Šport
54 ogledov

Krvniki Slovencev do zlata

Rio 2016, Danska, rokomet EPA
Danska moška rokometna reprezentanca je osvojila zlato kolajno na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

V finalni tekmi je danska izbrana vrsta na kolena položila olimpijske prvake iz Pekinga 2008 in Londona 2012 ter slavila z 28:26 (16:14). Nemčija je v tekmi za bronasto odličje ugnala Poljsko z 31:25 (17:13), Slovenija je osvojila končno šesto mesto.

V finalnem obračunu rokometnih titanov v dvorani prihodnosti v Rio de Janeiru je smetano pobrala danska izbrana vrsta ter osvojila svojo prvo olimpijsko kolajno in močno izboljšala svoj doslej najboljši olimpijski dosežek - četrto mesto iz Los Angelesa 1984. Za kolajno najbolj žlahtnega leska je na kolena položila ekipo, ki je v zadnjem desetletju prevladovala na mednarodni sceni. Od leta 2006 je po trikrat slavila na evropskih in svetovnih prvenstvih ter na olimpijskih igrah, v svoji bogati olimpijski biografiji pa ima tudi bronasto odličje iz Barcelone 1992.

Prvi polčas je minil v izenačeni predstavi. Francozi in Danci so se krčevito borili za vsak košček igrišča, poskušali s številnimi taktičnimi ukanami, hkrati pa skrivali nekatera svoja močna orožja za prelomne trenutke dvoboja. V tem neizprosnem obračunu rokometnih velikanov so oboji izkoristili vsako najmanjšo razpoko v tekmečevi obrambi, prvo polovico tekme pa so bolje zaključili Danci in se na veliki odmor podali z dvema goloma prednosti (16:14).

Izbranci islandskega strokovnjaka na danski klopi Gudmundurja Gudmundssona so v začetku drugega polčasa povišali na 17:14. Favorizirani Francozi so se jim v nadaljevanju nekajkrat približali na gol zaostanka, a Danci so še naprej delovali sijajno na igrišču, z moštveno igro so si v 49. minuti priigrali kar pet golov prednosti (25:20). Pri branilcih olimpijskega naslova je v drugi polovici tekme kapljalo in curljalo na vse strani, na visoki ravni je bil le vratar Thierry Omeyer (15 obramb), pod pričakovano ravnjo pa so bili nekateri nosilci igre, kot sta Nikola Karabatić in Daniel Narcisse.

Francozi so v zadnjih desetih minutah uprizorili lov na tekmeca in se jim v 57. minuti močno približali (26:25), a rablji slovenskih rokometašev v četrtfinalu se niso vdali, uspešno so odbili vse nadaljnje napade in se na koncu tudi zasluženo veselili svoje prve olimpijske kolajne. V zmagoviti ekipi je bil strelsko najbolj učinkovit Mikkel Hansen z osmimi goli, v poraženi zasedbi pa Michael Guigou s šestimi zadetki.

Nemčija je v tekmi za bronasto kolajno premagala Poljsko z 31:25 (17:13) in osvojila svojo drugo kolajno na olimpijskih turnirjih. V Atenah 2004 je izgubila finalno tekmo proti Hrvaški, Poljska pa je v Riu dosegla svoj drugi največji uspeh, v Montrealu 1976 je osvojila odličje bronastega leska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.