Šport
62 ogledov

Kolajna tokrat ni cilj

Martina Ratej EPA
Osemčlanska slovenska atletska reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Pekingu potem, ko Primož Kozmus v tej sezoni ne tekmuje, ne more računati na boj za medaljo.

Uspeh močno pomlajene reprezentance bi bila tokrat že uvrstitev v finale, ki ga lahko doseže nekaj tekmovalk in tekmovalcev na čelu z Martino Ratej, edino v ekipi, ki je starejša od 30 let.

"Lani nihče ne bi zadel tega seznama reprezentance, ki gre v kitajsko prestolnico. Menjava generacij poteka še hitreje, kot smo mislili, povprečna starost je 24, 25 let, v moškem delu so le 22, 23 letniki. Vsa kariera je še pred njimi, toda tudi starejši, ki jih zaradi poškodb tokrat ni zraven, še niso rekli zadnje besede. Ker se norme zaostrujejo, je že nastop na SP ali olimpijskih igrah velika stvar," je pred odhodom slovenske odprave v Peking dejal predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije (AZS) Martin Steiner.

"Veseli me, da gremo v tako številčni zasedbi in smo s tem nadgradili letošnjo sezono, v kateri smo osvojili 23 medalj v različnih starostnih skupinah, od tega je bilo skoraj polovica zlatih," pa je povedal predsednik AZS Gregor Benčina.

Ratejeva želi popraviti sezono

Slovenska rekorderka v metu kopja je najizkušenejša v ekipi. "To je moje četrto SP in nimam več strahu. Toda sezona ni taka, kot sem si želela, zato pričakujem le uvrstitev v finale, ker nikakor ne sestavim metov iz lanske ali predlanske sezone. Vse je bilo sicer podrejeno SP. Malo sem si poškodovala ramo, to se je potem preneslo na hrbet in nato sem preveč zadržano metala, preveč sem se bala. Toda vem, da sem sposobna priti v finale in popraviti sezono," je dejala Ratejeva.

"V Pekingu sem že osvojila medaljo, srebrno na mladinskem SP. Imam lepe spomine in sem zelo vesela, da grem. Morala pa bom skočiti najbolje letos, 4,50 ali 4,55 m bo verjetno dovolj za finale, ki je zame realen cilj. Želim si izpolniti normo za OI in tako bi se lahko nemoteno pripravljala na naslednjo sezono. Na članskem SP sem že tekmovala in to bo gotovo pomagalo," je menila skakalka ob palici Tina Šutej.

Slovenska rekorderka na 3000 m z zaprekami Maruša Mišmaš je morala zaradi poškodbe gležnja maja in del junija mesec dni trenirati v bazenu, kar je po mnenju trenerja Svetlana Vujasina vzelo najmanj 20 odstotkov tistega, kar je imela tedaj "v nogah". "Zaradi poškodbe sem izgubila veliko in se počasi vračam. Moj cilj je, da dosežem najboljši izid po poškodbi in da nato grem naprej v naslednje leto, ko želim, da bi bila celotna sezona taka, kot je bila letos na začetku," je dejala Mišmaševa.

Renner potihem cilja na finale

Njen klubski kolega Žan Rudolf, ki je letos tako kot Mišmaševa popravil državni rekord (na 800 m), ima težave z astmo, kar pa ga v tej sezoni ne ovira: "To bo moje prvo člansko SP. Forma je dobra, veliko ciljev sem že izpolnil, želim si še olimpijske norme, cilj pa je polfinale."

"Dve leti sem imel velike težave in v tej sezoni se ponovno vračam. Norme za velike tekme so zelo dvignili in če bom 5,55 m preskočil v prvem poskusu, bo to gotovo dovolj za finale. Pet jih letos na svetu skočilo prek 5,90 m, boril se bom za preboj med 12 najboljših, ne bom pa razočaran, če to ne bo uspelo," je ocenil slovenski rekorder v skoku s palico Robert Renner.

Janežič, Renner, Rudolf | Avtor: AZS AZS
Luka Janežič bo na 400 m prvič nastopil na veliki članski tekmi: "Z 19 leti sem dosegel normo, kar je velik uspeh. Ta teden sem dobro treniral in sem še v formi. Toda običajno sem tak čas že končeval tekmovalno leto in nisem vajen tako dolgo tekmovati. Toda prepričan sem, da bo šlo dobro."

"Psihično je bilo naporno loviti normo in že sedaj sem bolj sproščena. Tako želim teči v Pekingu in tam bom skušala potrditi normo," je dejala Sabina Veita. "To bo moja najpomembnejša tekma v karieri, prvo člansko SP, in sem se ga zelo veselila. O pričakovanjih zaradi dolgega lova težko govorim, a bom dala tam vse od sebe," pa je pojasnila Maja Mihalinec, ki je razočarana, ker z njo ne bo trenerja Srdjana Djordjevića. Steiner je pojasnil, da je imel slednji že prej načrtovane obveznosti in bi predčasno odšel s SP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.