Avto
106 ogledov

Policistom stroga navodila: Kaznujte voznike!

Nadzor policije Saša Despot
Policijska sindikata PSS in SPS sta v medije poslala pismo z razkritjem, da so bili iz različni policijskih uprav obveščeni, da so v sredo potekali sestanki z vodji enot in njihovimi pomočniki, zadolženimi za področje prometne varnosti. Skupni imenovalec je bil: strogo kaznujte vse kršitelje cestno prometnih predpisov, v nasprotnem sledijo tudi disciplinski postopki. Na Generalni policijski upravi odgovarjajo: Ni bilo ne sestanka, ne navodil.

V omenjenih sindikatih v pismu medijem navajajo, da so v okviru navedenih sestankov vodje enot in njihovi pomočniki prejeli navodila, da morajo na področju izvajanja prometne varnosti v delovne naloge policistov, odrejati konkretne naloge, na podlagi katerih je potrebno ukrepati zoper vse kršitelje cestno prometnih prekrškov. V primeru, da policisti ne bodo ukrepali, bodo na teren napoteni vodje in njihovi pomočniki, ki bodo zaznavali kršitve in jih sporočali policistom, ki bodo zoper slednje morali ukrepati. V kolikor tudi v tem primeru policisti ne bi ukrepali, bi vodje zoper policiste morali uvajati disciplinske postopke.

Policisti "inkasantstva" ne podpirajo

Policisti, kljub temu, da so policisti v stavki, (ne)podpirjo "inkasantsva" in menijo, da preprečevanje in odkrivanje prekrškov ni nujna naloga, ki bi jo v skladu z zakonom v času stavke morali izvajati.

Da gre v danem primeru za usklajen pritisk vodstva Policije na policijske uprave in posamezne vodje enot po zapisu, ki sta ga medijem posredovala policijska sindikata PSS in SPS, naj bi pričalo dejstvo, da so bili na vseh policijskih upravah sestanki izvedeni isti dan in na popolnoma enako temo, z isto vsebino. Za lažjo predstavo v pismu navajajo dejanske razloge za takšno početje vodstva Policije. Priložili so graf iz katerega izhajajo uradno pridobljeni podatki Policije z dne 21.1.2016.

Izrečeni zneski za vse prekrške | Avtor: Policija Policija



Podatki, ki so jih posredovali, kažejo, da je bilo v prvih 40 dneh stavke izrečenih za 4,5 milijona evrov manj kazni kot v enakem obdobju lani. V sindikatih menijo, da izgovori vodstva policije o poslabšanju stanja na naših cestah ne zdržijo resne presoje in pojasnjujejo, da je rezultat v enakem primerjalnem obdobju pokazal, da je število tako prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, kot tudi število vseh prometnih nesreč močno upadlo.

Do konca leta bi zmanjkalo 60 milijonov evrov

Število prometnih nesreč | Avtor: Policija Policija

Graf 2

Število prometnih nesreč | Avtor: Policija Policija


Po mnenju piscev sporočila to kaže, da zmanjšanje policijskih ukrepov zaradi stavke policistov še nima neposrednega vpliva na prometno varnost, kot to želi prikazati vodstvo Policije. Zapisali so, da navedeni rezultati kažejo na to, da bi konec leta v državnem proračunu lahko zmanjkalo celo 60 milijonov evrov.

Vlada potrebuje denar

S sporočilom medijem želijo pokazati, da gre v danem primeru za vladni pritisk na vrh Policije, ki po mnenju obeh sindikatov zahteva, da je denarne globe za vsako ceno potrebno izrekati.

Zapisali so tudi, da, če bodo vozniki v prihodnjih dneh naleteli na radarje Policije ali podobne akcije, bodo zato, ker Vlada potrebuje denar, ki ga drugače kot iz žepov državljanov, ne zna pridobiti.

V obeh sindikatih so še zapisali, da bodo ne glede na vse pritiske stavkajoči policisti »inkasantstvo« še naprej poskušali preprečevati, saj po njihovem mnenju to nikakor ne more biti nujna in verjetno tudi ne redna policijska naloga. Zato potrebujejo odločno podporo javnosti, saj je po njihovem to edini način, da se vodilni možje aktualne Vlade vsaj malo zdramijo in premaknejo. S tem namenom o nameravanih ukrepih Vlade in vodstva Policije tudi seznanjajo javnost.

GPU: Ni bilo ne sestanka, ne navodil

Na Generalni policijski upravi poudarjajo, da Policija ne preprečuje stavke policistom, še najmanj pa z inkasanstvom. "Včeraj je na državni ravni potekal sestanek, na katerem so bili prisotni predstavniki vseh policijskih uprav, namenjen pa je bil ukrepom, za obvladovanje migrantske krize, kar je bila osnovna in tudi edina tema sestanka, kar pa je očitino nekdo poskusil uporabiti za medijski spin," pojasnjuje Vesna Drole z GPU.

"Zapis stavkovnega odbora, v katerem se sklicuje na sestanke z vodji enot in njihovimi pomočniki, zadolženimi za področje prometne varnosti, ki naj bi prejemali navodila, da morajo odrejati konkretne naloge, na podlagi katerih naj bi bilo potrebno ukrepati zoper vse kršitelje cestno prometnih prekrškov, se na državni ravni ni zgodil," poudarja Droletova. "Torej, ni bilo sestanka, niti navodil, še manj pa groženj z disciplinskimi postopki za neukrepanje s  strani vodstva policije."

Dodaja, da vodstvo policije tako od predstavnikov sindikata, kot tudi vseh ostalih zaposlenih, pričakuje, da bodo tudi v času stavke dosledno opravljali zakonsko predpisane naloge. Med njimi so tudi naloge nadzora in urejanja prometa na javnih cestah, ki mora biti pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih.

Komentarjev 19
  • Presvetli 08:43 22.januar 2016.

    Bodo,v to si lahko siguren!Prodali sebodo tako kot zmeraj za 10 evrov!

  • valerijakregar 08:33 22.januar 2016.

    preberite članek o tem, kako minimizirajo pijani eksces sina prvega policista !ata nima nič pri tem. ;=))http://nova24tv.si/aktualno/na-mariborski-policiji-vre-fankovega-sina-ne-obravnavajo-tako-kot-vse-ostale/

  • hubertfast 08:23 22.januar 2016.

    Pač saj smo vse to vedeli, da je treba kasirati. Bravo država in njena banda, pa policajem, ki to upoštevajo.