Šport > Nogomet
27 ogledov

Stara dama vzela usodo iz rok Chelseaja

Alves Spartak Moskva Barcelona Liga prvakov Lužniki
1/38
EPA
Juventus je z veliko domačo zmago nad Chelseajem napovedal izjemno napeto zadnje kolo v skupini E (3:0). Za aktualne prvake iz Londona morda ne bo dovolj niti zmaga proti danskemu Nordsjællandu. Bayern München se je z remijem pri Valencii skupaj s Španci uvrstil v osmino finala (1:1). Tam je tudi že Barcelona, ki je visoko ugnala Spartak (3:0).

Prvak Chelsea bo moral naslednji teden na Stamford Bridgeu premagati Nordsjælland in obenem upati, da bo Šahtar Doneck doma ugnal Juventus, sicer modrim grozi, da bodo postali prvi branilci naslova Lige prvakov, ki bodo izpadli že po skupinskem delu. Stara dama jim je v Torinu zadala najvišji evropski poraz v zadnjih 12 letih.

Chelseajev trener Roberto Di Matteo je na novem stadionu belo-črnih presenetil prav vse in v tekmo šel brez napadalca (Fernando Torres je začel na klopi) ter s kar petimi branilci. Zametki angleškega bunkerja so bili na robu razpada že v četrti minuti, ko je po podaji s strani Petr Čech odbil strel Stephana Lichtsteinerja v vratnico.

Londončani bi nato iz praktično ničesar prešli v vodstvo, ko je v protinapad potegnil Oscar in v kazenskem prostoru našel samega Edena Hazarda, strel Belgijca pa je Gianluigi Buffon preusmeril za nekaj centimetrov mimo gola. Na drugi strani je moral biti Čech na mestu v 15. minuti, ko ga je po kombinaciji iz kota s strelom na bližnjo vratnico preizkusil Claudio Marchisio.

Cole z golove črte

Deset minut pred koncem polčasa bi fantastično vzdušje v Torinu kmalu ohladil Oscar, ki si je po novem protinapadu in podaji Ramiresa lepo pripravil strel, z junaškim startom pa mu ga je v zadnjem trenutku blokiral Andrea Barzagli. Juve je zasluženo nagrado le dobil v 38. minuti, ko je optimističen strel od daleč Andree Pirla zadel Fabia Quagliarello in prevaral Čecha za 1:0.

Že v naslednjem napadu je bila stara dama centimetre oddaljena od novega zadetka. Spet se je žoga odbila, tokrat od Davida Luiza po podaji Kwadwa Asamoaha in že premagala Čecha, z izjemnim izbijanjem na golovi črti pa je višji zaostanek preprečil Ashley Cole in začel protinapad, po katerem je Juan Mata povsem osamljen streljal točno v Buffona.

Chelsea je takoj po začetku drugega polčasa srečno ušel najstrožji kazni, Gary Cahill je imel roke na Mirku Vučiniću, toda turški sodnik Cüneyt Çakir ni zapiskal. Čech je z izvrstnimi posredovanji držal minimalni zaostanek gostov, medtem ko je Di Matteo namesto Torresa v iskanje izenačujočega gola raje poslal Victorja Mosesa.

Giovinco le še potrdil zmago

Zaman, saj je le nekaj minut pozneje na 2:0 povišal Arturo Vidal, potem ko je tudi njegov strel po odboju prevaral Čecha in končal v mreži. Torresa se je Di Matteo usmilil 20 minut pred koncem, ko je Španec prišel v igro namesto Johna Obija Mikela. Vučinić bi po podaji Mártina Cáceresa v 74. minuti že lahko razblinil dvome o zmagovalcu, a je z desetih metrov streljal prek gola.

Iskanje izenačenja s strani gostov je bilo sila jalovo, tako da je tudi zaključni udarec pripadel domačim, ko je Sebastian Giovinco ušel obrambi po globinski žogi, celo tekmo izvrstni Čech pa je nerazumljivo zapustil svoja vrata in s 25 metrov dobil še tretji gol večera.

