Slovenija
24 ogledov

“Krivi so potrošniki sami”

Kmetijski minister Dejan Židan je povedal, da je bilo spornih več posegov, ki so Žurnal24 main
Trgovske police. Zakaj s predvsem drugorazrednim sadjem in zelenjavo?

Domači pridelovalci so nepovezani, zato nastaja težava nestalnih dobav in nespoštovanja dobavnih rokov; slabša je kakovost zelenjave domačega izvora, njeno skladiščenje je neustrezno, pojavljajo se razlike med pogodbeno naročenim in dejansko dobavljenim blagom, trgovinska zbornica opozarja na pomanjkljivosti dobave zelenjave trgovcem, ki jih je treba odpraviti.

“Trgovci probleme radi prenašajo na pridelovalce. Bolje bi bilo, da bi sami več naredili za domačo proizvodnjo hrane in jo delno tudi financirali, denimo po belgijskem vzoru. Če so imeli več let zelo velike dobičke, bi lahko del namenili tudi za to, da bi lahko na svojih policah ponudili več slovenske hrane,” kritike trgovcev na račun slovenskih pridelovalcev komentira Dejan Židan, nekdanji kmetijski minister, zdaj predsednik parlamentarnega odbora za kmetijstvo in prehrano

Kupujmo domače

Zakaj je na policah trgovin večinoma najti le pridelke (sadje in zelenjavo) drugega kakovostnega razreda? “Za takšno stanje so krivi potrošniki sami, ki na to pristajajo tako, da te stvari kupujejo,” je prepričan Židan. “Dejansko se premalo zavedamo, da imajo naše vsakodnevne odločitve pomembne posledice; tudi pri nakupu jogurta na primer ni nepomembno, katero gospodarsko rast bomo z njim poganjali – domačo ali tisto, ki je od nas oddaljena sto ali več kilometrov. Poziv 'kupujmo domače' pa ima po aferi s konjskim mesom novo dimenzijo,” še opozarja. V času krize, ko se ljudje pri nakupih ozirajo predvsem na ceno, bo vse več takšnih “lumparij”, kot je nadomeščanje govejega mesa s konjskim, ki ima po Židanovi oceni kriminalno ozadje in ogroža zdravje ljudi.

Neodzivni na razpise

Martina Bavec, direktorica direktorata za kmetijstvo, je povedala, da je ministrstvo objavilo razpis, na katerem bi sredstva za povezovanje lahko pridobilo 15 subjektov – a se jih je nanj odzvalo le šest, od tega tri zadruge.

Komentarjev 26
  • rompi 17:36 06.marec 2013.

    Se popolnoma strinjam..

  • rompi 17:33 06.marec 2013.

    Po mojem mnenju je boljse kupovati hrano oz. sadje in zelenjavo v manjsih, privatnih trgovinicah ali pa na trznici, kjer se nam pac zdi da je kvalitetno.. Seveda vecje trgovske verige vecinoma nimajo kvalitetnega sadja in zelenjave, ali pa kot ...prikaži več je na primer napisal Don Sepo: Tus. - Najverjetneje gre za reklamo.. V reklamah nam velikokrat nalozijo kaksne bedarije glede tega. Sicer pa bi hrano lahko pridelovali tudi doma, stevilo ljudi, ki to pocno, pa se ob krizi povecuje.. Opazam pa, da vecina pise, da je kriva drzava.. Pa lahko to spremenimo, ce samo govorimo in ne ukrepamo? Mislim, da ne.

  • dino.sepe 15:21 06.marec 2013.

    Tukaj je škoda dodatne razprave, ker je krivec znan. Država je tista ki bi moral v teh situacijah poiskati ustrezno rešitev in zaščititi kupce pred slabimi izdelki, predvsem pa zahtevati od trgovcev, da na police postavljajo ustrezne izdelke. Bi pa ...prikaži več lahko pričakoval da bi tudi trgovci malce več naredili v tej smeri in skrbeli ter ponudili kupcem le najboljše. Le v tuševih trgovinah se na tem področju najbolj trudijo in tako pri njih na policah dobiš največ domačih slovenskih izdelkov, povsod drugod je teka vedno manj, zato je tudi kvaliteta slabša!