Slovenija
33 ogledov

Türk za mandatarja imenoval Jankovića

Zoran Janković Boštjan Tacol
Predsednik države Danilo Türk je za mandatarja predlagal predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Na vprašanje, ali bi v primeru, da Jankoviću ne uspe sestaviti vlade, za mandatarja imenoval Janšo, ni želel odgovoriti.

Türk je dejal, da obstajajo realne možnosti, da Jankoviću uspe sestaviti vlado in dobiti potrebne glasove. Prepričan je, da so koalicijska pogajanja napredovala in da so že usklajeni tudi nekateri programski vidiki.

Predsednik republike je bil kritičen tudi do "preigravanj" med strankami, ki jih je bilo opaziti v zadnjem času, in poudaril, da v tem času potrebujemo veliko prizadevanja za skupno dobro. Tako je tudi odsvetoval pogajanja "s figo v žepu" in početje, "ki bi pomenilo, da se pripravlja nekaj drugega". Zdaj je namreč prišel čas, da se ta preigravanja prevesijo v resna pogajanja, je menil predsednik.

Po njegovem mnenju pri sestavi koalicije ne sme priti do tega, da bi bilo videti, kot da je bila volja državljanov izigrana.

"Potrebujemo veliko prizadevanja za skupno dobro," je dejal predsednik in dodal, da se bo moralo v državnem zboru oblikovati zavezništvo reforme, saj bo treba sprejeti veliko pomembnih reform.

Bi imenoval Janšo, če spodleti Jankoviću?

Na vprašanje, ali bo v primeru, da Jankoviću ne bo uspelo sestaviti vlade, za mandatarja imenoval Janeza Janšo, je Türk dejal, da ne želi razpravljati o nobeni drugi hipotetični opciji. "Če želimo delovati v korist države, potem moramo prva pogajanja vzeti resno," je dejal.

Sam tako ne vidi potrebe po tem, da bi se iskalo neko drugo koalicijo, vse moči morajo biti uprte v to opcijo, torej koalicijo, ki bi jo sestavil Janković. "Jankovića moramo zdaj vzeti zelo resno," je dejal Türk.

Na vprašanje, ali držijo informacije, da Janše, ker je obtožen v zadevi Patria, nikoli ne bi imenoval za mandatarja, pa je Türk odgovoril, da bo na ta vprašanja odgovarjal takrat, ko oziroma če bo treba.

Glasovanje o mandatarju že prihodnji teden?

Po oceni enega izmed poznavalcev za Žurnal24 bo seja državnega zbora, na kateri bi prvič odločali o mandatarju, lahko bila v sredo ali četrtek prihodnji teden.

Prvak SDS Janez Janša, ki je v preteklih dneh že predstavil svoj osnutek koalicijske pogodbe, pa bolj čaka, če Zoranu Jankoviću ne bi uspelo sestaviti vlade, kot pa da bi mu ta hip resno konkuriral, meni eden od pogajalcev. Če namreč Jankoviću ne uspe, se Janševa pogajalska moč v drugem krogu bistveno poveča.

DeSUS: Od točke do točke

Franc Jurša iz DeSUS-a je medtem po poročanju STA ob robu sestanka, na katerem stranka razpravlja o pogajalskih izhodiščih za vstop v koalicijo, povedal, da razprava poteka umirjeno, saj o bistvenih točkah ni posebnih nasprotovanj. Določene pomisleke imajo "glede vsebine določenih ministrstev".

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je pred sestankom pojasnil, da bodo sprejeta izhodišča veljala za pogajanja o vseh koalicijah, tako tisti, ki jo bo sestavljal Zoran Janković, kot tisti, ki jo bo morda sestavljal Janez Janša. Sam sicer ne zahteva nobene ministrske funkcije.

Erjavec je ponovil, da se bodo o koaliciji najprej pogajali s tistim, ki bo dobil mandat za sestavo vlade, pri čemer pričakujejo, da bo to Zoran Janković.

Komentarjev 18
  • gec 10:40 06.januar 2012.

    napuši se jako,jako...

  • gec 10:40 06.januar 2012.

    bolš jevrič,kot jj...

  • gec 10:39 06.januar 2012.

    so what?