Messi Spartak Moskva Barcelona Liga prvakov Lužniki | Avtor: Reuters Reuters

Barça naprej, Messi še bližje Müllerju

Barcelona si je na umetni travi stadiona Lužniki, kjer je slovenska nogometna reprezentanca pred nekaj več kot tremi leti izgubila prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo proti Rusiji, zanesljivo priigrala uvrstitev v osmino finala. Medtem, ko je David Villa sedel na klopi, je Lionel Messi zabil dva zadetka in prestavil še nekaj mejnikov.

Žoga je med Katalonci ob temperaturah tik nad lediščem krožila brez večjih težav, medtem ko so domači pretili predvsem iz hitrih protinapadov. Pedro Rodríguez je v enajsti minuti pobegnil po dolgi podaji Xavija Hernándeza, si mojstrsko ustavil žogo v kazenskem prostoru, a z volejem streljal točno v vratarja Andreja Dikana.

Veliko priložnost so si v 14. minuti priigrali tudi domači, ki so izigrali obrambo Barcelone po podaji iz kota, povsem osamljen pa je s sredine kazenskega prostora visoko prek gola streljal Dmitri Kombarov. Na drugi strani je Barcelona povedla z drugim strelom v okvir gola.

Barcelona ranljiva ob protinapadih

Po preigravanju Messija se je žoga odbila na rob kazenskega prostora, kjer jo je z natančnim strelom po tleh za 1:0 pričakal Daniel Alves. Barcelona je bila vseeno zelo dovzetna za protinapade, po katerem so si domači v 23. minuti priigrali novo izvrstno priložnost, ki jo je Marek Suchý po podaji s strani zapravil s strelom prek gola.

Barcelona je zapravljive Ruse neusmiljeno še drugič kaznovala v 27. minuti, ko je po lepi akciji do strela prišel Andrés Iniesta, odbitek vratarja Dikana pa je v mrežo s svojo slabšo desnico pospravil Messi. To je bil Argentinčev 79. gol v letošnjem koledarskem letu in sploh prvi v Moskvi. Barcelonin as je zdaj zabil v 19 različnih mestih in izenačil rekord tekmovanja, ki si ga deli z Raúlom Gonzálezom.

Messi izenačil Van Nistelrooya

Deset minut pred koncem polčasa se je Spartaku ponudila nova izvrstna priložnost, ko je Kombarov s podajo v sredino našel Emmanuela Emenikeja, toda nigerijski napadalec je bil za las prekratek. Šest minut pred koncem polčasa je prišel odločilni udarec Kataloncev, ko je Messi po idealni globinski podaji Pedra pobegnil branilcem, obšel vratarja in zatresel mrežo za 0:3.

Messijev 80. gol leta 2012 je bil hkrati njegov 56. v najelitnejšem evropskem tekmovanju, kjer se je na drugem mestu večne lestvice izenačil z nizozemskim napadalcem Ruudom Van Nistelrooyem. Pred Argentincem je zdaj le še Raúl (71).

Drugi polčas je Spartak spet začel enakovredno, toda po fantastični dvojni podaji Inieste in Fàbregasa je slednji prišel sam pred Dikana, a mu je ukrajinski vratar strel v 54. minuti ubranil. Tekma je nato do 70. minute dobila obrise mirnega sprehoda, kjer je ena ekipa brez težav držala žogo, druga pa jo brezglavo lovila. Uganite, katera je katera. Nagrade ni.

Hernandez Galatasaray Manchester United Liga prvakov | Avtor: EPA EPA

Nekaj minut tudi za Deulofeua

Trinajst minut pred koncem je Messi pripravil idealno priložnost Iniesti, a je španski vezist nastreljal blok, odbitka pa v mrežo ni uspelo pospraviti Pedru. Tito Vilanova je kljub visokem vodstvu prvo menjavo opravil šele v 82. minuti, ko je Xavija zamenjal Alex Song. Messi je v 83. minuti spet prišel mimo vratarja, tik pred hat-trickom pa ga je ustavil Suchý.

