Slovenija
44 ogledov

Kresovanje ZSSS na Rožniku

Kresovanje na Rožniku Saša Despot
Pred 1. majem, mednarodnim praznikom dela, se danes vrstijo prireditve in kresovanja. Največjo sindikalno prireditev so na Rožniku v Ljubljani pripravili svobodni sindikati.

"Nismo strošek dela ali konkurenčna prednost, temveč delavke in delavci s pravicami, ki so zapisane v zakonodaji," je dejal izvršni sekretar za politiko zaposlovanja v zvezi svobodnih sindikatov Goran Lukić.

Vprašal se je, ali bomo čakali, da trg dela postane trg storitev, ki se bodo požrle, ko bodo tekmovale med seboj, na koncu že s tem, da bodo delale brezplačno. Opozoril je, da danes trg dela postaja tekoči trak, kjer se pregoreli delavec takoj nadomesti z novim bodočim pregorelim delavcem. Zato se sprašuje, ali bodo delavci čakali, da strah pred uveljavljanjem delavskih pravic prekrije ves trg dela.

Skupnih problemov na trgu dela po njegovih besedah ni mogoče reševati vsak zase, zato se je treba organizirati. Po njegovih besedah je treba potegniti jasno črto in se vprašati po mejah tolerance. Ta ne bi smela biti pri dveh ali treh mesecih brez plače, pri neplačevanju socialnih prispevkov ali pri vztrajanju v statusu samozaposlenega, četudi nekomu pripada pogodba o zaposlitvi. Tolerančna meja je zapisana v delovni zakonodaji, je poudaril.

Zato je Lukić delavce pozval, naj preženejo strah in se organizirajo. Delodajalce bi moralo biti strah delavske moči in ne obratno, je dodal Lukić.

Komentarjev 4
  • Marko Slovenia 06:23 01.maj 2014.

    kaj vse bi moralo, pa ni.

  • ak 01:06 01.maj 2014.

    strah delodajalcev pred delavci bo ziher odprl zelo veliko novih delovnih mest... pa ja de. Kaj naredi nekdo, ki ga je česa strah? Ponavadi zbeži. Zakaj bi se moral tukaj bati, če gre pa lahko drugam, kjer ga ne bo ...prikaži več strah? Vse je v komunikaciji in vzajemnem popuščanju.

  • gornik 00:58 01.maj 2014.

    Kdo še šmirgla te rdeče pokvarjence parazitske.