Slovenija > Črna kronika
31 ogledov

Nesreč vse več, a ovir ne bo

nesreča grosuplje bralka
Alkoholizirani voznik s preveliko hitrostjo povzročil dve nesreči. Krajani Grosupljega želijo ležeče policaje, a občina zagotavlja, da je odsek varen.

"Že več let prosimo občino, naj uredi nivojske prehode za pešce oziroma postavi ležeče policaje, a jih nismo dobili," pravi bralec iz Grosupljega po nedeljski nesreči, ki se je zgodila na Župančičevi cesti. Vinjen voznik je po njegovih besedah po cesti vozil prek 100 kilometrov na uro in povzročil dve prometni nesreči, v katerih je bila ena oseba huje poškodovana in so jo morali z reševalnim vozilom prepeljati v Ljubljano. Prepričan je, da bi z boljšo ureditvijo lahko umirili voznike in preprečili marsikatero nesrečo. "V nedeljo bi lahko bili tudi mrtvi."

Da je voznik vozil z neprilagojeno hitrostjo in da je bil vinjen, so potrdili tudi na ljubljanski policijski upravi. "S 25-letnikom je bil opravljen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal prisotnost alkohola, zaradi česar so mu policisti odredili strokovni pregled z odvzemom krvi in urina. Na rezultat še čakamo," pojasnjuje Maja Adlešič s PU Ljubljana. Policisti so sicer ugotovili, da je mladenič vozil osebno vozilo znamke Volvo S60 po Taborski cesti in v križišču s Tovarniško cesto domnevno zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo trčil v pred seboj vozeče osebno vozilo znamke Mercedes, ki ga je vozil 39-letnik. Po trčenju je 25-letnik s kraja nesreče pobegnil in prav tako zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo na Župančičevi cesti trčil v 68-letnega kolesarja, ki je takrat vozil po pločniku, ter nato še v parkirano osebno vozilo.

Občina: sprememb ne bo

Na Občini Grosuplje pravijo, da so nedavno pri Prometnotehniškem inštitutu naročili študijo, ki zajema tudi ukrepe umirjanja prometa na območju občine. "Študija je trenutno še v fazi osnutka in ne predvideva bistvenih sprememb na Taborski cesti in Župančičevi cesti," so zapisali. "Je pa občina v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Grosuplje uredila prehod za pešce na Župančičevi cesti in ga opremila s svetlobnimi diodami, tako da so vozniki nanj primerno opozorjeni. Medobčinsko redarstvo in policija pa z namenom umirjanja prometa na obeh cestah izvajata redne kontrole z radarjem."

Omejitev hitrosti na odseku, kjer se je zgodila nesreča, je 40 km/h, kar je po mnenju občine za tovrsten odsek ceste v naselju primerno. "Večina nesreč se zgodi, ko vozniki ne upoštevajo cestnoprometnih predpisov, in tudi do te na Župančičevi cesti je prišlo zato," so zapisali in dodali, da je bil v nesreči na Župančičevi cesti udeležen tudi kolesar, ki je vozil po pločniku, z robnikom ločenim od cestišča in urejenim v skladu  z varnostnimi predpisi in zakonodajo.

Komentarjev 5
  • linka 10:14 14.november 2012.

    samo se poglejmo kaki smo vozniki v toti SLO ...potrebno bo narediti red !

  • Skippy 14:52 13.november 2012.

    V Avstriji pa so odstranili že skoraj vse hitrostne ovire, omejitev na taki ulici pa bi bila 50 km/h. Samo zato, ker nekaj ljudi krši predpise, ne pomeni, da moraš kaznovati vse z ekstremno nizko omejitvijo hitrosti. Poloviti je potrebno tiste, ki kršijo.

  • mucek4 14:32 13.november 2012.

    Tole ne pelje nikamor in me spominja na eno izmed vasi v moji okolici.Občina trdi da je odsek varen, saj je na popolnoma ravnem odseku omejitev 40 na uro. HaHa. Varen je za tiste ki vozijo 40, 50 ali ...prikaži več mogoče tudi 60. Ampak ker je raven odsek nekateri vozijo 100. Sedaj pa narediti kaj? Znižati imejitev na 10, da bodo tisti ki redno vozijo 50 več vozili 60 in bo varno? Ali postaviti drugo vprašanje. Zvišati omejitev na "normalnih 50" in zagotovoti, da bodo vsi vozili 50?Nazaj k konkretnem primeru. Vas, dolga 1200m na regionalni cesti. Razen enega ovinka v vasi cesta popolnoma ravna. Cesta sicer nima pločnikov, je pa poleg še vzporedna cesta v vasi, avto se vidi na najmanj 500m. Omejitev je bila za časa stoenk in fičotov 70km/h. Ampak ker je cesta ravna, pregledna in bogu-za-nogo na tranzitni cesti nihče ni zmanjšal iz 90 ali 100. Pa so postavili znak 60 namesto 70. Vse je ostalo isto. Pa so odstranili znak in sedaj je omejitev 50 (V času precej boljših zavor kot so jih i