Slovenija
276 ogledov

Letošnja zima bo hladnejša in ...

sneg Anže Petkovšek
Zadnje tri zime so bile mile. Kakšna bo letošnja? Meteorološki modeli, ki jih preučuje Kristijan Cizerl s portala Neurje.si dajejo slutiti, da bo letošnja zima drugačna.

Napoved za letošnjo zimo, ki jo objavlja portal Neurje.si, temelji na osnovi raznih meteoroloških modelov in ostalih raznih pogojev za zimo. Nekateri dejavniki kot so QBO (Quasi-Biennial-Oscillation), sončna aktivnost, el nino, la nina, neutral, snežna pokritost na območju Sibirije, Skandinavije lahko korenito vplivajo na potek vsake zime. Pojave preučuje Kristijan Cizerl, ki pri tem izpostavlja: "Rad bi povedal tudi, da je tole le zgolj moje mnenje o letošnji zimi in seveda komaj ob koncu zime bomo videli ali sem zadel vse skupaj ali pa krepko zgrešil."

Na podlagi preučevanja pojavov naj bi bila pred nami drugačna zima, kot je bila lanska. "Zaradi zelo visoke snežne pokritost nad Skandinavijo, Sibirijo zna bit to zimo Sibirski anticiklon nekoliko močnejši in bodo zato pogostejši prodori iz vzhodne, severovzhodne smeri. Sončna aktivnost je tudi zelo nizka, kar načeloma pomeni, da obstaja nekoliko večja možnost za hladnejšo zimo. Pričakuje se zelo šibka La nina in to je še ena pozitivna stvar za letošnjo zimo, seveda za tiste, ki imajo radi mrzlo, sneženo zimo," meni Cizerl.

Meni, da bo letošnja zima po vsej verjetnosti hladnejša kot lanska, tudi snežnih padavin naj bi bilo več. Večji del decembra naj bi minil v dokaj stabilnem vremenu z občasnimi vdori hladnega zraka iznad Atlantika v Sredozemlje. Večinoma bo šlo za kratkotrajna poslabšanja vremena.

Cizerl zaradi šibkih zonalnih vetrov ter neprestanega segrevanja stratosfere, vršenja pritiska na njega, pričakuje, da bo lahko prišlo do večjih sprememb bolj proti koncu prve polovice zime ali šele v začetku druge. "Vse bo odvisno od tega, ali bo to nenadno segrevanje stratosfere potekalo na pravem mestu in ali bo le-to dovolj močno, da bo vplivalo tudi na vreme v Evropi. Če bi polarni vorteks recimo čisto razpadel, potem bi lahko prišla tista prava zima tudi nad Srednjo Evropo. Torej pričakujem večjo možnost za boljšo, hladnejšo, bolj sneženo zimo v drugi polovici zime."

Podrobnejša predvidevanja za letošnjo zimo najdete na portalu Neurje.si na tej povezavi.

PREBERITE TUDI:

Komentarjev 9
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 06:45 27.november 2016.

    vprašaš navadnega kmeta z vasi pa ti bo točno povedal kako vreme bo,ne pa ti šalabajzarji

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:55 26.november 2016.

    Tut teb ne bi škodil kakšen poseg v obliki lobotomije,se mi zdi?Pa še zrihtam ti lahko preko vrste,če boš mel željo?Lahko ti pa naredim popoldan po šihtu v garaži,mam tut orodje za tvoje težave tam :))

  • izRODEk 17:36 26.november 2016.

    @križar, ti si bolnik. Zdravit se pojdi. Takoj v ponedeljek h splošnem zdravniku po napotnico za pregled pri psihologu.