Slovenija
18 ogledov

Kritično do pogajanj o koaliciji

Zoran Janković Boštjan Tacol
Pogajanja. Obdelali koalicijsko pogodbo, prihaja še čistopis. Razkol v Virantovi listi?

Do večernih ur so se nadaljevala koalicijska pogajanja med Pozitivno Slovenijo, SD, Državljansko listo Gregorja Viranta in tudi DeSUS-om, ki je prišel kljub drugačnim prvotnim napovedim. Dogovorili so se o koalicijski pogodbi, zdaj bodo pripravili še čistopis, nato pa bodo o pogodbi odločali sveti posameznih strank.

Ni bilo ideoloških razlik

Kot je povedal Zoran Janković, ki mu je predsednik države Danilo Türk danes podelil mandatarstvo za sestavo vlade, pogajanja potekajo za zaprtimi vrati, saj so do zdaj "mnogi preveč govorili".

Dejal je, da se v programih niso preveč razlikovali, da na pogajanjih ni bilo ideoloških razlik in da so razlike minimalne: "Vsi govorimo o zdravi gospodarski družbi, ki je osnova za socialo, zdravstvo in javno šolstvo."

Za predsednike strank so odprte samo nekatere stvari, o ostalem se bodo dogovorile pogajalske skupine. Janković je še dejal, da se lahko vsakdo pogovarja s komerkoli želi, "ampak za to bo nosil tudi odgovornost". Poudarja, da morajo biti v vladi strokovnjaki na svojem področju in tudi timski igralci.

Dokončna koalicijska pogodba bi bila lahko oblikovana že jutri. Seja državnega zbora bo predvidoma prihodnji teden v torek ali sredo, takrat bo znana odločitev vseh strank.

Vodja pogajalske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je po usklajevanjih povedal, da se mnenja zbližujejo, vendar ponovil, da nekatere zadeve še vedno ostajajo neusklajene.

Kritičen do pogajanj

Na današnja pogajanja je prvi prišel Rado Pezdir, ki je del pogajalske skupine Državljanske liste Gregorja Viranta (DLGV), ki je dejal, da ne pričakuje ničesar, in je bil zelo oster do celotnih pogajanj. Pravi, da ima vsega dovolj in da se pogaja le zato, ker je dal svojo zavezo. 

Se že napoveduje razkol?

V nasprotju s Pezdirjem pa član DLGV Marko Pavliha meni, da bi morala stranka vstopiti v koalicijo z Jankovićem. To je svojim strankarskim kolegom sporočil v elektronskem pismu, ki so ga pridobili na STA.

Med drugim je v pismu okaral stranko, da se "v zadnjem mesecu ne more pohvaliti z najbolj državotvorno, sodelovalno, nesebično in pristno sredinsko držo, razen morda konstitutivne seje državnega zbora, kjer so naši poslanski kolegice in kolegi pokazali izvrstno politično veščino ter spretno na vrh parlamenta zavihteli našega predsednika".

Skrajni čas je, da Lista Virant deluje v korist domovine in pozabi na lastne interese, piše Pavliha in konča: "Slovenski narod takoj potrebuje novo vlado in parlament s polnimi pooblastili, zato ne odlašajmo, lepo prosim!"

Komentarjev 39
  • Žurnalček 12:39 06.januar 2012.

    Napaka pri imenu, mišljen je Virant.

  • Žurnalček 12:37 06.januar 2012.

    Obnašanje Gargamela je natančno takšno, da stavek " 5minut slave " vse pove o njemu!

  • Žurnalček 12:35 06.januar 2012.

    Ja pa zakaj ga novinarji direktno ne vprašajo ! Bomo vsaj vedeli kam pes taco oz. rit moli!