Svet
57455 ogledov

Ko boste videli, kako so ti bomboni narejeni, jih ne boste nikoli več jedli

gumijasti bonboni Shutterstock
Ko si boste ogledali spodnji posnetek o tem, kako se izdela želatina, ki je sestavni del gumi bombonov, teh ne boste več jedli.

Želatina je brezokusna sestavina, ki jo uporablja prehrambena industrija, naredijo pa jo z vretjem odpadnih kož, hrustanca in kosti živali, običajno prašičev in krav.

V spodnjem video posnetku je prikazana postopek izdelave želatine, sestavine, ki jo najdemo v številnih sladkih izdelkih, tudi v pudingih, sirih, jogurtih, juhah, uporabljajo jo tudi v kozmetiki.

Želatina je vrsta beljakovin, ki nastanejo iz kolagena, uporablja pa se za stabiliziranje in zgostitev sestavin v hrani.

Video posnetek je kar malce pretresljiv, sploh za vegetarijance. Prašičje kože in kosti v proizvodnji kuhajo, posušijo in nato zmeljejo v prah.

Posnetek z naslovom Resnična zgodba o želatini je pred desetimi dnevi na Facebooku objavila belgijska filmarka Alina Kneepkens. V tem času si ga je ogledalo 12 milijonov ljudi, delilo pa ga je kar 150 tisoč uporabnikov Facebooka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Marjan Doberšek 20:41 18.februar 2017.

    jbg.nekateri pa kupujemo dragi kolagen za kosti..bom presaltal na gumi bombone .je ceneje

  • Silvester Štok 17:08 07.januar 2017.

    Na milijone ljudi kuha in je žolco,ki je narejena iz kuhanih svinjskih parkljev in kož in nič drugače ne bo letos za veliko noč.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:23 04.september 2016.

    In zato ti dajejo minus ker ne marajo vegeterijancev ki vedo. Hočejo turbo vegeterijance; tisti tapravi vegeterijanci ; ki vedo vse kar morejo vedt so pač za njih pretežka stvar za sprejet.