Kranj
616 ogledov

Uspešen občinski obisk na Kitajskem

arhiv Mestna občina Kranj
Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in podžupan Janez Černe sta z gospodarsko-izobraževalno delegacijo iz Kranja obiskala pobrateno mesto Džangdžjakov.

Kranj se je s 4,7-milijonskim kitajskim mestom Džangdžjakov, ki je gostilo zadnje zimske olimpijske igre Peking 2022, pobratil v času pandemije covida-19 konec leta 2021. Delegacija s Kitajske je Kranj obiskala marca letos, zdaj pa jim je Mestna občina Kranj (MOK) z delegacijo vrnila obisk. Med petdnevnim obiskom, ki je bil uspešen tako gospodarsko kot izobraževalno, so si ogledali športne objekte, številna podjetja in izobraževalne ustanove.

V Džangdžjakovu so se srečali z vodstvom občine, ogledali so si olimpijske objekte, tehnološki park za zimske športe, olimpijsko vas, center za strokovno izobraževanje, obiskali so nekatere javne zavode in podjetja. Vodstvi občin sta si med drugim izmenjali primere dobrih praks na področju trajnosti. Vodstvo kranjske občine se je pobliže seznanilo z mobilnostjo v Džangdžjakovu s poudarkom na vodiku, kitajskim kolegom pa sta župan in podžupan predstavila ravnanje z odpadki in koncept družbe brez odpadkov t.i. zero waste.

 | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

Obisk je bil uspešen tako gospodarsko kot izobraževalno, saj so se kranjski predstavniki gospodarstva na sestankih s kitajskimi podjetji dogovorili o nadaljnjem sodelovanju, Konfucijeva učilnica Gimnazije Kranj pa je podpisala sporazum o sodelovanju z eno od tamkajšnjih srednjih šol.

 | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

POBRATENJE Gorenjska V Kranj so prišli kitajski pobratenci olimpijska skakalnica Zhangjiakou, Peking, ZGODOVINSKO Gorenjska Kranj pobraten s kitajskim mestom Zhangjiakou Zhangjiakou, prizorišče zimskih olimpijskih iger 2022, LR Kitajska, provinca Hebei SODELOVANJE Gorenjska Kranj bo dobil velikega brata
Komentarjev 1
  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 11:33 07.julij 2023.

    Dva pajaca. Še večji pajaci smo pa mi, ki plačujemo ta njihova potovanja.