Avto
17 ogledov

Koliko več plačujete za avto kot leta 2010

Stroški avtomobila Profimedias
Ob tednu mobilnosti smo preverili, kako se je med letoma 2010 in 2013 spremenila cena lastništva avtomobila, vključno s stroški vzdrževanja.

"Ampak zavedaj se, nakup avta je še najmanjši strošek." Stavek, ki ga je verjetno od svojih staršev ali starejših kolegov slišal vsak novopečeni lastnik avtomobila. Čeprav se v pogovorih za šanki ali za fitnes napravami sliši modre misli, kako nakup avtomobila postaja vse dražji podvig, statistika kaže, da ni tako. Nasprotno, verjetno predvsem zaradi posledic gospodarske krize so cene rabljenih avtomobilov celo precej upadle, medtem ko so novi avtomobili ohranili skoraj nespremenjene indekse gibanja cen. 

Na denarnice bolj pritiskajo servisi, vulkanizerji, parkirnina ...

Precej drugače pa je na področju vzdrževanja. Statistični urad je tako ugotovil, da so v naveden času precej poskočile cene rezervnih delov prav tako pa tudi servisi, ki so zajeti v postavko vzdrževanje in popravila.

Primerjana pnevmatika je tako med letoma 2010 in 2013 s ceno poskočila za več kot dve tretjini! Precej višji so tudi računi na črpalkah, država si je dodaten del kolača odrezala pri letni dajatvi (ki doslej sploh ni šla v proračun za boljše stanje cest), mesta so svoj piskrček pristavila pri zvišanju cene za parkirnine.

Omeniti pa velja osnovno zavarovanje, ki je za primerjano kategorijo avtomobila v navedenem območju celo padla. Za primerjavo: skupni indeks cen življenjskih potrebščin je med letoma 2010 in 2013 narasel za slabih 6,4 odstotkov. 

Izbrani kazalci gibanja cen v povezavi z avtomobili

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.