Slovenija
167 ogledov

Kje je denarnica najdebelejša

Laboratorij Boštjan Tacol
Top delodajalci. V državni kontroli zračnega prometa je povprečna plača 5.940 evrov bruto.

Med podjetji z vsaj 20 zaposlenimi je svoje zaposlene lani v povprečju najbolje plačevala farmacevtska družba Merck Sharp & Dohme, inovativna zdravila. Bruto plača 59 zaposlenih je bila v povprečju kar 7.699 evrov. Med 30 podjetji z najbolje plačano delovno silo leta 2011 (podatki so iz baze GVin) je skoraj polovica farmacevtskih družb. Njihovi zaposleni (najpogosteje zdravniki in farmacevti) za to plačo v Sloveniji “pospešujejo prodajo” zdravil in cepiv.

211 janezov janš

Druga najštevilnejša skupina družb z najvišjimi povprečnimi plačami so presenetljivo državna podjetja. Na vrhu je Kontrola zračnega prometa (KZP) Slovenije. Povprečna mesečna plača 211 zaposlenih v tej družbi, ki je v stoodstotni lasti države, je bila lani 5.940 evrov bruto (kar je približno toliko, kolikor po novem zaradi varčevanja zasluži premier Janez Janša). Da je podatek točen, so v KZP potrdili prek zunanje službe za odnose z javnostmi. 8.626 evrov bruto (kar je celo 400 evrov bruto več, kot je znašala plača zdaj že bivše šefice Darsa Mateje Duhovnik), pa zasluži šef KZP. Trenutno to funkcijo opravlja Franc Željko Županič. Med bonitetami pa ima še službeno vozilo, za kar mu je bila obračunana boniteta v višini 178 evrov na mesec.

A kljub visokim plačam zaposlenih se je prav v KZP pred leti zgodila korupcijska afera, znana kot Čista lopata, ki se ravno končuje na sodišču. Vanjo so bili vpleteni Ivan Zidar, Hilda Tovšak in Dušan Črnigoj, ki so vsak za svoje podjetje s podkupninami poskušali dobiti posel gradnje letališkega stolpa.

Podjetja z najvišjimi plačami | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Dobro plačani na SŽ

Sicer pa več kot tri povprečne slovenske bruto plače zaslužijo celo v eni od hčerinskih družb izgubarskih Slovenskih železnic (SŽ). Triintrideset zaposlenih v SŽ – projektivno podjetje je lani v povprečju na mesec prejelo 4.866 evrov bruto. Dobro plačani so še v Holdingu Slovenske elektrarne, kjer je bila lani povprečna mesečna plača tamkajšnjih 120 zaposlenih 4.518 evrov bruto.

Prodaja čistil in škropiv

Za rep je trideseterico družb z najvišjimi povprečnimi plačami ujel celo en gradbinec – novomeški Begrad. Lestvica pa razkriva še, da je med zastopniki avtomobilskih znamk v trideseterici delodajalcev, ki najbolje plačujejo svoje zaposlene, le Toyota. V finančni industriji so visoke povprečne plače na vrhu Gantarjevega KD Groupa in Rigelnikovega ACH. Dobrih 5.200 bruto pa v povprečju zasluži tudi 25 zaposlenih Syngenta Agro, ki pri nas med drugim prodaja herbicide in pesticide, ter dvajseterica zaposlenih iz Amwayja, ki prodajajo čistila in kozmetiko.

Komentarjev 5
  • judipo 10:57 08.julij 2012.

    V zadnjem letu sem delal v dveh firmah, ki sta na seznamu in še zdaleč nismo imeli takšnih plač. Mi... na najnižjih položajih....

  • Blazni 21:55 07.julij 2012.

    Koklja malce bolj podrobno poglej supervizor. Poleg tega si pa preberi članek http://www.delo.si/gospodarstvo/podjetja/zracni-promet-na-slovenskem-nebu-brez-zamud.html sploh tale odstavek:Zakonodaja EU je zelo jasna, preletna in terminalna (letališka) pristojbina pa sta edini vir denarja KZPS. Leta 2010 so prihodki od prodaje znašali ...prikaži več 30,1 milijona evrov, od tega s preletnimi pristojbinami 26,3 milijona, s terminalnimi pa 3,1 milijona, medtem ko so preostali prihodki znašali 0,7 milijona evrov. KZPS ne dobi iz državnega proračuna niti enega evra, v resnici je eden večjih slovenskih izvoznikov, saj štiri petine denarja zasluži v tujini s preletnimi pristojbinami, ki jih plačujejo tuji letalski prevozniki.

  • koklja 17:08 07.julij 2012.

    Blazni ne vem od kod ti podatek, da KZPS dobiček daje v proračun. Tukaj je link kako ga bremeni: http://supervizor.kpk-rs.si/podj/18930492V tako velikih plačah je tudi davkoplačevalski denar. Je pa predlog dober, da bi lahko iz taks polnili proračunsko luknjo.