Avto
55 ogledov

Kako rešiti avtomobil iz ledenega oklepa?

Avtomobil v ledenem oklepu v Splitu
1/2
Pixell
Na Hrvaškem so se tudi v Dalmaciji temperature spustile krepko pod ledišče. V Splitu so avtomobili ujeti v ledenih oklepih. Take pojave smo pri nas spremljali leta 2014, ko se je Slovenija spopadala z žledom. Kako rešiti avto iz ledenega oklepa? Ponujamo vam nekaj nasvetov.

Nekateri lastniki se svojih  v led okovanih avtomobilov lotevajo kar z vročo vodo. Nikar! Predvsem se toplo oblecite, si nadenite rokavice in si vzemite čas, saj lahko sicer hitro poškodujete kakšen globoko zamrznjen del avtomobila, ki je v takšnih razmerah precej bolj krhek. Uporaba kakršnihkoli kovinskih predmetov odpade; uporabite temu namenjena strgala.

Najprej se poskušajte prebiti v avtomobil, tako da odstranite sneg in led z okvirov vrat, pomagajte si s temu namenjenim razpršilom proti zamrzovanju. Vžgite avtomobil in nastavite ogrevanje na polno moč, prižgite tudi ogrevanje zadnjega vetrobranskega stekla. Ogrevanje avtomobila, ko ta stoji na mestu, sicer zaradi porabe in onesnaževanja narave ni priporočljivo, a v takšnih razmerah druge rešitve ni.

Ne tolcite po ledu

Ko se avtomobil na mestu ogreva, izkoristite čas ter ga okrog in okrog očistite s strgalom. Ne tolcite po avtomobilu s predmeti. Za hitrejše odmrzovanje marsikdo priporoča vročo vodo ali celo kis, a recepta vsaj za stekla nista priporočljiva, saj lahko zaradi velike temperaturne razlike steklo hitro poči.

V takšnem nepredvidljivem vremenu pri avtomobilih, ki so parkirani na ravni podlagi, preventivno raje ne aktivirajte ročne zavore, saj se utegne zgoditi, da bodo zaradi vlage primrznile. Dovolj bo, če ugasnjen avtomobil pustite v prvi ali vzvratni prestavi.

Komentarjev 5
  • Ferluci 12:22 09.januar 2017.

    Ha ha si nasedel...lahko se ti samo smejim. Bravo!

  • Tupamaros 11:25 09.januar 2017.

    Greš v toplo sobo in počakaš da se odtaja ali kar pomlad. Če pa že moraš pa uporabi javni promet. Bus, taksi in tako to.

  • Tupamaros 11:20 09.januar 2017.

    Butec kako boš prišel v avto in ga pol recimo na slepo voziš?