Avto
132 ogledov

Ženske na kolesu negativno odstopajo pri eni stvari

kolesarji Anže Petkovšek
Kolesarji, pozor! V tem tednu poteka preventivna akcija za večjo varnost v prometu, med katero bodo policisti še posebej pozorni nad določenimi prekrški. Zakaj ženske na kolesu negativno odstopajo?

Agencija za varnost prometa (AVP), policija, vladne službe in nevladne organizacije bodo vse do 28. maja izvajale različne aktivnosti, s katerimi bodo želeli opozoriti na večjo varnost kolesarjev v prometu. Kolesarji so namreč ena izmed najbolj ranljivih skupin, po drugi strani se njihov delež na cestah v zadnjih letih stalno povečuje. 

 

Slovenija je glede varnosti kolesarjev tako kot pri celotnem prometu pod evropskim povprečjem, na kar vplivajo številni dejavniki, od preslabo prilagojene infrastrukture za kolesa, do netolerance, ki jo do njih kažejo vozniki avtomobilov ali tovornih vozil. A drži tudi "ljudski glas", da so kolesarji zelo pogosti kršitelji cestnoprometnih predpisov, saj je opazovanje kolesarjev, ki so ga pred enim letom opravili pri AVP, pokazalo na zaskrbljujoča dejstva - med 4.800 opazovanimi kolesarji na najrazličnejših točkah po državi jih je 24 odstotkov tako ali drugače kršilo prometne predpise. 

Najpogostejše zaznane kršitve so bile nepravilno prečkanje ceste, predvsem prek prehodov za pešce, nepravilna stran in smer vožnje, neupoštevanje prednosti, vožnja v rdečo luč, vožnja po pločniku, vožnja z mobilnikom v roki ... Moški kršijo predpise pogosteje, skupina največjih kršiteljev pa so mladostniki, so še pokazala opazovanja. 

Poostren nadzor nad početjem kolesarjev in drugih voznikov

Vse policijske enote na terenu bodo v okviru akcije izvedle vsaj en poostren nadzor, med katerim bodo  pozornost usmerili v kršitve kolesarjev. Poleg tega pa bodo nadzorne aktivnosti usmerjene tudi v druge udeležence cestnega prometa, ki ogrožajo kolesarje. Pozorni bomo predvsem na vožnjo kolesarjev po pravi smeri kolesarske steze in vožnjo v rdečo luč. Pa tudi na upoštevanje pravil vožnje, vožnje po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, uporabe zaščitnih sredstev, izsiljevanje prednosti, prehitre vožnje voznikov osebnih avtomobilov s katero ogrožajo kolesarje ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jozicamurn 18:26 16.maj 2017.

    Kolesarji/kolesarke samo rinejo in ne gledajo nič in mislijo da imajo prednost povsod ter da imamo mi v avtomobilih oči na pecljih 360°. Rinejo v nasprotno smer in prihajajo iz nasprotne smeri, ko jih sploh ne pričakuješ in ko se ...prikaži več kakšna nesreča zgodi smo pa vedno mi z avtomobili krivi ponavadi, tudi za to, da nek kolesar/ka ni nosil/la čelade. Kolesarska kultura se mora urediti in te kolesarje/kolesarke je potrebno naučiti, da niso sami na cesti. Signalizirajte, da boste bolj videni in pazite malo več na ostale pa bo vse vredu. Nimate velikih mašin kot so avtomobili in kamioni in se tega lepo prosim zavedajte.

  • jakec1575 16:14 15.maj 2017.

    moja osebna izkusnja je, da so v prekršku veliko bolj predrzne in nesramne, ker futrajo svoj ego svobode in emancipacije. morda kompezirajo šikaniranje na delovnem mestu, ki v Sloveniji ni tuje. kdo bi vedel. moski tudi delajo prekrške (nasprotna voznja, ...prikaži več, ogrozanje zaradi nasprotne voznje), vendar je ena ocitna razlika. ženske se veliko manj zavedajo prostora in veliko slabse opazujejo okolico, kot kolesarke. kot avtomobilistke so enakovredno predrzne in izsiljevalske. Ženske so boljse kontrolorke na meji, ker bolje opazijo detajle ampak kot mestne kolesarke precenjujejo svoje sposobnosti veliko bolj kot moski.

  • Lavdan 16:03 15.maj 2017.

    Da si ne bi pokvarile frizure, manj nosijo čelade.