Slovenija
56 ogledov

Klemenčič Masleše ne bo vrgel poslancem

Branko Masleša Anže Petkovšek
Minister za pravosodje Goran Klemenčič je dejal, da ne bo predlagal razrešitve predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. To ne pomeni, da je z njim zadovoljen.

Pravosodni minister Goran Klemenčič se strinja, da je zadeva Patria problematična, a ne podpira, da bi se zaradi enega politika oz. enega primera sprožila politična bitka v parlamentu za odstranitev predstojnika sodne veje oblasti.

"Ne bom pravosodni minister, ki bi iz političnih razlogov predlagal razrešitev predsednika vrhovnega sodišča, ne da bi bila izkazana neka velika malomarnost ali naklepno kaznivo dejanje njegovih sodnih pristojnosti," je nocoj na TV Dnevniku še pojasnil Klemenčič.

K odstopu oz. zamenjavi predsednika vrhovnega sodišča Branke Masleše so sicer med drugim pozvali v SDS, v Odboru 2014 in v zunajparlamentarni SLS po tem, ko so ustavni sodniki, ki so z odločbo razveljavili obsodbe v zadevi Patria, med drugim ugotovili, da je bila Janezu Janši kršena pravica do nepristranskega sojenja. Pri sojenju na vrhovnem sodišču je namreč sodeloval Masleša, ki je v javnem govoru kritiziral ravnanje pritožnika.

Ustavno sodišče je po mnenju pravosodnega ministra s svojo odločitvijo v zadevi Patria rednemu sodstvu res dalo veliko zaušnico, vendar pa se, kot je poudaril, to dogaja dnevno. "Pri nas v istem procentu kot tudi denimo v Nemčiji," je dodal.

Klemenčič je ocenil, da govor Masleše na dnevih slovenskega sodstva, v katerem je kritiziral ravnanje pritožnika, res ni bil posrečen, a odločitve v zadevi Patria ni sprejel samo on, ampak celoten kolegij obče seje vrhovnega sodišča. "Takšnih odločitev je v Sloveniji, v ZDA, v Nemčiji in na Hrvaškem tedensko veliko," je še pojasnil.

"Tudi ustavno sodišče je že imelo razveljavljene odločbe"

Sam sicer meni, da je zaupanje v slovensko pravno državo deloma upravičeno na preizkušnji, deloma pa gre za posledico politizacije enega ali dveh primerov. Sam, kot je pojasnil, ne bo stopil v bran Masleši, vendar pa ne more reči, da ne spoštuje ustavnega sodišča.

"Tudi ustavno sodišče je že imelo razveljavljene odločbe na evropskem sodišču za človekove pravice. Če bi zaradi vsake razveljavljene odločbe sodniki, državni tožilci odstopali, bi bile naše, nemške pa tudi ameriške sodne dvorane prazne," je poudaril.

Masleša je sicer že pred tedni na Televiziji Slovenija zatrdil, da je vrhovno sodišče v zadevi Patria odločilo "po najboljšem videnju zakona, ustave in po vesti". Sam ne misli odstopiti, saj bi bilo to po mnenju Masleše sodnikom sporočilo, da bodo odstavljeni, ko ne bodo odločili tako, kot si nekdo želi.

Glede "koruptivnega" Fišerja čaka državnotožilski svet

Glede primera generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, ki je po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ravnal koruptivno, pa je Klemenčič danes ponovil, da bo počakal na mnenje državnotožilskega sveta. Kot je povedal, je svoje pristojnosti izčrpal s tem, ko je predsednici sveta podal zahtevo za pripravo posebnega poročila, to pa še ni pripravljeno.

Komentarjev 13
  • dragec 21:23 08.maj 2015.

    masleša, odjeb ijanšo in us

  • mph 19:00 04.maj 2015.

    Minusarčki, kaj od tega morda ni res?

  • mph 16:47 04.maj 2015.

    In kdo je takrat imel večino v DZ in niso bili nobeni predlagani dobri, dokler niso bili končno, kot žnj kategorija, predlagani "pravi"? :-) Predsednik je predlagal druge, ampak ni šlo skozi. Kaj ima DZ kot strogo političen organ sploh ...prikaži več za potrjevat tako strogo strokovno funkcijo?