Šport
31 ogledov

Hajduk nemočen na Poljudu, BVB brez Kampla spet polnil mreže

Borussia Dortmund EPA
Splitčani niso uspeli nadoknaditi minimalnega poraza proti Slovanu in razočarali poln stadion (0:1) - Kevina Kampla ni bilo niti na klopi Dortmunda proti Oddu (7:2), Martin Milec obsedel in izpadel.

Borussia Dortmund je s še eno revijo golov, na zadnjih štirih tekmah v vseh tekmovanjih je zabila že 19 golov, ugnala norveški Odd (7:2) trener Thomas Tuchel pa slovenskega reprezentanta Kevina Kampla ob govoricah glede njegove prihodnosti ni uvrstil v ekipo.

BVB je začel slabo in zaostal v 19. minuti po zadetku Oleja Halvorsna, nato pa so v razmaku šestih minut zadeli Henrik Mkitarjan in Marco Reus (dvakrat) ter še Šindži Kagava za zanesljivo vodstvo ob polčasu. Dortmund je na prvi tekmi zaostajal že z 0:3, a nato slavil z neverjetnih 3:4, še en "nor" rezultat pa so v drugem polčasu zagotovili zadetki Ilkaya Gündogana, Reusa (hat-trick) in Kagave v 90. minuti, potem ko je v 64. znižal Oliver Berg.

Milec obsedel na klopi

Martin Milec bi s klopi Standarda Liègeja kmalu videl epski povratek, a je zadetek Adriena Trebela prišel prepozno in v nadaljnje tekmovanje je kljub porazu napredoval Molde (3:1).

Standard je prvi obračun izgubil z 0:2 in povedel prek Anthonyja Knockaerta, gol Etzaza Hussaina pa je tik pred koncem polčasa praktično odločil vprašanje o potniku v LE, a je Ivan Santini hitro vrnil Standard v igro, Trebel pa je zadel v enem zadnjih napadov.

Klubi iz bivše "Juge" izpadli

Med klubi iz regije je imel največ možnosti za preboj v skupinski del splitski Hajduk, ki je moral nadoknaditi minimalen poraz proti Slovanu Libercu (0:1), medtem ko sta imela Vojvodina proti Viktorii Plzňu (0:3) in Rabotnički proti Rubinu Kazanu (1:1) manj možnosti. Makedonci so v Rusiji minimalno klonili (1:0) po vzpodbudni predstavi, Srbi pa so izgubili še v drugo (0:2). 

Splitčani so namesto igranja v transu pred polnim Poljudom povsem odpovedali in bili cel prvi polčas v podrejenem položaju, po slabem posredovanju obrambe pa so dobili tudi odločilni drugi gol para - Josef Šural je po dobrih 20 minutah v mrežo pospravil lepo pripravljeno žogo z nekaj več kot enajstih metrov in utišal razgrete tribune.

Te do konca tekme niso videle reakcije na zelenici, čeprav je trener Damir Burić hitro zamenjal Andrijo Balića in poskušal z Elvirjem Malokujem, toda v drugem polčasu "bili" niso uspeli vsaj s kakšnim zadetkom potolažiti svojih zvestnih privržencev.

Ajax in Bilbao trepetala, izpad "svetnikov"

Ajax je po izpadu iz kvalifikacij za Ligo prvakov proti Robertu Beriću in Rapidu trpel proti češkemu Jabloncu in zadnje pol ure odigral brez izključenega Riechedlyja Bazoerja, toda vseeno zdržal za remi brez golov, ki je bil po zmagi na prvi tekmi dovolj.

Young Boys so že v tretji minuti ostali brez izključenega Steva von Bergna in Qarabağ je z uspešno izvedeno najstrožjo kaznijo Richarda Almeide minuto kasneje napovedal pravcati sprehod v skupinski del (3:0). 

Kuban Krasnodar je vse opravil že na prvi tekmi (5:1) in pri HJK remiziral brez golov (0:0), Tomasz Kedziora pa je pri Videotonu na vzhodnoevropskem obračunu razblinil vse dvome o potniku v nadaljnje tekmovanje in v drugem polčasu zabil za zmago Lecha Poznańa z 0:1 in skupnih 0:4.

