Kranj
56 ogledov

Kranj in japonski Fukui gradita poti prihodnjega sodelovanja

Obisk kranjskega župana Matjaža Rakovca na Japonskem, Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj
Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je z delegacijo obiskal japonsko mesto Fukui, mesto na Japonskem, da bi utrdil vezi in raziskal nove možnosti za sodelovanje med dvema mestoma. V luči prihajajočega pobratenja je ta obisk izpostavil pomembnost mednarodnega sodelovanja in izmenjave.

Obisk kranjskega župana Matjaža Rakovca na Japonskem je minil v znamenju številnih srečanj, med drugim z županom Fukuija in gospodarstveniki ter obiskov izobraževalnih institucij. Delegacija  je obiskala tudi razstavo o Kranju, ki so jo pripravili v sodelovanju med Fotografskim društvom Janez Puhar Kranj, Mestno občino Kranj in Občino Fukui. "Povezovanje med našimi mesti je ključno ne samo za danes, ampak za prihodnje generacije. Izmenjava med šolarji in kulturnimi društvi odpira vrata razumevanju in spoštovanju med različnimi kulturami," je izpostavil župan Rakovec.

Delegacija iz Kranja je imela priložnost predstaviti občinske projekte in investicije na konferenci o podjetništvu, kjer je med japonskimi podjetniki veliko zanimanja vzbudila mestna kartica CeKr. Ta izmenjava je tako ponudila priložnost za razpravo o gospodarstvenih priložnostih in partnerstvih. Kranj in Fukui pa sicer ne povezujejo le nedavni obiski in načrtovano pobratenje. Zgodovinska vez med mestoma sega v leto 1968, ko je biolog Marko Aljančič cesarju Showi podaril človeško ribico, simbol Slovenije, ki je utrdil prijateljstvo med narodoma.

"Veseli me povezovanje med osnovnošolci, saj menim, da je treba otrokom že zgodaj omogočiti tovrstne mednarodne izkušnje, s katerimi si širijo pogled na svet. Želimo si, da bi sodelovanje na področju izobraževanja še razširili. Začeli smo tudi s povezovanjem kulturnih društev, ki ga bomo v prihodnje še nadgrajevali. Delegacijo iz Fukuija pričakujemo v Kranju že v prihajajočem poletju,« je misli strnil župan Rakovec, ki se je v Tokiu sestal z veleposlanikom Republike Slovenije na Japonskem Jurijem Rifljem, v japonskem parlamentu pa se je srečal s poslancem iz Fukuija Hirofumijem Takinamijem, predsednikom Japonsko-slovenske parlamentarne skupine prijateljstva. "Naša vizija je graditi na temeljih medsebojnega spoštovanja in sodelovanja, ki bo koristilo obema skupnostima," je zaključil Rakovec.

Obisk japonske delegacije v Mestni občini Kranj OBISK Kranj V Kranju tudi japonski gostje
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.