Slovenija
321 ogledov

Kup reklamacij zaradi visokih položnic za ogrevanje

Delilnik toplote Luka Pongrac
V Energetiki Ljubljana so imeli toliko reklamacij, da so objavili posebno obvestilo. Je kriv nov pravilnik?

V Energetiki Ljubljana so nam povedali, da račune izdajo na podlagi podatkov, ki jih zagotovijo upravniki stavb oziroma tisti, ki odčitavajo delilnike in pripravijo delitev stroškov ter da zato niso pravi naslov za pritožbe stanovalcev. Zaradi povečanega števila reklamacij so pred dnevi tako pojasnilo objavili tudi na svoji spletni strani. 

Vročo kri naj bi povzročal nov pravilnik o delitvi stroškov v večstanovanjskih stavbah. Ključni spremembi sta v 12. členu in v 18. členu novega pravilnika (v celoti ju objavljamo spodaj).

Kazenski faktor je enkrat višji kot doslej

Tisti, ki niso imeli delilnikov, so doslej ogrevanje plačevali po kvadraturi s kazenskim faktorjem 1,6, po novem pa je ta faktor tri. Enako je veljalo za tiste, ki niso imeli delilnika za toplo vodo. Ti so ogrevanje plačevali glede na število oseb s kazenskih faktorjem 1,6, tudi ti bodo po novem imeli kazenski faktor tri. 

Več težav pri topli vodi kot ogrevanju

tuš | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za ogrevanje večina ima delilnike, pri topli vodi jih je manj, pravijo v Domplanu. "Imeli smo primere, ko so ljudje zaradi tega imeli višji račun za ogrevanje vode kot za ogrevanje stanovanja," je pojasnila Ana Vučer iz Domplana in dodala, da jih je veliko prav zaradi bistveno višjega računa že vgradilo delilnik tudi za toplo vodo. 

Kjer delilnikov za toplo vodo ni, se obračuna po številu oseb v stanovanju. 

Pravilnik je sicer začel veljati že novembra, tako da so bile spremembe opazne že na decembrski položnici, pravijo v Domplanu. 

Že prvi mesec so bili tisti, ki so preveč varčevali, kaznovani ... 

Druga novost (18. člen) pa se nanaša na primere, ko ljudje zelo varčujejo. Kadar bo imeli več kot pol stanovanj manj kot 40 odstotkov povprečnih stroškov za ogrevanje, bodo vsi plačali po kvadraturi. "Takega primera še nismo imeli, lahko bi do njega prišlo maja, ko bo kotlovnica delala, ogrevalo pa se bo na primer le eno stanovanje,« je ocenila Ana Vučer. 

Tabor upravljanje je tak primer imelo že v prvem mesecu veljavnosti novega pravilnika. "Od Ljubljane do Kopra smo imeli le en tak primer, v Pivki v kompleksu, kjer je 72 stanovanj. Ker se je večina stanovanj tako malo grela, smo obračun opravili na podlagi kvadrature ne po delilnikih. Seveda je bilo precej klicev, vsak bi imel rad nižji račun, poleg tega so vložili denar v termostatske ventile ali pa v nakup klime, zdaj pa plačujejo po kvadraturi, ampak ko smo jim razložili, da je tak pravilnik, ni bilo pretiranega razburjenje," je povedal Dejan Radič, vodja upravljanja. 

Največji problem, da ne veš, kako se bo obračunalo

ljubljana 23.03.2010 BS3, stanovanja, stanovanjski bloki za Bezigradom v Ljublja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Če je imel kdo na polno odprte vse radiatorje, češ saj tako plačujemo po kvadraturi, ga lahko to drago stane, saj obračun po kvadraturi velja samo za mesec, ko so izpolnjeni pogoji iz 18. člena, to pa je jasno šele po koncu meseca. Ljudje, ki se večinoma ogrevajo s klimo ali električnimi radiatorji, so začeli odpirati radiatorje. Največji problem je, ker jim ne moreš povedati, koliko morajo imeti odprte radiatorje, da ne bo več obračuna po kvadraturi, ampak po delilnikih. To ljudje ogromno sprašujejo, ampak ali je soseska presegla to določbo iz 18. člena, je jasno šele konec meseca, ko potegnemo črto, odvisno pa je od obnašanja vseh," pravi Radič. 