Benjamin Corgnet je v prvem polčasu zadel za napredovanje Saint-Étienna proti Milsami Orhei (1:0), ki bi lahko z zadetkom izsilil podaljšek, toda Moldavcem ni uspelo. Thun in Sparta Praga sta odigrala še eno lepotico, Pražani pa so s skupnih 4:6 napredovali po remiju s 3:3. Čehi so že vodili z 0:2 po golih Bořeka Dočkala in Josefa Hušbauerja, a nato popustili in tekmo končali še brez izključenega Michala Breznaníka.

AZ Alkmaar je z dvema poznima zadetkoma šokiral Astro in nadoknadil zaostanek s prve tekme za zmago (2:0) in napredovanje. Navdušujoči PAOK je Brøndbyju po petardi na prvi tekmi dovolil vsaj častni zadetek za izpad s skupnih 1:6, v Skandinaviji je bilo po golih Ricarda Coste in Elbasana Rashanija 1:1, ekipa Igorja Tudorja pa je tako prihrumela v skupinski del.

Fenerbahče je z dvema zadetkoma Fernandãa, igrala sta tudi Robin van Persie in Nani, odpravil Atromitos (3:0) in slavil s skupnih 4:0, medtem ko je Qabala pripravila presenečenje in z goloma nekdanjega dinamovca Dodoja napredovala pri Panathinaikosu (2:2).

Athletic Bilbao je na napeti tekmi z edinim golom Gorke Elustonda na sredini prvega polčasa izločil Žilino (1:0). Novo angleško razočaranje v evropskih tekmovanjih je bilo delo Southamptona, ki je po golu Mortna Rasmussena po remiju na domači tekmi (1:1) v 28. minuti položil orožje pred Midtjyllandom (1:0).

PLAYOFF ZA LIGO EVROPA, povratne tekme:

BORUSSIA DORTMUND - Odd 7:2 (4:1) /4:3/
Mkitarjan 25., Reus 27., 32., 57., Kagawa 40., 90., Gündoğan 51; Halvorsen 19., Berg 64.
Kampl (BVB) ni bil v ekipi. 

Standard Liège - MOLDE 3:1 (1:1) /0:2/
Knockaert 26., Santini 48., Trebel 95.; Hussain 42.
Milec (Standard) je sedel na klopi. 

RUBIN KAZAN - Rabotnički 1:0 (1:0) /1:1/
Carlos 35.

Hajduk Split - SLOVAN LIBEREC 0:1 (0:1) /0:1/
Šural 23.

Vojvodina - VIKTORIA PLZEÑ 0:2 (0:1) /0:3/
Djurić 19./ag, Duriš 60.

Kairat Almaty - BORDEAUX 2:1 /0:1/
Jablonec - AJAX 0:0 /0:1/
KARABAH - Young Boys 3:0 /1:0/
HJK Helsinki - KRASNODAR 0:0 /1:5/
Videoton - LECH POZNAN 0:1 /0:3/
ST. ÉTIENNE - Milsami 1:0 /1:1/
Thun - SPARTA PRAGA 3:3 /1:3/
AZ ALKMAAR - Astra 2:0 /2:3/
Panathinaikos - GABALA 2:2 /0:0/
ROSENBORG - Steaua Bukarešta 0:1 /3:0/
Brøndby - PAOK SOLUN 1:1 /0:5/
FENERBAHÇE - Atromitos 3:0 /1:0/
ATHLETIC BILBAO - Žilina 1:0 /2:3/
MIDTJYLLAND - Southampton 1:0 /1:1/
LEGIA VARŠAVA - Zorja 3:2 /1:0/
Salzburg - DINAMO MINSK 2:0** /0:2/ - 2:3 po enajstmetrovkah
BELENENSES - Altach 0:0 /1:0/

** - po enajstmetrovkah
/X:Y/ - izid prve tekme
ABC - uvrščeni v skupinski del

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.