Slovenija
62 ogledov

Klemenčič novega cenika odvetnikov še ne bo dovolil

Slovenija 12.03.2014 odvetnik Bostjan Penko, sojenje Marko Jaklic, kazenska zade Saša Despot
Novi minister nove odvetniške tarife še ne bo objavil, saj ni prepričan, če je zakonita.

Novi minister za pravosodje Goran Klemenčič, ki v tem tednu šele začenja z delom, bo očitno med drugim najprej preveril, kako si svoje plače zaslužijo slovenski odvetniki.

Njegov predhodnik Senko Pličnič je že konec julija uradno podal soglasje, da se na novo določi odvetniška tarifa, po kateri odvetniki zaračunavajo svoje storitve. Temu so odvetniki sledili in sistem zaračunavanja preuredili na današnji izredni skupščine Odvetniške zbornice Slovenije. Novi minister Klemenčič, ki je bil na tej skupščini prisoten, pa ima o tem kar nekaj pomislekov, zato nove odvetniške tarife za zdaj še ne bo odobril.

"Glede na to, da je bila nova odvetniška tarifa sprejeta, bo ministrstvo za pravosodje (MP) preverilo ali je sprejeta tarifa sploh zakonita. Odvetniška tarifa začne veljati z objavo v uradnem listu. MP bo, kljub današnjemu sprejetju nove odvetniške tarife, počakalo z objavo do končne ugotovitve o njeni zakonitosti," Klemenčičevo odločitev utemeljujejo na MP.

Finančniki so "padli ven"

Nova odvetniška tarifa ponovno uvaja točkovni sistem zaračunavanja odvetniških storitev, ki je že veljal pred letom 2009. Odvetniške storitve naj bi se zaračunavale po tako imenovanih točkah, ki bodo določale vrednost posamezne odvetniške storitve. Ceno celotne odvetniške storitve pa bo odvetnik izračunal s seštevkom točk za vsako posamezno storitev, opravilo in to vsoto pomnožil z vrednostjo odvetniške točke. Vrednost točke odvetniške tarife pa tako za zdaj ostaja 0,459 evra.

Spremembe odvetniške tarife niso bile sprejemljive za ministrstvo za finance, kjer jih je po naših informacijah zato Pličaničevo soglasje tik pred odhodom močno razjezilo, izmenjali naj bi si celo precej ostrih besed.

"MP je po že podanem soglasju ministra Pličaniča k novi odvetniški tarifi dne 18. septembra prejelo negativno mnenje ministrstva za finance (MF). MF je v mnenju izrazilo nestrinjanje s povečanjem proračunskih izdatkov, ki niso utemeljeni in pozvalo MP, da ponovno oceni finančne posledice nove odvetniške tarife. Stališče MP glede na navedeno je, da odvetniška zbornica  pred skupščino ni imela pravno veljavnega soglasja k novi odvetniški tarifi.

Komentarjev 2
  • spenjac 08:14 24.september 2014.

    Hm a jaz narobe berem? Soglasje je dal Pličanič, torej minister za pravosodje, sedaj pa Klemenčič pravi, da ministrstvo za pravosodje ni dalo soglasja?

  • Pravičnik 21:53 23.september 2014.

    A ni žena odvetnica?