Avto
138 ogledov

Kdaj poškodovanemu motoristu snamemo čelado?

Nesreča motorista Nel Pavletić/PIXSELL
Zakon o nudenju prve pomoči govori o tem, da mora vsak občan sočloveku pomagati po svojih najboljših močeh.

"Nemogoče je torej, da te nekdo toži za nepravilno ravnanje. Nasprotno, kazenski zakonik predvideva kazen le, če mu ne pomagaš, da torej vidiš nekoga, ki bi mu bilo treba pomagati, pa se obrneš stran in greš," razlaga Dorijan Zabukovšek, magister zdravstvene nege, ki je obiskovalcem sejemskega avtomobilskega četverčka v Celju pokazal, kako nuditi prvo pomoč motoristu.

Prva pomoč ni zapletena

Praktični prikaz prve pomoči motoristu je na celjskem sejmišču pritegnil veliko pozornosti, vsakemu motoristu ali mimoidočemu se lahko namreč zgodi, da se bo kdaj znašel v takšni situaciji. "Včasih je dovolj, da pokličemo na 112, kjer so dispečerji, ki klicatelja vodijo skozi postopek. Mit o tem, da nas poškodovani lahko toži, če mu bomo pomagali, so si izmislili ljudje, ki nočejo pomagati. S tem, ko damo nekoga na bok ali mu sprostimo dihalno pot, mu lahko rešimo življenje," dodaja Zabukovšek. Pri poškodovanih motoristih se dostikrat postavi vprašanje, ali naj mu čelado snamemo ali ne. Zabukovšek pravi, da tega praviloma ne storimo, izjema sta le dve situaciji: če ne diha ali če bruha.

Obiskovalci celjskega sejmišča so lahko videli, da prva pomoč ni tako zapletena, kot si radi predstavljamo, da je treba improvizirati in se malo znajti. Zabukovšek je poudaril, da moramo biti najprej pozorni na to, da varno pristopimo do poškodovanca, in nato ugotovimo, ali je pri zavesti ali ne. "Če je nezavesten, takoj pokličemo še koga iz okolice na pomoč in ugotovimo, ali diha ali ne. Če nezavestni diha, ga damo na bok. Če ne diha, pa pokličemo na 112, prosimo za defibrilator in začnemo postopke oživljanja," je pojasnil.

Komentarjev 1
  • eosss 10:15 18.april 2014.

    Prva pomoč res ni zapletena, vsakdo bi se moral naučiti osnov, da zna pomagati sočloveku v stiski. Kar se tiče pa izjave, da nas poškodovani ne more tožiti, pa se absolutno ne strinjam, da to ni mogoče, sam osebno ...prikaži več poznam človeka, ki je na kraju prometne nesreče iz gorečega avtomobila izvlekel nezavestnega voznika in mu tako najverjetneje rešil življenje, pri tem pa je poškodovani ostal hrom od pasu navzdol, saj je imel poškodovano hrbtenico in je zaradi premikanja pri tem, ko ga je potegnil iz avta prišlo do poškodbe hrbtenjače. Človek je tega mojega znanca tožil in ker je imel dobrega odvetnika, je tožbo tudi DOBIL, znanec mu je 10 let plačeval odškodnino. Ta moj znanec v življenju ne bo več pomislil na to, da bi še kdaj pomagal kakšnemu ponesrečencu...