Slovenija
531 ogledov

Kdo ima prav: lastnik gozda ali "kradljivec kostanja"?

kostanj Žurnal24 main
V obdobjih, ko je aktualno kakršno koli nabiranje plodov v gozdovih, se na nasprotnih bregovih znajdejo lastniki gozdov in obiskovalci, ki nabirajo gozdne plodove. Zakon je glede tega povsem jasen.

"Zalotil sem kradljivce kostanja, ki so na moji parceli kradli kostanj." S temi besedami se začne zapis enega od lastnikov gozdov na enem od slovenskih forumov, v katerem se lastnik sprašuje, ali lahko kaj naredi, da ljudje v njegovem gozdu ne bi nabirali kostanja. 

Čigav je kostanj?

V času nabiranja gob, borovnic, kostanja in drugih gozdnih plodov vedno znova vzniknejo razprave o tem, ali lahko ljudje nabirajo plodove v gozdovih v zasebni lasti. Medtem ko so lastniki gozdov prepričani, da imajo pravico do nabiranja gozdnih plodov samo oni, nabiralci zagovarjajo stališče, da so gozdni plodovi javno dobro.

Pravilnik o varstvu gozdov pritrjuje slednjim. V 43. členu je zapisano, da je rekreativno nabiranje gozdnih plodov dovoljeno tudi nelastnikom gozdov za lastne potrebe. Pri tem je omejitev za nabiranje kostanja dva kilograma na osebo na dan. Pravilnik poleg tega poudarja tudi, da se za nabiranje ne sme uporabljati pripomočkov, ki povzročajo poškodbe, prav tako pa nabrano ne sme biti namenjeno prodaji. 

Ena možnost je, a stane

Lastniki imajo na voljo eno možnost, in sicer da prepovejo nabiranje gozdnih sadežev v svojem gozdu, če se odločijo, da jih bodo sami nabirali za prodajo. Na Zavodu za gozdove pojasnjujejo, da morajo lastniki gozdov predlog za prepoved nabiranja plodov na svoji gozdni parceli oddati na svoji občini. V vlogi mora navesti za katero parcelo gre in za katere plodove, ki jih goji, želi uveljaviti prepoved nabiranja. O predlogu odloča občinska uprava na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove. 

V kolikor zavod presodi, da je predlog utemeljen, je v odločbi navedeno, da mora lastnik gozda na lastne stroške in na primeren način objaviti in označiti, da se v njegovem gozdu ne sme nabirati plodov. Kazen za tiste, ki ne bi upoštevali takšne prepovedi, je najmanj 400 evrov. 
Kazen pa seveda lahko doleti tudi rekreativne nabiralce, če ne upoštevajo omejitve za dnevno količino nabranih plodov. Globe, v primeru, da vas inšpektor zasači, se vrtijo okoli 200 evrov. 

dezurni@zurnal24.si

 Dan za varen avto

Komentarjev 51
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:43 15.oktober 2016.

    Treba bi bilo prevert da kdo ne nabira za prodajo in pa mogoče mal znižat količino dovoljenih plodov sploh tam kjer je nabiralcev več. Drgač je pa super ureditev da je gozd še vedno gozd da se ti ni treba ...prikaži večba ravno sekirat če kako gobo kje nabereš sproti ko se greš nadihat svežga gozdnega zraka.

  • Avatar praufo
    praufo 17:44 14.oktober 2016.

    namesto, da se toliko govori o inšpektorjih, ki vagajo nabirke, ki bi jih po vse tem praznem blebetanju, v sloveniji rabili nekaj tisoč, bi lahko razmislili o tem, da bi recimo uvedli neke vrste redarje, kot jih imajo občinarji, žal ...prikaži več sicer samo za kasiranje "napačnega" ali predolgega parkiranja, lahko bi služili v korist opozarjanja in eventuelno kaznovanja v primeru nespodobnega vedenja oz. onesnaževanja gozdnih površin ... problem je sicer v tem, da nihče ne more imeti kar tako pristojnosti na privat parcelah, v kolikor ni drugače dogovorjeno, ampak ... treba je opozarjat in vzgajat ... šopirjenje z grožnjami in podobno blebetanje je pa več kot zguba časa, konec koncev je za marsikoga ograja predraga za tismo malo zemlje, ... da ne govorimo o tem, če dotični lastnik sploh ve kaj ima in kje ima

  • Avatar praufo
    praufo 17:37 14.oktober 2016.

    a nimaš nič bolj smrtonosnega, okoli svojega bogastva napelji bodečo žico pa mrežo, pa elektriko noter ... se ti zdi to dovolj