Slovenija
62 ogledov

Vse kar morate vedeti o ukinitvi registrskih računov v devetih vprašanjih in odgovorih

Obvestilo KDD zurnal24.si
Devet ključnih vprašanj in dogovorov o tem, kaj storiti ob ukinitvi registrskih računov pri KDD.

1. Zakaj sem dobil obvestilo KDD?
Na registrskem računu pri KDD, ki se konec leta ukine, imate delnice.

2. Kaj moram storiti? 
Delnice morate prenesti na plačljiv trgovalni račun pri banki ali borznoposredniški družbi. Potem jih lahko prodate ali obdržite. Primerjavo cen v dveh konkretnih primerih lahko najdete tukaj. Delnicam se lahko tudi odpoveste (več spodaj), če ne boste storili ničesar, bodo deponirane pri sodišču (več spodaj). 

3. Kako preverim, koliko vredne so moje delnice? 
Če kotirajo na borzi, preverite v tečajnici ljubljanske borze, sicer je edini približek lahko knjigovodska vrednost. To lahko najdete v letnem poročilu podjetja ali pa podjetje poiščete na Ajpesu in osnovni kapital delite s številom delnic. 

4. Kaj če delnic ne morem prodati, saj jih nihče noče kupiti?
V tem primeru jih boste morali obdržati ali se jim odpovedati. Ena izmed alternativnih možnosti je, da jih zamenjtate za delnice Modre zvezde, ki jo ponuja Ilirika. Zamenjati je sicer mogoče le nekatere delnice. 

5. Kaj če delnice niso nič vredne?
Delnicam se lahko tudi odpoveste. Če so malo vredne in jih je mogoče prodati, Alta Invest ponuja prodajo brez stroškov, če kupnino vložite v enega izmed njihovih vzajemnih skladov. 

6. Kako se odpovem delnicam? 
Delnicam se odpoveste oziroma jih opustite s posebno izjavo. Obrazec je dostopen tukaj. Če jo pošljete po pošti, je treba podpis overiti na upravni enoti, lahko pa jo osebno prineste v vložišče KDD. V tem primeru overitev podpisa ni potrebna. Ko se delnicam enkrat odpoveste, si ne morete več premisliti. V kratkem bomo objavili še podrobnejša pojasnila, kako se odpovedati delnicam. 

7. Kje je KDD in do kdaj dela vložišče? 
KDD je na Tivolski cesti 48 v Ljubljani. Vložišče dela od 10. do 14. ure, ob sredah do 15.30. 

8. Kaj se bo zgodilo, če ne storim ničesar?
Delnice bodo prenesene v sodni depozit, za kar pa je treba plačati letno takso v višini 15 odstotkov pologa. Po petih letih v sodnem depozitu bo lastnik delnic postala država. 

9. V kakšnem primeru bo sodni depozit brezplačen?
Izpolnjeni morajo biti štirje pogoji: 1. opravi z registrskega računa, katerega imetnik je fizična oseba, 2. vrednost vseh vrednostnih papirjev ne presega sto evrov, 3. noben od vrednostnih papirjev ne kotira na borzi, 4. od 1. januarja 2014 ni imetnik prejel nobenih izplačila iz naslova imetništva teh vrednostnih papirjev (dividend ali obresti v primeru obveznic).

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.