Slovenija
17 ogledov

Kriminalisti ovadili Alenko Bratušek

Bratuškova pri Junckerju Reševalni pas/Twitter
Kriminalisti so zbrali dovolj dokazov za utemeljen sum, da je Bratuškova v komisarski zgodbi prestopila meje dovoljenega. Bratuškova je prepričana, da se bo na koncu izkazalo, da je nedolžna.

"Absolutno sem prepričana, da drugače, kot, da se bo izkazalo, da sem popolnoma nedolžna, ne more biti. Imam nekaj pravnih mnenj, konec koncev pa je to ugotovila tudi KPK," se je na ovadbo NPU glede zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri kandidaturi za evropsko komisarko, odzvala nekdanja predsenica vlade Alenka Bratušek. "Glede na ves cirkus in farso NPU in policije sem ovadbo tudi pričakovala, saj po vsem tem drugega pač niso mogli narediti,"  dodaja Bratuškova. "Izkazalo se bo, da je bil cirkus zaman."

"Če sem kriva jaz, so krivi tudi drugi"

Bratuškovi očitajo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora. Kot predsednica vlade naj bi Bratuškova izrabila funkcijo in samo sebe predlagala za evropsko komisarko. "Gradiva za sejo vlade nisem pripravljala jaz. Tako kot druge kandidate, me je predlagala stranka," pravi Bratuškova, ki meni, da bi, če je kandidiranje na komisarsko funkcijo predstavlja zlorabo, v enakem položaju kot ona vsi ostali kandidati, prav tako pa tudi Miro Cerar, ki je po tem, ko sama v Bruslju ni bila potrjena, na to mesto predlagal kolegico Violeto Bulc. "Če je kandidatura na politično funkcijo zloraba položaja, bo policija imela še veliko dela," dodaja Bratuškova.

"Če bo obtožnica pravnomočna, bom odstopila"

Po tem, ko je NPU v začetku julija na specializirano državno tožilstvo podal ovadbo zoper Bratuškovo, morajo tožilci specializiranega državnega tožilstva oceniti, ali zbrani dokazi zadoščajo tudi za vložitev obtožnice in potencialni sodni postopek. Bratuškova, ki je z ovadbo doslej seznanjena zgolj z medijev, napoveduje, da bo v primeru, "če bo obtožnica pravnomočna, odmočna, odstopila", oziroma zapustila politiko.  

Preiskave v pisarni, na domu, na vladi ...

Kriminalisti 11. marca letos opravili preiskavo na domu Bratuškove v Kranju, preiskali so tudi sedež stranke Zavezništvo Alenke Bratušek in pisarno v državnem zboru. Kriminalisti so marca hišno opravili tudi v prostih Vlade Republike Slovenije, kjer so preverjali okoliščine izbire Bratuškove za kandidatko za evropsko komisarko. Preiskave so sprožile val ogorčenja tako v stranki ZaAB, kot v uradu premiera Cerarja.

NPU in SDT sta okoliščine predlaganja Bratuškove za komisarko začela preverjati, ko jo je naznanila odvetnica s Primorske, Ana Jug, kot članica civilnodružbenega gibanja Kazenska ovadba.

Bratuškova pravi, da je prijaviteljica že od nekdaj njena "politična nasprotnica."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:19 17.julij 2015.

    Ja nč hudga, če je pa še kdo kriv ga pa ovad. Kr tožte se med sabo če resno mislte to kr govorite.

  • Kranjica 22:51 16.julij 2015.

    Zakaj bi jih zapirali, ljudje božji? Saj imamo cel kup dežurnih vstajnikov, ki bi bili kadarkoli pripravljeni organizirati novo "vseslovensko vstajo" in jih vreči s položajev. Nekaj smo jih spet videli včeraj, ko so navijali za Sirizo, čeprav se mi ...prikaži več zdi, da se nekaterim še sanja ne, kaj je to.

  • Ana1 14:51 16.julij 2015.

    Kazenske ovadbe lahko poda kdorkoli, lahko celo na zapisnik pri policiji in tožilstvu, tako, da je prijava ob njihovem sodelovanju dovolj strokovna.