Šport
13 ogledov

Le verjeti vase in svoj met

Gruzija Slovenija EuroBasket Celje Zlatorog Lakovič Dragić Maljković Nachbar Saša Despot
V slovenski izbrani vrsti so dobro preučili nocojšnjega tekmeca. Aleksander Sekulić, pomočnik selektorja, je prepričan, da lahko Italijane uženejo kljub njihovi dobri formi.

"Igrajo na veliko število košev. Imajo zelo nevarne strelce, še zlasti NBA-jevca Marca Belinellija, ki nam je težave povzročal že na prvi tekmi v Kopru. Vendar je bolj pomembno, da zaustavimo tudi ostale košarkarje. Na primer Luigija Datomeje, Pietra Aradorija. Belinelli je pa takšen tip igralca, da se lahko vsak čas dvigne na met in to je zelo težko braniti. Poskušali ga bomo omejiti, utruditi, ga spraviti v situacije, kjer bo moral delati tudi v obrambi. S tem se bo prej utrudil in potrošil," je enega izmed glavnih taktičnih zamisli proti Italiji razkril Sekulić in dodal: "Predvsem moramo gledati nase. Fantje morajo verjeti vase in svoj met, ta nam na zadnji tekmi ni dobro stekel. Verjeti moramo v to, kar delamo in prepričan sem, da lahko premagamo Italijane kljub temu, da so v odlični formi."

Dobra obramba in hiter napad

"Če bomo znali vsiliti svoj način igre, če bomo iz dobre obrambe hitro prišli v protinapad, bo to voda na naš mlin. Če jim pa bo uspelo, da nas uspavajo, tako kot je uspelo Poljakom in Hrvatom s consko obrambo, pa lahko zaidemo v težave. Moramo stremeti k tistemu, kar dobro delamo. Torej k obrambi in hitremu napadu," je še dejal nekdanji trener Krke in Slovana.

In kdo je tisti v slovenski vrsti, ki bi znal zablesteti proti Azzurrom? "Imamo več igralcev, ki lahko izstopajo. Enkrat eden, drugič kdo drug in to je prednost. Na zadnji tekmi je bil vroč Domen Lorbek, prej Goran Dragić, še prej Zoran in Boki. Imamo kar nekaj košarkarjev, ki so nevarni, a najpomembneje, da igramo dobro in pametno v obrambi. Italijanom ne smemo dovoliti, da nas raztegnejo, ker igrajo zelo na široko," meni Sekulić.

Fantje so predani

Časa za pravo analizo na takšnem tekmovanju sicer ni veliko. V prvem delu se je tako na primer zgodilo, da je Američan Chris Thomas, ki je zadolžen za videoanalizo, po zmagoslavju nad Španci bedel do pol sedmih zjutraj in pripravljal taktične zamisli za dvoboj z Gruzijo.

"To je največji problem tega tekmovanja. Igralcem ne moremo prenesti vseh informacij, te je treba selekcionirati in jim dati samo najpomembnejše. Tu pride do izraza moštveni duh, principi, ki smo jih postavili pred tekmo, pa tudi malce sreče. Težko je pripraviti ekipo prav zaradi količine informacij v kratkem času. Igralci morajo biti osredotočeni in mislim, da tudi so. So predani, vsi vemo, kaj želimo narediti in zato je vse nekoliko lažje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.