Slovenija
104 ogledov

Kriza frizerjem vzela delo

<TZlepota&zdravje>19.08.09......moda...lasje...naslovna...Foto: Reuters <TZlepota&zdravje>19.08.09......moda...lasje...naslovna...Foto: Reuters
Odziv zbornice: Frizerji finančno in gospodarsko situacijo zelo občutijo.

"Trditvi, da dijaki, ki pridobijo izobrazbo za poklic frizer, nimajo težav z zaposlitvijo in da gre za vedno zaposljiv poklic, sta zavajajoči in ne odražata dejanskega stanja. Registrirani frizerski saloni se vse pogosteje srečujejo z ostro konkurenco in slabšo kupno močjo prebivalstva, kar je pripeljalo do upada prometa in velikega števila nezaposlenih frizerjev," so se odzvali s sekcije frizerjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Ravnatelji menijo drugače

Primož Hvala Kamenšček, ravnatelj Srednje frizerske šole Ljubljana, je za naš časopis namreč povedal, da njihovi dijaki težav z zaposlitvijo nimajo. Včeraj so, kot pravi Hvala Kamenšček, njegovo mnenje podprli tudi drugi ravnatelji frizerskih šol: "Dela na trgu je absolutno dovolj. Na šolo dobivamo celo klice delodajalcev po predlogih za frizerje, ker jih na trgu ne dobijo." Pri OZS pa menijo, da je število vpisnih mest na strokovnih srednjih šolah za poklic frizerja preveliko.

Ni prehodnosti

Problem, s katerim se še srečujejo frizerji, je, da program šolanja ne omogoča prehodnosti v njihovi smeri in da je to edini poklic, ki ostaja zaprt na nizki, četrti stopnji. Za višješolski študij morajo dijaki po mojstrskem izpitu opraviti še poklicno maturo, na katero se morajo pripravljati sami. "Uspešni so le redki posamezniki, ki imajo tudi veliko podporo v svojem okolju in ki so izjemno motivirani," pravi Anica Justinek, svetovalka na Centru RS za poklicno izobraževanje.

Komentarjev 7
  • tamara 12:38 22.februar 2013.

    frizer ni samo tist k striže...ampak dela tud druge stvar...a tvoja žena zna naredit trajno?;) ...zasluži pa lahko frizer velik več kt pa marsikdo k ma velik izobrazbe... in tud frizer rab izobrazbo. a mogoče znaš strokovne predmete frizerja ? ...prikaži več a veš keri so? o.Odelati nekaj brez vsake izobrazbe (frizerska šola ni nobena izobrazba) in svoje delo tako visoko ceniti je idiotsko - idioti smo pa mi da plačujemo toliko! ČE TO NI IZOBRAZBA SI TI NULA

  • zic 11:36 21.februar 2013.

    res je malo smešno, da se eni lastniki res preseravajo, s tisto tiletno šolo tipa tečaj, služijo mastne denarce....ker cene so res preterane...barvanje, striženje, fen frizura in so ženske tik tak ob 100 eur.....frizerji se pa nosijo po zemljici, kot ...prikaži večt da so znastveniki, visoko šolani...tko da v bistvu so si sami skopali jamico, kaj so pa požrtni in nabijajo cene v nebo!!! mašinca in gasa doma!!!

  • McBobo 08:45 21.februar 2013.

    Če bodo manj delali na črno, še ne pomeni, da bodo imeli več dela. Jih pa zagovarjam pri delu na črno, saj kakor dela vlada, ne morejo pričakovati od davkoplačevalcev. Tudi pras.. pri koritu bodo kmalu lačne. Pa upam, da ...prikaži več ta država propade še letos.