Slovenija > Črna kronika
174 ogledov

Kos: Kesam se za vsako žrtev, ki sem jo ubil

Franc Kos. Dolga leta je živel v Srbiji, lani pa so ga prijeli, ko se je želel v Interpol
Slovenski državljan Franc Kos, ki mu skupaj s še tremi soobtoženimi v BiH sodijo zaradi sodelovanja v genocidu v Srebrenici leta 1995, se je danes pred sodiščem v Sarajevu pokesal za storjene zločine.

"Kesam se za vsako žrtev, ki sem jo ubil," je izjavil v sklepni besedi in dodal, da je pripravljen sprejeti vsako kazen, ki mu jo bo izreklo sodišče.

Tožilstvo BiH je v sklepni besedi, ki jo je na sojenju predstavilo minuli teden, za Kosa zahtevalo najvišjo možno kazen – 45 let zapora.

Bo odgovornost nosila tudi Slovenija?

Kosov odvetnik Duško Tomić pa je danes zatrdil, da njegov klient ni zagrešil genocida, kot mu očita obtožnica. Po njegovih besedah je Kos Slovenec, in če bo obsojen za genocid, bo odgovornost nosila Slovenija.

Po Tomićevih besedah v sodniškem svetu sedi mednarodni sodnik iz Slovenije Mitja Kozamernik, ki bo predvidoma sodeloval pri sprejetju odločitve, ali je pripadnik njegovega naroda storil genocid v BiH.

Tomić se je ob tem vprašal, kakšen motiv naj bi Kos imel za genocid. "Genocida ne more storiti posameznik, temveč institucije države. Ni razloga, zaradi katerega bi Kos kot Slovenec, pred tem pa tudi pripadnik HVO in vojske BiH, storil genocid," trdi njegov odvetnik, kot navajajo mediji v BiH.

Kot olajševalno okoliščino pa je Tomić izpostavil, da se je Kos branil z resnico oziroma da ni zanikal sodelovanja v zločinu nad Bošnjaki v občini Zvornik.

Kosa prijeli aprila 2010

Poleg Kosa so sicer obtoženi še Stanko Kojić, Vlastimir Golijan in Zoran Goronja, ki so kot pripadniki 10. diverzantskega odreda vojske Republike srbske streljali na bošnjaške ujetnike.

Kos in Kojić naj bi glede na obtožnico med pobitimi Bošnjaki še preverila, ali je kdo preživel streljanje. Če sta koga našla, sta ga pokončala s strelom v glavo.

Kosa, ki ima slovensko državljanstvo in državljanstvo BiH, so prijeli aprila 2010 na hrvaško-srbski meji in ga nato predali BiH. Zaradi sodelovanja pri pokolu v Srebrenici je bila za njim razpisana mednarodna tiralica.

V nadaljevanju sojenja naj bi svoje sklepne besede predstavili še preostali trije soobtoženi. Sodišče pa naj bi zatem sporočilo, kdaj je mogoče pričakovati razsodbo prvostopenjskega sodišča, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Komentarjev 3
  • ghz891 23:49 17.maj 2012.

    the group; causing serious bodily or mental harm to members of the group; deliberately inflicting on the group conditions of life, calculated to bring about its physical destruction in whole or in part; imposing measures intended to prevent births within ...prikaži več the group; [and] forcibly transferring children of the group to another group.""

  • ghz891 23:48 17.maj 2012.

    "Kosov odvetnik Duško Tomić pa je danes zatrdil, da njegov klient ni zagrešil genocida, kot mu očita obtožnica. Po njegovih besedah je Kos Slovenec, in če bo obsojen za genocid, bo odgovornost nosila Slovenija."Kakšna bedarija, naj si prebere ...prikaži več kaj je definicija genocida, državljanstvo in etnična pripadnost sta drugotnega oziroma brez pomena... Franc Kos je bil podrejeni enote Ratka Mladića, ki je izvajal genocid, torej nosi tudi del krivde. Države se nikjer ne omenja. Torej če neko afriško pleme ali vojaška skupina, ki ni del države, cilja določene etnične ali kakršne koli grupe in jih brez zadržkov pobija ni zagrešila genocida?"A legal definition is found in the 1948 United Nations Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (CPPCG). Article 2 of this convention defines genocide as "any of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such: killing members of

  • KOJAK 21:45 15.maj 2012.

    Prej bi mislu z glavo ne pa da se zdaj kesaš, ko ti grozi kazen - navaden posranec.