Slovenija > Črna kronika
330 ogledov

Lažne poroke za pridobitev dovoljenj tudi v Sloveniji

nevesta sopek poroka Žurnal24 main
Novomeški policisti so končali dve obsežni preiskavi s področja ilegalnih imigracij. Ugotavljali so, da se tudi Slovenke poročajo s tujci le na papirju.

Policisti novomeške uprave so ugotovili, da je v enem primeru sodelovalo sedem Slovenk, v drugem pa kar 31. Z njihovo pomočjo so državljani Črne gore, Srbije ter Bosne in Hercegovine prišli do petletnih dovoljenj za bivanje v naši državi in schengenskem območju. Navidezne poroke so sklepali po vsej državi, le tema dvema združbama pa je na ta način na območje Slovenije uspelo spraviti 38 tujcev.

Lažnim nevestam obljubljali 4000 evrov

Prva kriminalna združba je poroke s sedmimi slovenskimi državljankami organizirala na Kosovu. Pri vsaki skleniti je združba zaslužila med 5.000 in 7.000 evrov.

Druga združba je poroke pod pretvezo organizirala na različnih slovenskih upravnih enotah. Osumljeni je za sklenitev fiktivne zakonske zveze računal po 9.000 evrov, osumljenkam, ki so pri teh sodelovale, pa je obljubil nagrado 4.000 evrov, a se obljub ni držal in jim je plačeval manj. V skoraj dveh letih naj bi zaslužil skoraj 270.000 evrov.

Po podatkih predstavnice oddelka za kriminalne združbe sektorja za organizirano kriminaliteto Generalne policijske uprave Anje Mrkalj Kastelic slovenska policija na leto obravnava do skupaj 400 tovrstnih in drugih sumov, povezanih z imigracijami.

Poleg lažnih porok še droge

Ena od kriminalnih združb se je hkrati ukvarjala tudi s kaznivimi dejanji, ki so povezana s prepovedanimi mamili; organizirala je prevoze s Kosova in preko Slovenije v Švico. Prepovedano konopljo so tihotapili v osebnih vozilih. Vseh prevozov je bilo šest, pri enem pa so na mejnem prehodu Obrežje slovenskemu državljanu zasegli 18 kilogramov te droge. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.