Vizita za živali
1825 ogledov

Kako domača žival vpliva na družinsko življenje?

Festival za ljubitelje živali Anže Petkovšek
Prisotnost živali v družini je zelo pomembna za medsebojne odnose.

Čeprav je žival lahko velika obveznost, skrb in nenazadnje tudi strošek, je izjemno koristna za družinsko življenje in odnose med člani družine. Čeprav je največkrat tako, da si živali zaželijo otroci, ta želja tli tudi v odraslih. Ko se družinski člani končno odločijo, ali bodo imeli psa, mačko, papigo ali hrčka, je pomembno, da se dogovorite, da je odgovornost na vseh.

"Ko se člani družine končno zedinijo in ko v družino le pride primerna žival, običajno njen prihod zelo popestri družinsko dogajanje, saj se vsi osredotočijo na novega družinskega člana," pravi predsednika komisije Mladi kinolog Kinološke zveze Slovenija Željka Fon Zidar in dodaja: "Odnos, ki se v družini razvije s prihodom živali, je vsekakor povezovalen. Prihod živali v dom skoraj vedno pozitivno popestri družinsko življenje."

Odraščanje otrok v živalski družbi

"Otrok ima lahko še tako dobre starše, milijon igrač, vendar brez družbe hišnega ljubljenca v njegovem odraščanju nekaj manjka,“ je za Žurnal24 povedala Željka in dodala, da živali otrokom odpirajo okno v povsem nov svet: "Opazovanje hišnega ljubljenčka - pogovor z njim, zbližanje otroka z nečim kar ne govori pa ga vseeno posluša in razume, predvsem pa sposobnost vživljanja v želje in potrebe bitja, ki je otroku zaupano, vse to se pozitivno odraža v otrokovem razvoju in ga plemeniti."

Kompromisi, kompromisi, kompromisi

Ko se enkrat odločimo za žival, ni poti nazaj. Soočiti se moramo s svojo odločitvijo in nastopiti kot odgovoren odrasel človek, ki mora ob skrbi za žival, svojemu otroku pokazati, kako se za žival skrbi in kaj pomeni odgovornost. "Ko odpremo vrata svojega doma živali, mogoče še ne vemo, kaj vse nas čaka. Če smo pred izbiro hišnega ljubljenca dobro razmislili o svojih željah, predvsem pa o svojih možnostih, smo si sobivanje z novim družinskim članom močno olajšali. Če smo pa smo se prenaglili, in poti ni nazaj, potem se pač odgovornosti učimo iz dneva v dan,“ pravi Fon Zidarjeva in dodaja, da živali večinoma lepšajo življenja ljudi, saj nam dajo vedeti, da smo ljubljeni in da smo za njih mi center sveta. Žival nam da vedeti, da nam zaupa, da nas potrebuje in da nas ima rada. Žival je odličen primer brezpogojne ljubezni.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.