Slovenija > Komentarji in kolumne
13 ogledov

Le koga bodo nasadili na kol

Skoraj vse neumnosti so zakuhali politiki, zdaj pa pravijo, da so nategnili njih. Ah, dajte, no.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Prav neverjetno, kako hitro se v politiki obrne veter! Še prejšnji teden je bil zakon o davku na nepremičnine tak, da ni boljšega na svetu, le lastniki so bili malomarni, zdaj se politiki posipajo s pepelom in iščejo krivca. Kot kaže, bodo danes "odstavili" prvega moža Gursa, ki je na tem mestu samo zato, ker ga je prejšnji minister prosil, naj ostane, saj izbrani direktor ni želel nastopiti službe. S tem in z znižanjem davka si želijo rešiti glave, ki so krive za vso godljo. Tako kot Durs ni kriv, ko država zviša DDV, Gurs ni kriv za večino zapletov z obvestili.

Krivda

Nepremičninska godlja ima dolgo brado. Leta 2008 so politiki sprejeli zakon, da je treba pri bivališču vpisati tudi številko stanovanja, pa nobenega roka, do kdaj, in nobenih sankcij. Nato so sprejeli pravilnik, kako določiti zemljišča za gradnjo – spet brez rokov in sankcij. Številni župani so do zadnjega zavlačevali s pošiljanjem podatkov o parcelah in tako sabotirali davek. Nerezidenčnost so v zakonu absurdno definirali samo zato, da bi pokasirali toliko, kot so si zadali. Politiki so z zakonom določili za 16 alinej novih podatkov, ki jih je bilo treba v nerealnih rokih uvoziti v evidenco nepremičnin. Na koncu pa je kriv Gurs.

Še preden so se zgodile vrste na Gursu, smo poročali o skoraj vseh možnih zapletih. Politika pa se je zbudila šele zdaj, en mesec pred tem, ko naj bi zaračunali davek, ko so pošli termini na skoraj vseh geodetskih uradih, ko so tisoči že zapravljali čas in denar z urejanjem služnosti. Zaradi tega pišmeuharskega odnosa do državljanov bi moral oditi kdo drug, ne Seliškar.

Preberite še članek: Nižji davek za vsa stanovanja

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.