Slovenija
19 ogledov

Kriva tudi sporočila iz Slovenije

teš mediaspeed
Teš 6. Odločitev EIB o financiranju bo padla, ko bodo analizirali vse informacije.

"Evropska investicijska banka (EIB) še ni sprejela odločitve o financiranju projekta, ker še vedno ugotavlja, ali so izpolnjeni vsi pogodbeni pogoji. Pred dokončno odločitvijo bo EIB izvedla dodaten skrbni pregled in poskušala razjasniti vprašanja, ki se zastavljajo v zvezi z omenjenim projektom," so nam z EIB odgovorili na vprašanje, zakaj prejšnji teden niso odobrili posojila Termoelektrarni Šoštanj (Teš) za gradnjo šestega bloka. Koliko časa bi lahko dodatne analize dokumentacije trajale, niso želeli razkriti.

Vse je treba preveriti

Bolj je bil zgovoren podpredsednik EIB Anton Rop: "Kdaj bodo analize končane, je odvisno od časa, v katerem bodo vsi vpleteni podali informacije, ki jih bo EIB zahtevala. Banka je namreč dolžna preveriti vse dodatne informacije, ki jih glede projekta že ves čas prejema tudi iz Slovenije."

Rop je tako posredno potrdil naše informacije, da so v EIB pri financiranju Teša 6 med drugim stopili na zavoro zaradi pisma evropskih poslancev, ki ga je podpisal tudi Lojze Petrle. V njem, kot smo razkrili v soboto, predsednika banke pozivajo, naj iz okoljevarstvenih razlogov posojila Tešu ne odobri, navajajo pa tudi preiskavo zaradi suma korupcije pri izvedbi projekta.

Alstom naveličan čakanja

Pri Alstomu, dobavitelju opreme za Teš 6, medtem izgubljajo potrpljenje. Rok, do katerega bi morali prejeti 200 milijonov evrov, so jim premaknili še štirikrat. Za zdaj še ni jasno, ali bo francoska multinacionalka spet začela umikati delavce z gradbišča. Včeraj popoldne so odgovorili le: "Ne želimo komentirati zadeve, ki je v domeni EIB in države. Lahko rečemo le, da upamo, da se bo situacija razrešila čim prej in da bo omogočeno nemoteno izvajanje projekta."

Komentarjev 8
  • pikijakob 15:45 04.februar 2014.

    petrle a še hliniš da imaš raka?

  • d 12:32 12.februar 2013.

    Evo Ivan, ker skos jokcaš v evropo, ker te noben doma več ne posluša ker vsi vemo da si shizofrenik. To je pa rezultat tvoje podle igre, plačevali bomo pa mi ! Umri !

  • feferon 08:59 12.februar 2013.

    Naj Evropa spozna kakšne Butalce imamo za predstavnike naroda!