Reklamacije so zaradi visokih računov, ne načina delitve

"Mislim, da veliko število reklamacij na Energetiki ni stvar pravilnika, ampak visokih računov. Januarski računi so špica in ljudje se sprašujejo, zakaj je tako visok račun, ne pa o načinu delitve. Mnogi menijo tudi, da ni bilo mraz. Čez dan mogoče res ne, ampak ob enajstih zvečer in ob štirih zjutraj je bilo kar mraz," so nam povedali v podjetju Reyan, ki se ukvarja z upravljanjem nepremičnin. Pri njih večjega števila klicev niso opazili, menijo pa še, da je bila sprememba pravilnika potrebna, edina napak je bila, da se je uveljavil v času kurilne sezone. 

V drugem podjetju, ki se ukvarja z upravljanjem nepremični so dodali še, da je bilo en teden pod lediščem tudi čez dan, ljudje so bili zaradi praznikov doma in zato se pozna višja poraba. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

Vsebina ključnih dveh členov novega pravilnika:

12. člen (porabniški delež, če ni podatkov z delilnikov po krivdi lastnika) 

Če ugotavljanje porabniškega deleža posameznega dela stavbe ni mogoče, ker lastnik oziroma uporabnik:

– ni zagotovil vgradnje delilnikov,

– ni zagotovil pravilne vgradnje delilnikov,

– ni zagotovil vgradnje delilnikov ustreznega tipa,

– ne zagotovi odčitavanja delilnikov zaradi onemogočenega vstopa v posamezni del stavbe,

– ne zagotovi overitve merilnika toplotne energije ali vodomera tople vode,– namerno poškoduje ali odstrani delilnike,

– ne javi poškodbe delilnikov,

– ne zagotovi popravila ali zamenjave delilnikov,

– ravna v nasprotju z 8. členom tega pravilnika ali

– izvede nedovoljen poseg v skupni sistem za ogrevanje (npr. vgradnja dodatnega grelnega telesa, vgradnja naprave za gretje sanitarne tople vode s toploto iz ogrevalnega sistema)se porabniški delež za ogrevanje oziroma pripravo tople vode določi skladno z 11. členom tega pravilnika (to je po kvadraturi za ogrevanje in številu oseb za toplo vodo, op. a.) in pomnoži s faktorjem 3.

18. člen (delitev stroškov ob nezadostnem obsegu podatkov) 

(1) Če so porabniški deleži, ki so določeni z delilniki, ugotovljeni za posamezne dele stavbe, ki skupaj obsegajo manj od 50% ogrevane površine, se stroški delijo na način, določen v 16. členu tega pravilnika.

(2) Porabniški delež, ki je določen z delilniki, je porabniški delež posameznega dela, ki je določen na podlagi razlike odčitkov delilnikov na koncu in začetku obračunskega obdobja.

(3) Če je za posamezni del stavbe razlika iz prejšnjega odstavka enaka nič, se šteje, da za posamezni del stavbe podatki z delilnikov niso na razpolago.

(4) Če je za posamezni del stavbe porabniški delež iz drugega odstavka manjši od 40% deleža ogrevane površine istega posameznega dela stavbe, se šteje, da za posamezni del stavbe podatki z delilnikov niso na razpolago.

Komentarjev 19
  • Avatar Mirč Sla
    Mirč Sla 07:42 25.september 2016.

    kako lahko to napišeš, če ne veš točno, kaj pa če je doma v pritličju in nobene stene na soseda,, razen stropa,..tu te nemore sosed gret, ja

  • Timotej Kaličopko 22:23 20.februar 2016.

    ni samo v ljubljani poglejte malo cene v črni na koroskem za 43 kvadratov ti posiljajo položnico za 167 evrov

  • Noordung 17:24 20.februar 2016.

    To je tudi meni idiotsko ko imajo ljudje poleti v stanovanju 16-18°C , pozimi pa hočejo imet 28°C