Slovenija
36 ogledov

Kljub krizi je manj deložacij

slovenija 16.03.12. delozacija, druzina Vaskrsic, Litija; foto:Sasa Despot Žurnal24 main
Neprofitna stanovanja. Vse več neplačnikov najemnin.

V Javnem stanovanjskem skladu (JSS) Mestne občine Ljubljana (MOL) opažajo porast najemojemalcev, ki zamujajo s plačevanjem najemnine v neprofitnih stanovanjih. "Med dolžniki so tudi taki, ki ne uveljavljajo pravice do znižanja najemnine," pojasnjuje vršilka dolžnosti direktorice JSS MOL Julka Gorenc. Iz krivdnih razlogov je bilo novembra 217 sodnih postopkov za odpoved najemnega razmerja in izpraznitev stanovanja ter 355 izvršilnih postopkov.

Število deložacij se kljub večjemu številu neplačnikov ne povečuje – letos jih je bilo 16, leta 2006 pa denimo 43.

Tretjina jih plačuje z zamikom

Število dolžnikov se je pri družbi Nepremičnine Celje povečalo za dobrih 12 odstotkov, točno stanje pa bo znano po koncu leta. Kljub temu se je povprečen dolg na število dolžnikov zmanjšal na 317 evrov. Lani je znašal 463, leta 2007 pa 1.048 evrov. Zaradi neplačevanja so letos razpisali 41 deložacij, od tega so jih izvršili 15. Lani so jih izvršili devet, leta 2010 pa kar 30.

V goriški občini imajo okoli 17 odstotkov konstantnih neplačnikov in približno tretjino takšnih, ki položnice plačujejo z zamikom. "V zadnjih dveh letih se neplačila kljub krizi niso drastično povečevala. Ker so najemniki seznanjeni z negativnimi ukrepi sklada ob morebitnih neplačilih, si priskrbijo tudi druge možne pomoči, na primer subvencioniranje neprofitnih najemnin, enkratno denarno pomoč občine in podobno," je pojasnila direktorica novogoriškega stanovanjskega sklada Nataša Leban. Letos so zaradi večletnega neplačevanja razpisali devet deložacij, od katerih sta bili sporazumno izpeljani dve.

Komentarjev 2
  • privat 19:11 17.december 2012.

    ja to kar navajaš je v pravičnih deželah,krajih ,občinah...mi pa žalim živimo v fašistični evropski vasi neendrtalcev...

  • erikkk 18:51 17.december 2012.

    deložacije niso rešitev pač pa nočna mora za družine ...raje naj iščejo službo takim ki ne morejo plačevati ...deložacija je skrajno nečloveški sdejanje ki lahko človeka pahne v brezishodno krizo ali pa celo ob življenje ...<br ...prikaži večr />jaz bi deložacije ukinil, namesto tega bi se lahko takim ljudem pomagalo odplačati ... sploh pa do službe ...Problem pa je da kljerkoli delaš, zaslužiš premalo ...