Slovenija
53 ogledov

Kriminalisti obiskali coffee shop

Festival Kunigunda Festival Kunigunda
Inšpektorji, kriminalisti in predstavnik finančne uprave so obiskali Festival mladih kultur Kunigunda. Zmotila jih je prodaja izdelkov iz konoplje.

Festival Kunigunda, ki ga organizira Mladinski center Velenje, so včeraj obiskali tržna inšpektorica, dva kriminalista in dva predstavnika Finančne uprave RS. Organizatorji so namreč v podhodu pri Vili Bianci uredili coffee shop – bar Kunigudra – v katerem je tudi razstava konopljinih izdelkov.

"S celovitimi informacijami in izoblikovanimi mnenji želimo občanom predstaviti rastlino konoplja ter njeno večstransko uporabo, radi pa bi tudi razbili stereotip o konoplji kot prepovedani drogi. Ker lahko na Nizozemskem že dolgo legalno uporabljajo marihuano, smo po vzoru njihovih prodajaln – coffee shop – postavili prostorsko inštalacijo in tako tudi nekoliko provokativno opozorili na to nedorečeno temo pri nas," je povedal vodja projekta Žiga Kočevar.

Prodajali tudi pekovske izdelke

V prostorski inštalaciji Kunigunda so prirejali čajanke na temo pridelave industrijske konoplje, njene uporabnosti ter samozdravljenja s konopljo. V barskem delu inštalacije - coffe shopu Kunigunda, ki je bil odprt v četrtek, nedeljo in v torek pa so prodajali tudi slaščice in pekovske izdelke iz konopljine moke in masla.

"Z realističnim prikazom coffee shopa so organizatorji 17. Festivala mladih kultur Kuniginda pokazali, da tovrstni lokal lahko deluje v sožitju z mestom in ni moteč za okolje, blagodejno pa vpliva tudi na gospodarstvo," so še sporočili organizatorji.

Kriminalisti odvzeli vzorce

Inšpektorji pri pregledu dokumentacije nepravilnosti niso našli. Kriminalisti so odvzeli vzorce artiklov iz ponudbe bara Kunigunda, prostorske inšalacije in eksponatov galerijske razstave. Rezultati analize vzorcev bodo znani čez nekaj dni.

Priložnost za nekonvencionalne umetnike

Kunigunda v Velenju sicer poteka do konca avgusta, mladi ustvarjalci v kulturi pa predstavljajo 25 projektov na 15-ih različnioh urbanih lokacijah. Priložnost so dali več kot 180-im umetnikom z vseh umetniških področij, ki zaradi svoje nekonvencionalnosti in nekomercionalnosti nimajo vstopa na druge festivale in v medije. Sodeluje tudi 40 tujcev iz 14-ih držav iz celega sveta. Festival je neprofiten.

Komentarjev 3
  • se_eden 23:33 27.avgust 2014.

    kje so zgoraj navedeni, kadar se snema kak Slovenski film. ni večje reklame in navodil za uporabo prepovedanih drog, uh kako sovražim ta izraz, bolj mi je všeč mamila, kot jo dobite ob ogledu filmov!

  • moder 19:13 27.avgust 2014.

    sramota kako država meče denar čez okno, sploh pa v teh časih, da ne omenjamo 11.000 ljudi, ki so z svojimi podpisi podprli ravno samooskrbo in tako imenovane coffie shope, pa so se oblastniki raje odločili kršit ustavo in ne ...prikaži več upoštevati volje ljudstva!

  • secufin 18:34 27.avgust 2014.

    Pa nimajo kriminalisti kaj pametnejšega za počet? Vas ni sram?