Svoj veliki trenutek je pet minut pred koncem rednega dela dočakal še mladi diamant Gerard Deulofeu. Eden največjih upov novega vala v Barcelonini mladinski šoli je zamenjal Pedra, v naslednjih letih pa naj bi prav 18-letni Katalonec skupaj z Messijem (in Neymarjem?) sestavljal napad Blaugrane.

Nešportni Šahtar spustil petardo, poraz Uniteda

Šahtar Doneck se je ob zmagi Juventusa z visokih 5:2 proti Nordsjællandu uvrstil v osmino finala (5:2). Hat-trick je zabil Luiz Adriano, toda njegov prvi gol je bil še kako sporen – dosegel ga je namreč po tem, ko so Danci pričakovali, da jim bodo njihovi nasprotniki vrnili žogo po sodniškem metu, Brazilec pa je ob stoječi obrambi hladnokrvno izenačil.

Protesti niso pomagali, gol je obveljal, Ukrajinci pa nešportno niso dovolili domačim, da bi takoj izenačili. V nadaljnje tekmovanje sta se s prijateljskim remijem uvrstila tudi Valencia in Bayern München. Z zmago nad BATE Borisovom je Lille netopirje v osmino finala poslal že pred začetkom tekme na Mestalli, Bavarci pa so si vozovnico priigrali z golom Thomasa Müllerja nekaj minut pred koncem rednega dela.

V skupini G razen prvega mesta Barcelone ni še nič odločenega, saj se je v igro po zmagi nad Celticom vrnila tudi Benfica (2:1). Portugalci v zadnjem kolu kljub vsemu gostujejo na Camp Nouu, medtem ko bodo Škoti gostili Spartak.

Že uvrščeni Manchester United je v "peklu" pri Galatasarayu izgubil po golu Buraka Yilmaza v drugem polčasu. Rdeči vragi so bili sicer že pred tekmo uvrščeni v osmino finala, so pa tri točke obudile upe Turkov, ki se bodo za drugo mesto udarili s Clujem. Romuni so s tremi goli Portugalca Ruia Pedra premagali Brago (3:1).

Liga prvakov, 5. kolo:

Skupina E

FC Nordsjælland : Šahtar Doneck 2:5 (2:2)
Nordstrand (24), Lorentzen (30); Luiz Adriano (26, 53, 81), Willian (44, 50)

Juventus : Chelsea 3:0 (1:0)
Quagliarella (38), Vidal (61), Giovinco (90)

Lestvica: 1. Šahtar 10 točk*, 2. Juventus 9, 3. Chelsea 7, 4. Nordsjælland 1.

Skupina F

BATE Borisov : Lille 0:2 (0:2)
Sidibe (14), Bruno (31)
RK: Sidibe (74/Lille)

Valencia : Bayern München 1:1 (0:0)
Feghouli (77); Müller (82)
RK: Barragan (34/Valencia)

Lestvica: 1. Valencia 10 točk*, 2. Bayern 10*, 3. BATE 6, 4. Lille 3.

Skupina G

Spartak Moskva : Barcelona 0:3 (0:3)
Alves (16), Messi (27, 39)

Benfica : Celtic 2:1 (1:1)
John (7), Garay (71); Samaras (32)

Lestvica: 1. Barcelona 12 točk*, 2. Benfica 7, 3. Celtic 7, 4. Spartak 3.

Skupina H

CFR Cluj : Braga 3:1 (3:1)
Rui Pedro (7, 15, 33); Alan (17)
RK: Douglão (45/Braga)

Galatasaray : Manchester United 1:0 (0:0)
Burak Yilmaz (54)

Lestvica: 1. Manchester United 12 točk*, 2. Galatasaray 7, 3. Cluj 7, 4. Braga 3. 
* - že v osmini finala

Komentarjev 1
  • Martin Lutan 19:44 20.november 2012.

    Zanimive tekme, predvsem danes Juventus me zanima če lahko zmaga, ogled tekme je možen tukaj: http://sportne-stave.infobetbonus.com/prenosi-v-zivo/

Sorodne novice