Šport
22 ogledov

Kralji razpadli po vodstvu in popili sedmico - 2:0!

Pavelski Boyle Sheppard Wingel San Jose Sharks Los Angeles Kings liga NHL končni
1/4
Reuters
Anže Kopitar je podal za prvi gol Jaka Muzzina, Los Angeles Kings pa so po porazu na prvi tekmi končnice proti San Jose Sharks povedli tudi z 2:0, a so jih domači nato povsem potolkli in prišli do druge zmage v seriji pred selitvijo v Los Angeles (7:2).

Serija med San Jose Sharks in Los Angeles Kings, starima kalifornijskima rivaloma, se iz izenačenega dvoboja hitro spreminja v plavanje z morskimi psi za moštvo Anžeta Kopitarja, ki je v sanjosejskem "akvariju" tokrat sicer povedlo z 2:0, Hrušičan je podal za vodilni gol Jaka Muzzina, nato pa so se domači vrnili in spektakularno ponižali goste s kar petimi goli razlike.

Četrti napad je prek Mika Browna in Raffija Torresa v drugi tretjini izničil zaostanek, vratar Jonathan Quick pa je še drugič zapored ostal brez čarovnije v vratih LA-ja, ki je utrpel hud poraz pred selitvijo serije v domači kraj.

Še dve do konca

"Onadva sta začela naš nalet in vsi smo sledili," je strelca v drugi tretjini pohvalil trener Todd McLellan. "To potrebuješ za uspeh. Uspeh je bil le na dveh tekmah. Dve imamo še do konca. Toda vsi morajo 'mešati pijačo', če lahko tako rečem."

Justin BraunPatrick MarleauJoe PavelskiLogan Couture in Joe Thornton so se prav tako znašli med kar sedmimi različnimi strelci domačega moštva, ki je zaostanek z dvema goloma po prvi tretjini uspelo v zmago spreobrniti šele tretjič v 26 poskusih v zgodovini kluba. Vratar Antti Niemi je zbral 24 obramb, slavje s sedmimi goli pa je tudi rekord franšize. Kingsom so zabili že 13 golov na prvih dveh tekmah, potem ko jih je izjemni Quick lani zadržal pri vsega desetih na sedmih obračunih.

Še ena "čudna noč"

"Je verjetno najboljši vratar v ligi, zato je storiti nekaj takega na dveh tekmah zapored nekaj zelo čudnega," je po tekmi in še eni "čudni noči" v San Joseju dejal Thornton. "Trdo smo delali za svoje zadetke, četrti napad je tekmo vrnil v naše roke, toda zadeti sedemkrat ... Preprosto čudna noč."

Vse je kazalo tako dobro za LA, ki sta ga v vodstvo po prvi tretjini izstrelila Jake Muzzin in Trevor Lewis, a po kar sedmih golih v drugih dveh tretjinah se nedavni prvaki lige v domači Staples Center podajajo z nalogo, da se celo rešijo zgodnjega izpada. Bodri jih lahko tudi niz zmag domačih ekip v tem paru – gostujoča ekipa je dobila le eno od zadnjih 19 medsebojnih tekem, devet v končnici. Los Angeles je zaostanek z 0:2 v prvem krogu preživel že lani, toda takrat so izgubljali le za gol ...

San Josejev Torres bolj razpoložen od Chelseajevega

"Ne bi ravno rekel, da je to nekaj novega," je pristavil Dustin Brown. "Lani smo bili v enaki situaciji. Sem smo prišli dvakrat in nismo dobili ničesar, kar bi si želeli ... Zdaj gremo domov in mi pazimo na domači led."

Kralji so ostali brez dragocenega "breaka" v seriji kljub temu, da je Quick po kar petih prejetih zadetkih na prvi tekmi (zadnjo tretjino je sedel na klopi) ohranil svojo mrežo nedotaknjeno, a le do 25. minute. Morski psi so našli navdih v četrtem napadu, medtem ko je Pavelski zaigral v tretjem. Mike Brown je po napaki Kyla Clifforda s hitrim strelom zabil svoj prvi gol v končnici in hitro znižal za domače moštvo, sredi druge tretjine pa je Andrew Desjardins pa je z lepo podajo našel Torresa, ki je pod prečko premagal Quicka. Torres je zabil že drugi gol LA-ju, potem ko je izpustil večji del zadnje serije zaradi udarca v glavo Jarreta Stolla.

Philadelphia in Boston izenačila, Montreal do 3:0

Domači so povedli ob izteku srednje tretjine, ko je Braun premagal Quicka, ki mu je pogled zastrl Tommy Wingels. Po zadetkih Marleauja, Pavelskega in Coutureja so še olepšali visoko zmago, Thornton pa je zadel ob igri z igralcem več. Kingsom so popuščali živci, Mike Richards je v zaključku tekme dodobra "nasadil" Coutureja, tako da ga verjetno prava kazen še čaka. 

Montreal Canadiens za napredovanje v drugi krog potrebuje le še eno zmago. Tampo Bay Lightning so tokrat Kanadčani premagali s 3:2, potem ko je Rene Bourque zadel že v 11. sekundi tekme, pa so se morali vseeno precej potruditi za nov uspeh, zagotovil ga je šele Tomáš Plekanec z golom v zadnji tretjini, vratar Carey Price pa je imel nekaj ključnih obramb ob koncu.

Drugi vratar junak Philadelphie, živci v Bostonu

Bolj izenačeno je bilo na preostalih dvobojih vzhodne konference. Philadelphia Flyers so v dvoboju z New York Rangers tokrat zmagali s 4:2, izid v zmagah je 1:1, junak dvoboja je bil drugi vratar Ray Emery, ki je zamenjal poškodovanega Steva Masona. Zbral je 31 obramb, letalci pa so začetni zaostanek 0:2 spremenili v zmago, potem ko so do konca tekme v polno zadeli Jakub Voráček, Jason Akeson, Luke Schenn in Wayne Simmonds.

Tudi Boston Bruins so izničili začetno vodstvo tekmecev po prvi tekmi. Detroit Red Wings so sinoči kmalu ugotovili, da v Bostonu ne bo uspeha, za domače sta že v prvi tretjini zadela Justin Florek in Reilly Smith. Kanček upanja je za rdeča krila z zadetkom v precej živčni tekmi, ko so si hokejisti obeh ekip velikodušno delili udarce, sodniki pa so imeli precej dela z umirjanjem vročekrvnežev, z golom za 1:2 sprožil Luke Glendening, a je bil odgovor domačih prav tako učinkovit. Najprej je zadel Milan Lucic, v zadnjem delu pa še branilec Zdeno Chara za končnih 4:1.

Liga NHL, končnica, rezultati:

Zahodna konferenca

San Jose Sharks : Los Angeles Kings 7:2 (0:2, 3:0, 4:0) /2:0/
Brown (25), Torres (30), Braun (35), Marleau (42), Pavelski (45), Couture (49), Thornton (51); Muzzin (2), Lewis (10)
Kopitar (Kings) podaja in 0 strelov v okvir gola v 20 minutah.

Vzhodna konferenca

New York Rangers : Philadelphia Flyers 2:4 /1:1/
Boston Bruins : Detroit Red Wings 4:1 /1:1/
Montreal Canadiens : Tampa Bay Lightning 3:2 /3:0/

/X:Y/ – v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.