Šport
12 ogledov

Kranjec po padcu leti kot orel, tudi Prevc pod vrhom

Soči 2014 Prevc trening smučarski skoki olimpijske igre
1/9
EPA
Robert Kranjec je bil najbolj razpoložen slovenski skakalec na petkovem treningu in kljub grdem padcu zasedal mesta tik za najboljšimi tremi.

Na srednji olimpijski skakalnici v Sočiju so smučarji skakalci opravili še tri  poskusne serije. Slovenci so bili zelo solidni, Robertu Kranjcu se ni poznal četrtkov padec, Peter Prevc je pokazal velik napredek od prvih treh skokov, dober je bil Jernej Damjan, slabša pa Jurij Tepeš in Jaka Hvala.

Slednja sta se borila za četrto mesto v ekipi, trener Goran Janus se je na koncu pričakovano odločil za Tepeša.

Moral bo skakati bolje

"Hvala ne najde samega sebe. Zato bo počival, glede na njegove skoke pa je videti, da bo počitek daljši. Počitek lahko damo v narekovaje, vsekakor ima še možnosti, da nastopi na veliki skakalnici, a bo moral skakati bolje," je odločitev obrazložil Janus, ki je zelo zadovoljen s predstavami varovancev:

"Najbolj pomembno je, da večina kaže napredek. Tega je treba le še stopnjevati, pa bo vse v redu. Veseli me, da s Kranjcem ni nič hujšega. Sicer ima bolečine, a jih zna pozabiti. Je pač stari maček."

"Ni hudo"

Kranjca boli leva noga, a kot sam pravi, ni nič hujšega. Danes je bil v prvem skoku sicer še rezerviran, nato pa je v drugih dveh pokazal svojo kakovost, v obeh je zabeležil četrti dosežek (obakrat po 100 m).

"Imam bolečine v levem stegnu in pod kolenom, ki so posledica močnega udarca. Že včeraj sem začel s fizioterapevtom delati terapije, nato še hladiti nogo in hitro je bilo bolje. Ko sem danes vstal, sem najprej pokrčil nogo, koleno me ni bolelo, me pa je bolelo, ko sem se usedel na rob postelje. Moral sem se bolje ogreti, tako da me bolečine večinoma niso motile. Edino pri sedenju na startni rampi, pri odskoku, letu in doskoku pa ne. Vsekakor ni hudo, kakor je bilo videti včeraj," svoje zdravstveno stanje opisuje Kranjec, ki je zadovoljen tudi z današnjimi skoki:

"Prvi je bil bolj tipanje, zelo pa sem zadovoljen z drugima dvema. Imam pa še rezerve. V drugem delu me še malo postavlja, tam še lahko dobim metre."

Prevc: "Napake iste, le manjše"

Zelo dobre volje je lahko tudi Prevc. S skoki 98,5, 101,5 in 100 metrov je zabeležil šesti, peti in še enkrat šesti rezultat.

"Z napredkom sem zadovoljen, so pa v teh skokih še napake. Te napake so iste kot včeraj, le da so manjše. V zraku nimam še pravih občutkov, da bi lahko pridobil še kakšen meter. Vsak meter pa bo zelo pomemben, saj smo na vrhu zelo izenačeni," je dejal Prevc. Soliden je bil spet tudi Damjan, polomil ga je le v drugi seriji.

Soči 2014 Kranjec trening smučarski skoki tema sonce olimpijske igre | Avtor: EPA EPA

Popoldne bo boljši

"Bil sem slabši kot včeraj, a najbolj pomembno je, da sem bil še vedno blizu najboljšim. Dopoldne vedno skačem slabše kot popoldne, no v nedeljo bo tekma popoldne," se z današnjimi nekoliko slabšimi dosežki kot dan prej ne obremenjuje Ljubljančan, več razlogov za slabšo voljo imata Tepeš in Hvala.

"Na mali skakalnici nisem sposoben priti med najboljše, za med 30 vsekakor sem. Danes nisem bil med temi tekmovalci, zato ne morem biti zadovoljen. Imam rezerve, do nedelje bom napake moral popraviti," pravi Tepeš, medtem ko Hvala priložnosti za popravljanje napak ne bo več imel:

"Ne najdem forme. Poskušal bom vse, da se izboljšam za veliko skakalnico, tam bom imel še eno možnost. Če je ne bom, bo moral pač počakati. Imam šele 20 let, nikakor ne bom izgubil upanja."

Odločale bodo malenkosti

Na današnjem treningu, na katerem niso skakali Nemci, Avstrijca Michael Hayböck in Thomas Morgenstern in še nekateri posamezniki, je bil v vseh serijah najboljši Poljak Kamil Stoch, vodilni v svetovnem pokalu. Odlični so bili tudi Japonci, Avstrijec Thomas Diethart in presenetljivo tudi Švicar Gregor Deschwanden.

Njegov rojak, štirikratni zaporedni olimpijski prvak, Simon Ammann, je kazal znake prebujanja, isto ali še bolj izrazito to velja tudi za Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja.

"Tu je kakšnih 15 skakalcev, ki skačejo približno na isto mesto. Tudi na tekmi se to ne bo spremenilo, tako da bodo odločale malenkosti," meni slovenski trener Janus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.