in se vse leto pripravljajo na glavno tekmo, ki se prične zadnji teden januarja ali prvi teden februarja. Letos se je v irskem mestu Clonmel zbralo kar 40 000 obiskovalcev. Trajalo je tri dnii," opisujejo.

Nagrade za zmagovalce so visoke, od 40 000 do 200 000 evrov. V društvu opisujejo, da se ljudje veselijo, popivajo, stavijo na svoje hrtje favorite, za stavo se vplača na stotisoče evrov. Mnogi ostanejo v mestu še ves teden in se zabavajo. Vsi hoteli, restavracije, pubi so polno zasedeni. Ocenjujejo, da je ves "karneval" v mestu vreden 16 milijonov evrov.

"Zmagovalni hrti zamenjajo svoje lastnike za ceno 50.000 evrov in še več, že vnaprej se rezervirajo njihove potomci ... In tako se spet vse vrti okoli denarja," dodajajo.

Veliko jih ubijejo ali poškodujejo

"Dejstvo pa je, da je coursing na Irskem zelo krut in krvav šport, tako za greyhounde, kot za zajce," opozarjajo. Sicer je od leta 1993 zakonsko predpisano, da mora imeti greyhound nadet nagobčnik, še vedno veliko zajcev po njihovih informacijah umre, ali jih greyhoundi poškodujejo.

Podporniki coursinga trdijo, da pri coursingu ne gre za ubijanje zajcev, saj imajo zajci veliko sposobnosti, da psu ubežijo. Imajo namreč 360 stopinjski vid, stereofonski sluh, lahko se obrnejo v enem samem koraku, imajo izjemno hitrost, vzdržljivost in agilnost.

Vendar pa aktivisti, ki se borijo za ukinitev takšnega coursinga, vidijo te stvari drugače: "Nesprejemljivo je, da hrti
lovijo živa bitja, ki jih lahko poškodujejo tudi z nagobčnikom, porinejo pod ograjo, kjer se ravno tako poškodujejo, zajce je na smrt
strah ..."

Pri treningih, kjer greyhounde spustijo na polja, da lovijo zajce, pa umre po podatkih društva letno na Irskem vsaj 7.000 zajcev.

"Na največji tekmi sodeluje 64 najboljših samic in 64 najboljših samcev greyhoundov. Na koncu je zmagovalec le eden. Veliko poražencev na koncu čaka evtanazija. Coursing na Irskem zato ne more biti šport, ampak je le še ena vrsta izkoriščanja tako zajcev, kot greyhoundov," dodajajo.

Dom iščejo tudi v Sloveniji

"Za irsko organizacija GHIN, preko katere prihajajo naši greyhoundi v Slovenijo, je to obdobje še posebej težko, saj so locirani blizu mesta, kjer se dogaja coursing. Pripovedujejo o velikem številu evtanaziranih greyhoundov, kar nekaj od tistih hrtjih srečnežev, ki jih uspejo rešiti in bodo dobili še eno priložnost v življenju, pa bo iskalo lep dom tudi preko našega društva," opisujejo.

Če razmišljate o posvojitvi greyhouda, jim pišite na info@hrtjisvet.org in potrudili se bodo, da bodo za vas poiskali pravega greyhounda, ki bo postal ljubeč član družine. Več na www.hrtjisvet.org.

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

Društvo Hrtji svet nas bo s svojimi posvojenčki obiskalo tudi na festivalu za ljubitelje živali konec maja v Novi Gorici in v juniju v Domžalah. 

Sledite dogodku tudi na naši Facebook strani, za Novo Gorico TUKAJ, za Domžale pa TUKAJ

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.